По-малко от сто билета за втория концерт на Пятница
Три премиери в един концерт за No More Many More на 3 декември. A Rockaholic Night
Концертът на Pyogenesis, Velian и DJ Eric Hutchence е този петък
Ариел Брингес разлива Nostalgia cubana с квартет в Sofia Live Club
Посрещаме 2023 с Paco Osuna в Yalta Club
Първият щурм на гърците Exarsis в България. Ще люлеят клуб Live & Loud със сънародниците си Leatherhead и нашите Lab For Madness
"Готови Ѝ": За първи път у нас фолклорен мюзикъл с ансамбъл Чинари
Митичните пънкари Thе Exploited в София за 10 години The Wrong Bar, връхлитат на "Колодрума" през май
"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца
Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles
Възродената Pantera на живо в София през май 2023!
Легендарната група Спринт и приятели превърнаха кино "Люмиер" в епицентър на рока

С Блуба Лу в прекрасния свят на Квадротопия


С Блуба Лу в прекрасния свят на Квадротопия

7369

Докато ескалаторът лениво ме възнасяше към зала 3 на НДК – мястото на представянето на "Квадротопия" на Блуба Лу снощи, се питах откога не съм била на български концерт.

Шоуто показа, че не съм си задала правилния въпрос. Присъстващите не бяхме "НА", а "В" събитието – изпълнителите обграждаха публиката, която сама избираше къде и как да слуша, и дали музиката да я връхлита отгоре, да я изненадва в гръб или да бликва от четирите световни посоки.

А пък и това не беше български концерт (тук не искам да громя "всичко българско и родно" – под "български концерт" разбирам претопляне на нещо, най-често сготвено преди 5-10-20 години).

Понятието "българско" впрочем е несъотносимо към Блуба Лу. Тяхната писта е някъде доста по на Запад от българо-сръбската граница. Формацията не е характерна българска група и по друг показател – Константин Кацарски и Димитър Паскалев никога не се се страхували да се развиват, да правят нови и неизпробвани неща. Повече им прилягат определения като космополитни, авангардни, експериментални (бърза справка "Световна меланхолия" с гост изпълнител неподражаемата Андрония Попова).

Квадротопия” защити високата летва на заявката да те отведе там, където нещата се случват, да те направи част от едва богата звукова картина, да ти позволи да надзърнеш в други измерения и пространства. Много голям, много амбициозен и смел замисъл. Проект, подобен на експерименти, за които само сме чели или гледали на запис. Пъпната връв на “Квадротопия” е хвърлена над покривите на знакови имена на авангарда като Пинк Флойд, Алън Парсънс, Лори Андерсън, Брайън Ино.
 
Разместването на традиционните места на публика и изпълнители само по себе си е достатъчна заявка, че ще се случва нещо интересно. Целта не беше да се дезориентира слушателя, а да му се даде свобода, да направи избор как и какво да слуша – да му осигури право на свободно придвижване из звуковия релеф. Да избира между циркулация по или обратна на часовниковата стрелка, брауново движение, хаотични заигравки из пространството – иска се доста смелост и самочувствие за подобна стратегия – защитена адекватно от Димитър Паскалев, Константин Кацарски и съмишлениците им – три забележителни гост-певици, разположени вляво и вдясно от основната сцена, щрайх, китари и брас секция.

Публиката, естествено, не беше многобройна, но затова пък адекватна, заслужила свободата, дадена й от изпълнителите – нещо като микромодел на утопичното бъдеще на "Квадротопия", изградено от едни по-освободени хора с отворени сетива и събуден творчески потенциал.

Снимки от концерта на Блуба Лу!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Видео


Албуми


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Първият коледен албум на поп звездата Поли Генова "По-добрата Коледа" е вече на пазара и зарежда слушателите...

Най-четени новини


виж всички