Седмицата на Джаз форум Стара Загора 2016 започва с джаз за деца


Седмицата на Джаз форум Стара Загора 2016 започва с джаз за деца

5426

Децата от Стара Загора ще се забавляват в парка "Пети октомври" с програмата "Джаз за деца" от 11.00 ч. в три поредни дни -  6, 7 и 8 юни.

Изявата дава старт на фестивалната седмица на международния "Джаз форум Стара Загора", който тази година започва на 9 юни.

Киноманите могат да гледат прожекции на емблематични ленти, свързани с джаза, в Радио Стара Загора от 19.00 ч. Събитията са с вход свободен.

Както MySound.bg нееднократно писа, "Джаз за деца" е образователен проект, който дава възможност на хлапетата да се потопят в магията на джаза, да се запознаят с различните инструменти и да посвирят с професионални музиканти. Репертоарът включва популярни български и чуждестранни детски песни в джазов аранжимент, както и класически пиеси с участието на децата. Малките импровизатори могат да участват с пеене или инструменти, както и да свирят на различни перкусии, а за най-срамежливите се грижи специален вокален медиатор.

За любителите на киното предфестивалната програма на "Джаз форум Стара Загора" предлага кинолекторията "Музиката, която обединява". Неин автор и модератор е Цветомир Цанков – изтъкнат джаз певец, солист на Военния биг бенд Стара Загора.

Джазът е музика, обединяваща не само култури, но и творци и публика от различни точки на света. С мисия като тази никак не е случайно, че намира адекватно битие в седмото изкуство още с появата на звука в киното, но особено активно тя започва да звучи от големия екран през втората половина на ХХ век, обобщава Цветомир Цанков.

Прожекциите са в залата на Радио Стара Загора от 19.00 часа на 6, 7 и 8 юни.

Ще бъдат показани:
 
"Джаз в един летен ден" ("Jazz On A Summer's Day") - САЩ, 1960, реж. Бърт Стърн, Арам Авакян, с Луис Армстронг, Махалия Джаксън, Дайна Уошингтън, Анита О'Дей, Телониъс Мънк, Джери Мълиган, Джордж Шиъринг и др., 79 мин.

"54-та улица" ("Calle 54") - Испания/Франция/Италия, 2000, реж. Фернандо Труеба, с Чучо Валдес, Бебо Валдес, Елиън Елиас, Гато Барбиери, Пакито ди Ривера, Тито Пуенте, Мишел Камило и др., 106 мин.

"Фотоувеличение" ("Blow-Up") - Великобритания/Италия, 1966, реж. Микеланджело Антониони, с Дейвид Хемингс, Ванеса Редгрейв, Сара Майлс, Джейн Биркин и др., 111 мин.

Официалното отриване на петия международен "Джаз форум Стара Загора" е на откритата сцена сред античния комплекс "Августа Траяна" от 10.00 ч. на 9 юни.

Всички събития са с вход свободен. Фестивалът се организира от община Стара Загора и фондация "Джазтет" с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България", "Контур Глобал Марица Изток 3", "Булагро", хотел "Форум", хотел "Уникато" и ресторант "Музикато".

Още новини и информация за предстоящите събития търсете на сайта на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum, както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички