Сергей Шишов представя: "Етноелектрокласик – звуци от вселената" на Мануела Бончева


Сергей Шишов представя: "Етноелектрокласик – звуци от вселената" на Мануела Бончева

2324

През 2015 г. доцент д-р Мануела Бончева посещава за първи път Мароко и е впечатлена от приликите ни с културата на берберите.

През периода ноември 2021 – януари 2022 г. тя отново е там и се среща с мароканския цигулар Хишам Телмуди, с когото обсъждат идеята за реализирането на съвместен проект. По-късно Мануела привлича към замисъла и тунизийския цигулар Зиед Зоуари и така се появява нейният авторски проект "Етноелектрокласик – звуци от вселената". В неговата основа е синтезът между класика и електроника с етно елементи, чиято световна премиера се състоя на 10 юни 2022 година в рамките на МФ "Софийски музикални седмици".

Специфичното за този проект е, че се основава на идеята за метаморфозата през призмата на импровизационни диалози в периметъра на саунд дизайна. Това го прави отворен за участие на различни музиканти в изпълненията на живо, така че тези изпълнения да се осмислят като отделни проекти. Цветната музикална палитра на Магреб се отразява в семплираните майсторски интерпретации на двамата цигулари от Мароко и Тунис –  Хишам Телмуди и Зиед Зоуари.

Специалното участие в премиерата на солиста на Оркестъра за народна музика при БНР Недялко Недялков не е случайно. Той е специфичен музикант, който по време на живото изпълнение на сцената умело импровизира, при което неговите изпълнения с кавал майсторски се преплитат с цигулките на Хишам и Зиед, така че да успеем да доловим синтеза и синергията между музикалните култури на Балканите и страните от Магреб

"Етноелектрокласик – звуци от вселената" съдържа седем пиеси, които представят типичната за Мануела Бончева еклектична електронна среда, издържана в стилистиката на космическата безтегловност на Intelligent Electronic Music – електронна музика с високо качество от жанровете ембиънт, даунтемпо, хаус, транс и дръм-ен-бейс.

Сергей Шишов ще представи "Етноелектрокласик – звуци от вселената" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота, 26 ноември, след новините от 21.00 часа.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички