Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти l София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика
Led Zeppelin Symphonic с нова дата през септември

Сибусиле К аба в България: афро-джаз турне по пътя към изгрева


Сибусиле К аба в България: афро-джаз турне по пътя към изгрева

3791

Най-африканският месец продължава с турне на южноафриканския джаз бард Сибусиле К'аба, един от абсолютните фаворити на Шабака Хътчингс и Джайлс Питърсън от ВВС.
 Невероятеният глас от ЮАР ще прозвучи четири пъти специално за българската публика дни преди да се представи на един от най-големите музикални фестивали в Европа това лято. Турнето в най-големите ни градове отваря четири портала, свързващи джаза с предколониалните му корени, към откровението, в което откриваме още и още от себе си. 28 юни (петък) – 21. 00 ч. – София – "Гьоте-Институт"29 юни (събота) – 22.00 ч. – Пловдив – "Петното на Роршах"30 юни (неделя) – 22.00 ч. – Бургас – Barbossa1 юли (понеделник) – 19.00 ч. – Варна – Studio 21 Много са културните събития в последния юнски уикенд в София, Пловдив, Бургас и Варна. Рядко обаче автентичен и завладяващ музикант от Южна Африка, влязъл в годишните класации на музикални законодатели като Джайлс Питърсън от BBC 6 Music, избира точно тях за турне. И то в самите дни преди появата си на един от титаничните европейски летни фестивали – датския Roskilde, в един и същи ден с Нене Чери, Фатумата Диауара и Робърт Плант
Сибусиле К’аба (Sibusile Xaba) е родом от провинция КваЗулу-Натал. Интернет твърди, че е пряк потомък на легендарен зулуски цар. По-официалните медии от ЮАР до Великобритания и чак до Финландия обаче обръщат внимание на музиката му. Вероятно защото любимият ни етикет "афро" е крайно недостатъчен за тази магия. Тя звучи като джаз, защото е свободна и освобождаваща. Звучи като госпъл, защото се пее със звуците на Първите песни. Звучи като соул, защото е искрена. Може би дори е фолк, или блус, ако търсиш още паралели. Познавачите биха разпознали класическите африкански жанрове масканди и маломбо. 
Разбира се, думите са малки и не могат да опишат живия контакт с китарата и гласа на шамана от Претория, подкрепян на сцената от беквокалите, хармониката и перкусиите на своя духовен брат Naftali (Нафтали). Пробуждане, зареждане, смирение, вдъхновение, доброта и любов - ценностите на самия изпълнител - въздействат на всеки, докоснал се до изкуството му. Те струят дори и от илюстрацията на Михаела Караджова (Stalkersince1993), посветени на поредицата от неповторими музикални вечери. 
Гостувалият преди две години у нас лондонски титан на новия джаз Шабака Хъчингс пък твърди, че музиката на необикновения бард е променила вътрешната му музикална философия. Изненада или не, преди около две седмици двамата – Шабака и Сибусиле – се засякоха в Париж за записи, които предстои да влязат във втория албум на Сибусиле. Песни от него ще слушаме на The Bulgarian Sunrise Tour, с което изпращаме оригиналния изпълнител за Дания и заявяваме този месец като най-силния досега за енигматичната конспирация "АфроВизия", след ударното начало с Басеку Куяте от Мали и Ауюне Суле от Гана.
Турнето на Сибусиле К‘аба се организира от радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и Stretch.
Билети за София и Пловдив има онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay в цялата страна - София, 28 юниПловдив, 29 юни Повече информация:
https://www.facebook.com/stretch.sofia
https://www.facebook.com/alarmafest

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички