Украинската прог/стоунър рок сензация Stoned Jesus отново в София
Нели Петкова, Графа, Скандау и Стефан Вълдобрев на четвъртия "Парк фест". Полет с балон е хитът на събитието в Студентския град между 29 септември и 2 октомври
Концертът в памет на Клиф Бъртън ще се състои в петък
Лауреатите на радиоконкурса за поп и рок "Пролет" ще бъдат обявени на гала в Sofia Live Club
Opeth и The Vintage Caravan на живо в Пловдив - още един паметен ден в историята на Античния
Турнето на Михаела Филева продължава с концерти в Пловдив, Стара Загора, Смолян и Кърджали
По "Пътя на среброто" с Даниел Гарсия трио
Spice New Year – грандиозно 90’s парти навръх Нова година в Inter Expo Center
Hammerhead (BG) с концерт в памет на Клиф Бъртън
Deadscape ще открият концерта на Draconian в София на 1 октомври
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени представят млади изпълнители на Sofia Summer Fest 2022
Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Михаил Белчев с отличия от международния фестивал за поп и рок "София" 2022. Първата награда е за Delta Roosters

Сицилианската защита на Тhe Alan Parsons Project


Сицилианската защита на Тhe Alan Parsons Project

3208

"The Sicilian Defence" ("Сицилианска защита") на Alan Parsons Project ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 26 септември, след новините от 21.00 ч.  

Записан само за три дни, дискът остава неиздаден 33 години, защото покойният вече Eric Woolson и Alan Parsons имат сериозни разногласия с тогавашната им звукозаписна компания.

Eric е известен със своята любов към шахмата и затова заглавията на тази инструментална композиция всъщност са десет хода от полуоткрития дебют "Сицилианска защита" във варианта "Свещников". Записът на ходовете е направен с популярната преди години дескриптивна нотация, изместена от познатата ни днес алгебрична нотация след решение на ФИДЕ. Всъщност Woolson, който е автор на музиката, е закодирал по този начин своята реакция по отношение на натиска от Arista Records, видян като позиционна игра.

Eric и Alan се усамотяват в студиото Super Bear в Южна Франция, разположено в малко селце в алпийската част над Ница, което са го ползвали по това време и други музиканти – Pink Floyd, Queen и Kate Bush. Готовият материал е бил представен на Arista Records през март 1981, но поради съдебни спорове остава неиздаден до 2014, когато е включен в пълния комплект на тяхната дискография.

"Изобщо не вярвах, че този албум някога ще види бял свят. Тук представяме експеримент, в който включихме различни чувства, и за мен бе странно да го чуя след толкова години", заявява корифеят Alan Parsons.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички