Сицилианската защита на Тhe Alan Parsons Project


Сицилианската защита на Тhe Alan Parsons Project

3677

"The Sicilian Defence" ("Сицилианска защита") на Alan Parsons Project ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 26 септември, след новините от 21.00 ч.  

Записан само за три дни, дискът остава неиздаден 33 години, защото покойният вече Eric Woolson и Alan Parsons имат сериозни разногласия с тогавашната им звукозаписна компания.

Eric е известен със своята любов към шахмата и затова заглавията на тази инструментална композиция всъщност са десет хода от полуоткрития дебют "Сицилианска защита" във варианта "Свещников". Записът на ходовете е направен с популярната преди години дескриптивна нотация, изместена от познатата ни днес алгебрична нотация след решение на ФИДЕ. Всъщност Woolson, който е автор на музиката, е закодирал по този начин своята реакция по отношение на натиска от Arista Records, видян като позиционна игра.

Eric и Alan се усамотяват в студиото Super Bear в Южна Франция, разположено в малко селце в алпийската част над Ница, което са го ползвали по това време и други музиканти – Pink Floyd, Queen и Kate Bush. Готовият материал е бил представен на Arista Records през март 1981, но поради съдебни спорове остава неиздаден до 2014, когато е включен в пълния комплект на тяхната дискография.

"Изобщо не вярвах, че този албум някога ще види бял свят. Тук представяме експеримент, в който включихме различни чувства, и за мен бе странно да го чуя след толкова години", заявява корифеят Alan Parsons.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички