Quintet Colors за чиста радост. Супергрупата излиза на сцената в Sofia Live Club този четвъртък
Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София
40 години от издаването на "Powerslave"! Ще го отпразнуваме с Raising Hell в столичния клуб Live & Loud
Нова генерация с бутиков концерт. Само 300 души ще могат да гледат бандата в столичния клуб "Строежа" на 20 март
Tailgunner преди U.D.O. в София
Даниел Верстапен с два концерта у нас. Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов и Магическите гласове на България ще са специални гости на белгийския пианист
Judas Priest отново в България на 19 юли
Гръцките дет/трашъри Rapture с концерт в София, младите лъвчета Certain Demise и Unbaptised ще открият за гостите на 22 март
Съвместен концерт на Ancient и Serpentine Creation, Historian и Ambroz ще ударят преди хедлайнърите в столичния клуб "При Черепите" на 16 март
Sevi в афиша на шотландския Winter Storm Festival
Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България
Метъл машините Decapitated, Incantation и Nervosa ще мелят в столичния клуб Mixtape 5

Сред арт скиците на Ангел Заберски квартет


Сред арт скиците на Ангел Заберски квартет

4915

Вечерта на 8 юни в София е прохладна, светла и предимно лятна.

Вечер само като за музика на открито, а пък нашата дума е за джаз, така че - за джаз на открито по паркчета и градинки. И, разбира се, сезонът на джаза на чист въздух вече започна, обаче точно тази вечер влизаме на закрито и тъмно, за да приключим подобаващо Европейския музикален фестивал с концерта "Арт скици" на Ангел Заберски квартет в Sofia Live Club. Събитието е част и от фестивала "София Джаз Пик".

Винаги съм харесвала Sofia Live Club, но този път организацията не им се получи много добре, за разлика от организацията на фестивала. Много организатори, много фестивали и човек се обърква. Накратко - от мястото имаше какво да се желае, докато концертът се оказа на очакваното, дори изисквано, високо ниво.

Докато си висяхме пред затворените врати на клуба съвсем малко преди обявения начален час - 20.00 ч. - дори само събиращата се публика започваше да създава много приятна атмосфера. На влизане дочувам развълнуван глас: "Това ще бъде нещо много хубаво!"

Точно така беше. Клубът - пълен догоре с хора и една голяма част от тях дори не си приказваха по време на концерта! Неизменният чудесен звук в притъмнялото помещение, Ангел Заберски на рояла, Мишо Йосифов на тромпета, Стоян Янкулов-Стунджи зад барабаните и Борис Таслев на баса. По едно питие и се започва с "Хип-хоп реге". Повечето парчета тази вечер са на Ангел Заберски, аранжирани за квартет, чуваме и композиция на Мишо Йосифов ("Балканско пътешествие"), написана специално за концерта - много, много красива.

Ачо Заберски (както сам се нарича) представя идеята на събитието - ретроспекция на концерта от преди две години в клуб Jazzkeller във Франкфурт, който квартетът изнася с огромен успех в рамките на фестивала "Европейски дни на културата". Едва ли е нужно да се спирам пространно на биографиите на формацията и на музикантите поотделно, съмнявам се изкушените от тази музика да имат нужда от това (за останалите има Гугъл). Спирането върху самата музика и изпълнението ѝ обаче никога няма да е достатъчно. Концертно изпълнение с лекотата и съвършенството на студиен запис, но с достатъчно енергия на живо, за да създаде специфичната атмосфера на съпреживяването. Мощната и нежна приливна вълна, която се лее изпод вещите пръсти на Заберски от пианото, се надига, за да обгърне цялата зала, после се отдръпва, за да изплува на повърхността звънката игра на тромпета. Мелодичното му палаво сърце се понася над вълшебните пейзажи, които рисува пианото, като птица, зареяла се над "Спомени от Странджа", укротява се в меката красота на "You Have Тo Tell Me" или плете заедно с контрабаса неустоимите ритми на "Полуумалена самба".

Харизматичната симбиоза между хармониите на тромпета и пианото танцува с босите си стъпала върху гладките камъчета от пътеката, която редят пред нея барабаните - до мига, в който Стунджи не се впусне в лудо соло, което буквално спира дъха - като пред гледката на буен жребец, пращящ от дива мощ, застинал, но все така наелектризиран, под уверената ръка на ездача. Много бързо, докато на няколко пъти се сетиш да дишаш, след като си затаил дъх на най-красивите моменти, се стига до емблематичната "Сладка чубрица" и финала с виждането на Ангел Заберски за арията "Nessun Dorma" от "Турандот" на Пучини. Излезлият миналата година албум "Like Jazz" на Ангел Заберски трио - втори за този състав на формацията - съдържа джазови интерпретации именно на класически произведения и можем само да съжаляваме, че не чухме още от този материал.

Един бис, без излишни паузи - трактовката на момчетата на джаз стандарта "Caravan", която още продължавам да си тананикам, и - край. Добре че се задават лято и много джаз.

Защото, както установявам всеки път - отново и отново, хубавите концерти винаги са твърде, твърде кратки.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички