Сред звездите със Симо Лазаров


Сред звездите със Симо Лазаров

4259

Книгата на Силвия Стефанова "Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники)", която се появи в каталога на издателство "Изток-Запад", ще има своята премиера в книжарница "Хеликон - Витоша" в София от 18.00 ч. на 14 март, четвъртък. Писателката Ана Боянова ще бъде водеща на събитието, организирано от Учебно-практическия и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка "Станислав Станчев-Стенли" към Бакалавърския факултет и "Изток-Запад". Дискутанти: проф. Мони Алмалех и д.ф.н. Силвия Стефанова, специален гост - проф. д-р Симо Лазаров, а саунд дизайнът е поверен на Юли Анков.
 "Хеликон – Витоша" е на булевард "Патриарх Евтимий" № 68.
 "Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники)" е творба за авангарда в електронната музика на ръба на две епохи, няколко прехода, един океан и една Желязна завеса. За пръв път българско издание разглежда развитието на електронната музика у нас и творчеството на композитора Симо Лазаров успоредно със съдбите на фантастичните мечтатели в жанра Леон Теремин, Луиджи Русоло, Едгар Варез, Оливие Месиен, Пиер Шефер, Пиер Булез, Лучано Берио, Карлхайнц Щокхаузен, Робърт Муг, Джон Кейдж, Янис Ксенакис, Луиджи Ноно, Джорджо Мородер, Жан-Мишел Жар, Вангелис и Исао Томита. Произведението повежда читателя към предчувствието за една "възможна" България, чието израстване бе обуздано от Берлинската стена и сенките на Сталин. То се докосва до извори и факти, неизползвани у нас досега. Книгата е дръзка, защото е книга за музиката на незримото, за копнежа да полетиш и преминеш пространството, което разделя теб и Космоса, невидимото и видимото, традиционното и авангардното. Към книгата (корицата на снимката) от 368 cтраници има и диск с музика на маестро Лазаров, селектирана специално за това издание.
Силвия Стефанова е журналист и радиоводещ. Завършва 9-а ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" в София и българска филология и социална психология в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на книгите с поезия "Пришълка" (2002), "Месия в оставка" (2003), "Сянка от копнеж, ехо от класическа японска поезия" (2010), "Обречено красиви" (2013) и "Кой ме обича, шепот на душа" (2014).  Съставител е на сборниците със стихове на журналисти-поети: "Време за кактуси" (2003) и "Време за камъни" (2013). През 2012 г. книгата ѝ "Сянка от копнеж" (изд. "Изток-Запад") е представена в Япония при посещението на българската парламентарна делегация там. През 2015 г. печели Наградата за синтез на изкуствата на НБУ. През 2016 г. става носител на Втора награда в Четвъртия национален конкурс за хайку поезия, а балет Арабеск поставя спектакъла "Сянка от копнеж" по едноименната ѝ книга. Силвия Стефанова е отличена с диплома във френската секция на международния конкурс за класическо хайку през 2017 година.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички