Струнните Картини от една изложба на Steve Hackett


Струнните Картини от една изложба на Steve Hackett

1666

Британският музикант, автор на песни, певец и продуцент Steve Hackett, когото помним и като китарист на прогресив рок групата Genesis, оказал влияние на Eddie Van Halen и Brian May, Yngwie Malmsteen, Alex Lifeson и Steve Rothery, през 2021 г. развива завидна активност като издава два пълномащабни албума, книга и провежда масирано турне.

По-новият от албумите "Surrender Оf Silence", или "Отказ от тишина" се появи през септември и е записан с неговата традиционна в последните години група, към която се присъединяват барабанистите Phil Ehart от Kansas и Nick D’ Virgilio от Big Big Train, певиците Amanda Lehman, сестрите Lorelei и Durga McBroom от Африка, Malik Mansurov (от Азербайджан, свири на тар, вид лютня), Sodirkhon Ubaidulloev (от Таджикистан, свири на дутар), както и цигуларката Christine Townsend. А неговата група собствено включва такива знаменитости като пианиста Roger King, саксофониста Rob Townsend, бас китариста Jonas Reingold, певеца Nad Sylvan и Craig Blundell на барабаните.

Steve: "Този албум е пътешествие по време, когато не са възможни пътуванията заради световната COVID пандемия, която засегна почти всички". Steve обаче ни кани да пътуваме с неговата музика надлъж и шир без ограничения: "Две седмици след като завърших акустичния албум "Under A Mediterranean Sky" започнахме рок албума "Surrender Оf Silence". С един замах издухахме паяжините на локдауна с чудовищната ритъм секция на Jonas, Craig, Nick и Phil заедно със саксофона и бас кларнета на Rob, с вокалите на Nad и Amanda, с мощния орган на Roger. Към тях добавих нещо като група от Организацията на обединените нации, защото работя с хора от Азербайджан, Таджикистан, Обединеното кралство, Швеция, Съединените щати, Армения. Всички ние се потапяме с пълна сила в това диво освобождаване на енергията. Това е албум със "забранени задръжки", и като яхнете тази вълна, разкарвате всички демони и кошмари, всички те се разбиват на брега.

Обикновено пиша песните със съпругата ми Jo и често ги обсъждаме. Понякога тя измисля текста, а аз няколко месеца се почесвам по главата и съм озадачен, докато ми хрумне как да намеря точните образи. На много от местата, които съм виждал, успях да заведа Jo. Но тя също така е посещавала места, на които аз не съм бил, например Непал и Хималаите. Така че в песента "Shanghai To Samarkand" добавихме нейните впечатления, и по този начин изградихме виртуално пътуване, вероятно засилено от факта, че не мога да го направя в действителност сега".

Тук се включва и Jo: "Е, когато пътуваме в чужбина най-често сме очаровани от културата на местата, духовността, от това как живеят хората и каква е историята на тези места. Например когато отидохме в Етиопия, това бяха най-необикновените места и те ни носят цяла смесица от чувства. От една страна бяхме обезпокоени от нивото на бедност там, което мисля, че се долавя  в песента "Fox’s Tango". Но тогава бяхме също така невероятно впечатлени от красотата на хората и необикновените простори, които можете да видите в Африка – от планините Симиен, които всъщност са известни като "покрива на Африка", чак до равнините и Източно африканската рифтова долина, където живеят всички тези племена. А те имат традиции, които ни връщат хиляди години, и цялото това място абсолютно ни очарова. Така се роди песента "Wingbeats", в която вградихме африканските ритми снай-различни вибрации, които получихме там, и затова искаме да споделим всичко, което ни вдъхнови толкова много. Всъщност голяма част от текстовете идват от разговорите, които водихме с местните хора, и това често са социални проблеми".

А Steve добавя: В "Отказ от тишина" коментирам политика, което обикновено не правя: аспекти на неравенството на богатството в света, който е разделен на имащи и нямащи, както и изменението на климата, също така едната половина на света беше в затворнически лагер, докато другата половина от света отговаряше за ключовете му. Така че има социални проблеми в албума.За мен в този момент е важно хората да осъзнаят какво се случва в света, мисля, че не е време да избягваме тези проблеми. И така, мисля си още, че този албум е част от ренесанса на стила, който наричахме "протестни песни", така че има много гняв в албума, това е много ядосан албум, но аз съм много горд с него".

Що се отнася до съдържанието на песните, в "Natalia" откриваме също така обобщен образ на обикновената рускиня, изстрадала през годините от многото несгоди, понасяме се и по пътя на коприната от Китай до Близкия изток през Узбекистан в композицията "Shanghai To Samarkand", в която звучат автентичните инструменти дутар и ориенталска цитра, за да се прехвърлим в Мексико по време на празника Day Of Тhe Dead (на испански Dia De Los Muertos) – Денят на мъртвите – с едноименното изпълнение, което носи ярките образи на Steve от срещите му с хората там.

В албума попадаме също така на темите за любовта ("Held In The Shadows"), за грижите ни към опазването на околната среда ( "Scorched Earth"), за да завършим оптимистично с надеждата ("Esperanza").

Сергей Шишов ще представи "Surrender Оf Silence" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, в събота, 20 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички