Съединените щати срещу Били Холидей


Съединените щати срещу Били Холидей

1669

"Казват, че никой не може да изпее думата "глад" като мен. Или думата "любов"... Може би е тъй, защото много добре знам какво означават и двете думи. Навярно имам достатъчно гордост да не се срамувам от тях, достатъчно смелост да не искам да забравя..." Billie Holiday

През септември 2019 г. режисьорът Lee Daniels замисля биографичния филм "The United States Vs. Billie Holiday" ("Съединените щати срещу Били Холидей") за именитата джаз и блус певица, базиран на книгата ""Chasing Тhe Scream: The First Аnd Last Days Оf Тhe War Оn Drugs" ("Преследване на вика: Първият и последният ден от войната срещу наркотиците") от Johann Hari. След известни колебания режисьорът кани певицата Andra Day. Рискът се оказва оправдан – Andra се справя блестящо с превъплъщението си на Billie Holiday като визия и пеене, и за своята първа главна роля в киното получава отличието "Златен глобус" за най-добра актриса в драматичен игрален филм, а също така е номинирана за предстоящите награди "Грами".

Billie Holiday, наречена "Lady Day" от своя приятел и музикален партньор саксофонистът Lester Young, оказва иновативно влияние върху джаз музиката и поп пеенето на ХХ век. Нейният вокален стил, силно вдъхновен от Bessie Smith и Louis Armstrong, въвежда нов подход към фразирането и темпоритъма, чрез които разкрива своите вокални и импровизационни умения. Изпяването на дадена тема чрез текста е характерна черта за стила на Billie, при който с настроението на песента се изменя и тембъра на гласа ѝ, а нейното красиво и силно вибрато често става лирично и деликатно. Същевременно тежкото детство, постоянните сблъсъци с проявите на расова сегрегация подкопават нейната психика.  В началото на 50-те години, вследствие на употребата на наркотици, рязко се влошава здравето ѝ, отслабва гласа ѝ.

Точно това виждаме във филма"Съединените щати срещу Били Холидей", чието повествование започва през 1957 г., когато Billie Holiday се среща с радиожурналиста Reginald Lord Devine за интервю. Той я пита какво е да си "цветнокожа жена" и за неприятностите, в които продължава да се забърква заради хитовата си песен "Strange Fruit". Billie казва, че всъщност става дума за човешки права, за отмяната на "Закона на Линч", нещо, което правителството често забравя, и това е основната тема във филма – за свободата на афроамериканците.

Така проследяваме заплахите и забраната Billie да изпълнява тази песен, записана още през 1939 г., виждаме инсинуациите, на които е подложена, защото властите намират, че песента ѝ популяризира грешни идеи. Тъй като не могат да я арестуват за пеене, решават да я преследват по обвинение за притежание на наркотици и успяват – на 27 май 1947 г. тя е осъдена да лежи една година и един ден в женския затвор Alderson. След като излиза оттам, Billie Holiday се опитва да преодолее хероиновата зависимост и да пее, но преследването продължава. Накрая попада в болница заради чернодробна недостатъчност, където отново е подложена на репресии. Във филма виждаме как умира на 44-годишна възраст, завързана с белезници за кревата, в 3.10 часа сутринта на 17 юли 1959 г., от белодробен оток и сърдечна недостатъчност, причинени от цироза на черния дроб.

Ненадминатият Frank Sinatra, сам лично повлиян от изпълненията на Billie Holiday, заявява през 1958 г.: "С малки изключения, всяка голяма поп певица в САЩ през нейното поколение беше докосната по някакъв начин от нейния гений. Именно Billie Holiday беше и все още остава с най-голямото музикално влияние върху мен. Lady Day безспорно оставя най-силен отпечатък върху американското популярно пеене през последните двадесет години".

Сергей Шишов ще представи албума "The United States Vs. Billie Holiday", с чиято музика в изпълнение на Andra Day е озвучен едноименният филм, в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 26 март, след новините от 21.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички