Теодосий Спасов с осемзвезден проект на джаз феста в Пловдив


Теодосий Спасов с осемзвезден проект на джаз феста в Пловдив

4554

Удивителна формация се събира за тазгодишното издание на фестивала Пловдивски джаз вечери.

Супергрупата е в състав: Теодосий Спасов – кавал, вокал, Марио Станчев – пиано, Борис Динев – ударни, Ром Хек – бас, Анатолий Вапиров – саксофон, Симеон Щерев – флейта, Огнян Видев – китара и Йълдъз Ибрахимова – вокал.

Само на феста!

Както MySound.bg своевременно огласи, той ще се състои между 25 и 27 октомври в Драматичния театър на града, а гост на събитието е именитият американец Бил Евънс (Bill Evans), който пристига със своя проект Соулграс (Soulgrass).

Теодосий Спасов осемзвезден проект е завладяваща съзнанието идея за събиране на знакови музиканти от българската джаз сцена. Всяко едно от имената е легенда и маркира част от развитието на нашата джазова музика. Творческите им пътища се кръстосват във времето. Йълдъз прави своя дебют през 1975 с квартета на Марио Станчев, след това се събира с Теодосий и Оги Видев в култовата група Джаз Линия, често гостува на фестивала на Анатолий Вапиров "Варненско лято". Теодосий и Анатолий създават супертриото Fairy Tale, обиколило за три години Европа. Марио Станчев е на пианото в Симеон Щерев квартет, една от най-важните групи в българския джаз след Джаз Фокус ‘65. В този проект историята и настоящето са обединени в онази естетическа степен, която прави "живота кратък, но изкуството вечно". Така се освобождава онова духовно пространство, в което личността е отърсена от битовизма на живеенето и докосва себе си в едно друго, по-добро измерение. Тези хора отдавна разнасят славата на българската импровизационна музика по света, а той ги е признал за свои граждани.

Теодосий Спасов уникалният му начин на свирене обединява фолклор, джаз, класика... Свирил е с почти всички ярки български музиканти от различни жанрове, а на световната сцена е работил с имена като Раби Абу Халил, Дейв Либман, Трилок Гурту, Били Кобъм, Мино Чинелу, Рено Гарсиа-Фонс, Глен Мур  и други. Композиторският му талант е широкоспектърен, част от който е и много театрална и филмова музика. Има издадени над 20 албума. Артистичен директор на фестивала Пловдивски джаз вечери от 2009.

Марио Станчев – името му е свързано както с българския, така и с европейския джаз. Създател на джаз департамента в Лион (Франция), където прави кариера като инструменталист и композитор. Свири от соло, през дуо до бигбенд в Европа, Америка, Китай и т.н. Изявявал се е с джазмени като Рон Картър, Енрико Рава, Мишел Пере, Джей Андерсън и други. Виртуозен пианист, Станчев случва своя път между импровизационната музика, класическата европейска култура и джаза.

Борис Динев и Ром Хек е добре познат тандем на европейската сцена. В многобройните им изяви с многообразни инструменталисти и вокалисти те умело се справят с различните течения, давайки израз на множество цветове и на свободата, която предоставя светът на джаза.

Анатолий Вапиров – кларнетист, саксофонист, преподавател, диригент, композитор... За него определенията трудно се побират в конкретни рамки. Творческият му път се е пресякъл с този на светила като Ян Гарбарек, Джон Сърман, Пол Гонзалвес, Томаш Станко. Дългогодишен директор на джаз фестивала във Варна.

Симеон Щерев (на снимката горе вдясно)– виртуозен изпълнител, композитор на всякакъв вид музика, педагог. Банана (както е прозвището му) е едно от най-ярките светила на българския джазов небосклон. Носител на редица награди от международни джаз фестивали, нерядко оглавява световни и европейски класации и е признат за един от най-добрите джаз флейтисти в света. Свирил е с много известни музиканти – Чък Къриа, Ян Гарбарек, Кени Уилър, Мейнърд Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф и други. Неговото участие е чест за всеки фестивал.

Огнян Видев е един от знаковите български китаристи. Най-ярките творчески страници от неговата биография са свързани с джаза и преди всичко с легендарната формация Бели, зелени и червени. През последните години се изявява като самостоятелен концертиращ артист. Виртуозното му музициране преплита класически и модерен джаз, блус, фламенко, латиноамериканска и индийска музика. Участвал е в едни от най-известните джаз фестивали като тези в Рино и Нюпорт (САЩ), Бомбай и Калкута (Индия), Москва (Русия), Варшава (Полша).

Йълдъз Ибрахимова е сред изпълнителките, които свободно могат да интерпретират различни стилове в джаза, класическата музика, автентичния фолклор или просто да импровизират. Неповторимите ѝ музикални експерименти надхвърлят установените рамки на стилове, жанрове, вокални възможности. Работила е с почти всички известни български джаз музиканти, както и с много чуждестранни. Концертирала е в десетки страни от Европа, Америка, Азия и Африка.

Проектът открива фестивала в Драматичен театър – Пловдив от 19 часа на 25 октомври. Същата вечер е и концертът на проекта Веселин Койчев-Рикардо Киарион (Италия).

Мишо Йосифов секстет и Малхас джаз бенд (Армения) са афиша на 26 октомври, а македонците Стетстат и Бил Евънс Соулграс закриват фиестата на 27 октомври.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички