Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Теодосий Спасов специален гост на фестивала Синематек в Тел Авив


Теодосий Спасов специален гост на фестивала Синематек в Тел Авив

4394

Теодосий Спасов (http://theodosiispassov.com/bg/) ще се изяви в поредното издание на джаз фестивала "Синематек" в Тел Авив.

http://www.jazzfest.co.il/)

 В неговия афиш за първи път от 23 години ще има българско участие.

Събитието ще се проведе между 21 и 24 февруари, уточни за MySound.bg Първият кавал на планетата, специален гост на пианиста и композитор Димитър Бодуров и неговата формация. Те ще представят новия албум на триото "Седем отпечатъка"(http://www.dimitarbodurov.com/bodurov-trio-feat-theodosii-spassov/). Очаква се той да излезе през април, по думите на Спасов.

Нашите грандове ще свирят от 14.00 ч. на 24 февруари (петък). "Смятай - взехме им акъла, такъв неравноделен ритъм сме приготвили", каза вечният иноватор Тео

Димитър Бодуров (http://www.dimitarbodurov.com/ ) е роден в Благоевград, израсъл във Варна, където завършва музикалното училище с тромбон, след което продължава музикалното си образование в СМА "П. Владигеров" в София, специалност джаз пиано. От 2000 живее и работи в Амстердам, Холандия, където получава и бакалавърска степен по джаз пиано и композиция и магистърска степен по пиано от Codarts School Of Music, Ротердам. Лауреат е на много известни чуждестранни конкурси както за пианисти, така и за композиция. В музиката си Бодуров съчетава богатството на българския фолклор със звученето на модерния европейски джаз. Изпълненията му са изключително лирични, с широк спектър от чувства и от изразни средства.

http://www.youtube.com/watch?v=7WQAVtp1ozw&feature=related

Негов партньор в триото е басистът Михаил Иванов (http://www.myspace.com/bouncingpriest), възпитаник на джаз отдела на Амстердамската консерватория, който също живее и работи в Холандия. Има изяви на българска сцена с много от доайените на родния джаз.

Третият участник в ансамбъла е немският барабанист Йенс Дюпе (http://www.jensdueppe.de/), учил джаз във Ваймар и в Амстердам, а по-късно и в Ню Йорк. Той е свирил с едни от най-големите имена на европейския джаз като Алберт Мангелсдорф, Лий Кониц, Ришар Галиано, Кени Уорнър.

Димитър Бодуров трио е сформирано в Амстердам през 2001. Формацията печели няколко награди "Холандия", изнасяла е концерти в повечето европейски страни и, разбира се, в България. Има издадени 3 албума, от които последният - "Отпечатъци от България 2008" ("Stamps From Bulgaria" (2008) бе избран в класацията Топ 10 за Джаз албуми в Холандия. В момента подготвят четвърти, чиято премиера ще се състои на фестивала в Тел Авив. "Импровизраме, няма точна стилова дефиниция на композициите - те са създени от любов към смесването на различни стилове", обяснява Спасов.

http://www.youtube.com/watch?v=f-PJ1I0Jkeg

Тел Авивският фестивал (http://www.jazzfest.co.il/) е едно от най-ярките и най-важни джаз събития в културия живот на Израел. За 23-е години форумът си е спечелил международна репутация със срещата между водещите имена в световния джаз и техните израелски колеги, както и с оригиналните проекти, чиято премиера е на сцената там.

Тази година почитателите на джаза ще се срещнат  с "динозаври" като певицата Мери Столингс, знаменития баритон саксофонист Рони Кюбър, ветерана басист - мистериозния Хенри Граймс, световноизвестния тромпетист и перкусионист Джери Гонзалес, кларинетиста Оран Еткин и други.

Освен тях на фестивала ще гостуват израелски музиканти, които живеят и работят по цял свят. От световната столица на джаза Ню Йорк, която дава път на много израелски джаз звезди, в Тел Авив ще пристигнат контрабасистът Омер Авитал, тромпетистът Авишай Коен, пианистите Омер Клайн и Йонатан Авишай и Коби Израелит, който ще бъде съпроводен от акордеон, барабани, саксофон и електроника.
 
И тази година израелският джаз ще бъде представен във всичките му разновидности и стилове. За първи път на негова сцена ще прозвучат и уникални проекти, създадени специално за там. Такъв е например проектът "По стъпките на музиката от Близкия Изток" с участието на китариста Юда Кейсар, а също и Дор Бен Зеев и неговия състав за цигански джаз "Суинг де Житан".

Във фоайето на "Синематек" ще свирят израелски джазови формации, които са не по-малко интересни от тези, които ще изнасят концертите.

В петък, 24 февруари, от 12.00 ч. на обед до късно вечерта ще има и хепънинг с участието на групите Алегрия – фламенко, румба и ладино в джазови аранжименти, и Андреламусия – формация, представяща еврейска, балканска и арабска музика, но през призмата на джаза.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички