Три дни музика Под откритото небе на София от БНР


Три дни музика Под откритото небе на София от БНР

4333

Трите поредни вечери на специално изградена сцена пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата започнаха с фолклорните виртуози от оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов и солисти Нели Андреева, Боряна Василева и дуото Христина Белева и Петър Миланов снощи.

Оркестрите на Българското национално радио представят най-доброто от репертоара си във второто издание на летния фестивал "Под откритото небе на София". Изявите са от 20.30 ч., а входът е свободен.

Тази сряда ще свири Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев. Гост е световноизвестният саксофонист, светилото в джаза Джери Бергонци. "Гостуването на Бергонци ще направи изпълненията ни незабравими" – каза Дончев. "Програмата ще е изцяло от негови композиции, аранжирани за биг бенд, и всичко е ново и непознато за нашата публика", допълни маестрото.

Американецът Джери Бергонци е световнопризнат джаз изпълнител, композитор, автор и преподавател. Като дете започва да се занимава с кларинет, но увлечен от изпълненията на Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и Лестър Йънг преминава на саксофон. Световната джазова критика щедро го обсипва с похвали, наричайки го "музикален визионер с уникална техника и подход, с фантастично въображение и неповторим импровизаторски талант". Иновативна, поднесена с висше майсторство и вътрешен огън, музиката му е богата, мощна, красива и лирична. Бергонци (на снимката)  дълги години е предпочитан партньор на светила като Дейв Брубек, Джо Ловано, който взриви българската публика благодарение на "Музикална къща БНР" в София наскоро, Майк Скофийлд, Майкъл Брекър, Боб Бергман и много други.

Последната вечер от "Под откритото небе на София" – в четвъртък, е отредена за Симфоничния оркестър и един от най-търсените български диригенти - Григор Паликаров. "Програмата е от популярни и харесвани произведения. Ще имаме и солисти и това, че те са членове на оркестъра, е много радостно. Това са Галина Койчева-Мирчева - цигулка (концертмайстор), Явор Желев – флейта и Данчо Радевски – кларинет. Те ще представят много интересни и незаслужено рядко изпълнявани творби", обяви маестро Паликаров.

Симфониците ще изпълнят творби от Росини, Чайковски, Берлиоз, Бърнстейн, Сен-Санс, Офенбах и Елгар.

Не е пропусната и българската музика - тя ще присъства във финалния концерт на летния музикален фестивал "Под откритото небе на София" с произведения на Панчо Владигеров.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички