Удостоиха Теодосий Спасов с Доктор Хонорис кауза


Удостоиха Теодосий Спасов с Доктор Хонорис кауза

3940

Теодосий Спасов получи почетното звание "Доктор Хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив вчера.

Званието му беше връчено от ректора на учебното заведение професор Милчо Василев, който припомни и малка част от живота на Спасов.

Първият кавал на планетата отбеляза, че музиката е изкуство, което се отплаща.

"От тук започнаха моите пловдивски специалитети", не скри виртуозният изпълнител и композитор, припомняйки, че именно в Пловдив през 80-те години създава първата музика, която се харесва в цяла България по-късно.

"По-нататък в живота продължавах да имам уважение към таланта, с който съм конструиран по някакъв начин и съм се грижил за него. Благодаря на всички, че бяхме заедно в този отрязък от време тук, на това място, наречено Земя", заключи той.

Тео посочи, че, въпреки че е получил много призове за музиката си, обаче тази награда, връчена му в Пловдив, за него е неоценима.

"Имах шанса да отварям невидими врати за нашата музика и съвсем умишлено ги оставих отворени за младото поколение български музиканти", допълни виртуозът.

"В човешкия живот има родители, близки, учители, приятели, здраве и жажда за работа. Ако се занимава човек с музика и изкуство, един ден всичко се връща по съответния начин. Музиката е благодарна на всички ония, които са й отдадени, обичат я и я даряват. Получаването на тази награда е неоценима", каза Спасов пред публиката от колеги и студенти.

Решението за удостояването на световноизвестния музикант е взето от академичния съвет на Академията с пълно единодушие.

Присъждането на почетната степен "Доктор Хонорис кауза" е знак за отличаване и разпознаване на приноса на изключителени личности. "Хонорис кауза" (почетен професор) е престижна академична степен и се връчва на видни личности с национална или международна репутация. Получатели са обикновено водещи учени, откриватели, изобретатели, писатели, художници, музиканти и т.н.

- Теодосий Спасов завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалностите "Ръководство на народни състави" и инструментален факултет - кавал.

- Разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Композира музика за симфоничен оркестър и кавал през последните години. Свири с фолклорни състави, с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатоли Вапиров, Петър Ралчев, Стоян Янкулов - Стунджи, Ангел Димитров, Румен Тосков, Христо Йоцов, Пейо Пеев, проекта Балканsky, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Г. Велес, Д. Лийбман, Енвер Измаилов, Арканхел, формацията Балкански коне, Мирослав Тадич, Влатко Стефановски.

- През 1995 списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "Най-доброто от Изтока" е отбелязано: "Спасов създава нов музикален жанр."

- Освен концертните си изяви, участва в записи за филми, театрални спектакли. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), "Музикант на годината" (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и неговите успехи на световните сцени (2001).

- Има над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации. Името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон през 1994.

Както MySound.bg вече оповести, Теодосий Спасов е в основата на организацията на първото издание на фестивала "Жълтите павета" (The Yellow Brick Road), който предстои в София на 10 и 11 октомври.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички