В Чистилището на Данте с Tangerine Dream


В Чистилището на Данте с Tangerine Dream

4236

"Purgatorio" на Тенджърийн Дрийм (Tangerine Dream) ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба", което се излъчва по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21.00 ч.

"За по-добри води платна издува
на моя гений кълнът в този час
и с бездната жестока се сбогува;
туй второ царство ще възпея аз,
где чистят се и стават духовете
достойни за небесния екстаз
".

Тези стихове на Данте Алигиери от кантиката Purgatorio ("Чистилище"), втора част от поемата "Божествена комедия" (La Divina Commedia), са отправна точка за Едгар Фрьозе (Edgar Froese) от германската ню ейдж формация Тенджърийн Дрийм при подготовката на албума.

Историята всъщност започва през 2001, когато той замисля трилогия, стриктно придържаща се към творбата на Данте и така през 2002 появява "Inferno" ("Ад"), последван от "Purgatorio" (2004), който е записан с участието на хор и солисти.

В тази кантика Алигиери представя чистилището като антитеза на подземния свят.

Върху седем тераси, които подобно на стълба се издигат към върха, обвивайки склоновете на планината, поетът поставя душите на разкаялите се, които се очистват от греховете си, за да станат достойни за вечното блаженство. На върха на планината пък е разположен земният рай (Едемът).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Видео


Албуми


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Първият коледен албум на поп звездата Поли Генова "По-добрата Коледа" е вече на пазара и зарежда слушателите...

Най-четени новини


виж всички