Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

В къща за фадо с Карминьо


В къща за фадо с Карминьо

3742

Капките дъжд навън са като сън за Лисабон. Ако гледаш през прозорците от ниско, за да виждаш само тежкото сиво небе и дъжда по стъклата, можеш да си представиш, че си някъде над червените покриви на града и към хоризонта се простира морето. Всъщност в Лисабон не вали чак толкова, че да свързвам автоматично дъжда с него, но пък има фадо и след снощния концерт на Карминьо днес всичко ми напомня за Португалия.

Почитателите на фадо в България за пореден път имаха възможност да се докоснат до една от най-големите звезди на тази музика. След удоволствието да чуем и видим у нас Крищина Бранко, Ана Моура, Мариза, Камане, Мизия и сладурите Диолинда, благодарение на "БГ Саунд Стейдж" дойде и фадищата Мария до Кармо де Карвальо Ребело де Андраде, със сценичен псевдоним Карминьо (Carminho). На сцената с нея бяха и музикантите Луиш Герейро (Luís Guerreiro) – португалска китара, Диогу Клементе (Diogo Clemente) акустична китара, и Марину де Фрейташ (Marino de Freitas) – акустична бас китара, турирали и записвали и с Мариза, както и с ред други имена от португалската фадо сцена.

Карминьо е новата фадо звезда, с три албума зад гърба си, последният ("Canto") излязъл съвсем наскоро, а първите два - "Fado" (2009) и "Alma" (2012) – с двоен платинен статус в Португалия. Хвалена от критиците като най-добрата от своето поколение, поздравявана за стилната еклектика на музиката си, тя все пак разказва, че държи много на традиционното фадо. Майка ѝ, известната фадо певица Тереза Сикейра (Teresa Siqueira), ѝ предава не само изкуството на пеене, а и историите и емоциите, които изплитат фадото.

В зала 1 на НДК на 2 декември Карминьо не беше особено многословна в началото, остави само музиката да говори – но малцина разбираха португалския текст. Започна с "A Ponte" от последния си албум, представи песни и от предишните, и по някое време започна да разказва по нещо за всяка една. "A Folha", по музика на един от големите португалски композитори Júlio Proença е с текст, написан от самата Карминьо – за белия лист и поета. "Meu amor marinheiro" – изпята с изключителна емоция, песен на жената, която ревнува своя мъж моряк от морето и океанските вълни. Нежната "Senhora da Nazaré" – за човека, чиято лодка потънала в морето, но накрая бил спасен – и за това, че може би всички сме като този човек и хората около нас ни спасяват. "Bom Dia, Amor (Carta de Maria José)" с текст, вдъхновен от произведение на великия португалски поет Фернанду Песоа, който разказва за невъзможната любов и за надеждата в нея, която дава сили за живот. Или "Saudades do Brasil em Portugal" на бразилския поет и композитор Винисиус ди Морайс за носталгията по родната страна. Всичко това, освен разказано с дълбокия гърлен глас на Карминьо, бе и изпято с майсторство и емоция, които не могат да те оставят безразличен. Които говорят на език, преодоляващ бариерите на страните и времето, говорят директно на сърцето. Затова и публиката я разбра и аплодира сърдечно. А в най-естествен жест при първия си бис "As Minhas Penas" певицата слезе от сцената, за да е по-близо до своите "гости", за да създаде атмосферата на "къща за фадо", в която просто има повече хора и липсват свещите и виното. След първите няколко такта Карминьо продължи без микрофон, достигаща само със силата на гласа си дори до последните редове, без прожектори, в тъмнина – истинска, вълнуваща, вълшебна.

Така и остава в представите ми – глас и емоция, като мост между хората и през времето. По-въздействаща на живо и заради крехкото си присъствие и топлата усмивка, превърнала се в проводник и чрез гласа, и чрез жестовете и изражението си на тази музика от другия край на континента, която говори, плаче и се смее направо от сърцето.

Сетлист:

A Ponte
Malva-Rosa
As Pedras da Minha Rua
Voltar a Ser
Folha
A Bia da Mouraria
Ruas
Senhora da Nazaré
Espera
Meu Amor Marinheiro
Instrumental
Alfama
Bom Dia, Amor (Carta de Maria José)
Disse-te adeus (Marcha do Raul Pinho)
Cabeça de Vento (Bolero do Machado)
Saudades do Brasil em Portugal
Uma Vida Noutra Vida (Fado Pechincha)
Marcha de Alfama
Escrevi o Teu Nome no Vento (Fado Carriche)


Бис:

As Minhas Penas (Fado Perseguição)
Malva-Rosa

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички