Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

В открития космос с Vangelis


В открития космос с Vangelis

2809

Гръцкият музикант Vangelis е добре познат на слушателите на "Картини от една изложба" - негови концептуални албуми са представяни 16 пъти.

Той е създател на уникален звуков свят, съчетаващ оркестрови и електронни текстури чрез комбинация от клавишни инструменти, със все по-голям дял на истински човешки гласове и акустични музикални инструменти, при което е своего рода демиург – сам композира, аранжира и изпълнява музиката си в своите над 50 албума, отличени с множество награди, включително "Oскар".

Ето какво споделя Vangelis преди месец в интервю: "Музикалната индустрия се разрасна значително през годините, като единствената ѝ цел е да печели пари, използвайки най-безцеремонно най-свещения и извисяващ дар, който имаме, а именно музиката. Пропуснах възможността да бъда щастлив, когато интензивно се занимавах с музикалната индустрия. Обаче винаги ще се вдъхновявам от нещата около мен и ще продължа да създавам музика, защото това е най-естественото нещо за мен".

След няколко отлагания през миналата година, включително лъжливи премиери, най-после на 24 септември 2021 г. официално се появява албумът "Juno To Jupiter", или "Юнона към Юпитер", записан с участието на оперната звезда Angela Gheorghiu, гостувала с успех у нас. Албумът е вдъхновен от изследователската мисия на NASA с космическата сонда Juno (Юнона), и включва звуци както от изстрелването на Juno от Земята, така и от сондата по време на полета ѝ, изпратени обратно на Земята от близо 650 милиона километра.

Това не е нещо ново за Vangelis, чиято музика често е свързана с теми от науката, историята и изследванията. Наред с отличената с "Оскар" партитура за "Chariots Оf Fire" ("Огнените колесници") и популярния музикален съпровод за филма с фантастична тематика "Blade Runner" ("Ловец на хуманоиди"), той създава хоровата симфония "Mythodea" за мисията на NASA през 2001 г. до планетата Марс, както и музиката за поредица приключенски и исторически филми като "Антарктида", "1492: Завладяването на рая" и "Александър". Vangelis също така си сътрудничи с Европейската космическа агенция (ESA) върху своя албум "Rosetta", за да отбележи кулминацията на мисията Rosetta за кацане на сонда на комета за първи път в историята, както и за излъчването от ESA в космоса на сингъла от неговия едноименен компактдиск, посветен на покойния професор Stephen Hawking. Музиката му е използвана също така и в документалната поредица "Космосът: Лично пътешествие" от Carl Sagan, както и във филма "L’Apocalypse des animaux", или "Апокалипсисът на животните".

Но да се върнем на албума "Juno To Jupiter":
"Юнона, или Хера според гръцката митология, е майка на богове и хора, и съпруга на Зевс, в римската митология Юпитер, който е баща на богове и хора. За да скрие пакостите си, Юпитер изобразява воал от облаци около себе си. Въпреки това, Хера/Юнона успява да надзърне през облаците и да наблюдава деянията на съпруга си", пояснява музикантът и продължава:

"Мислех да поставя акцент върху образите на Юпитер/Зевс и Хера/Юнона, които според "Теогония" от Хезиод са имали особена връзка. Чувствах, че трябва да представя Зевс/Юпитер само със звук, тъй като музикалните закони превръщат хаоса в хармония, която движи всичко, включително и самия живот. За разлика от това, за Хера /Юнона почувствах нужда от човешки глас. Angela Gheorghiu представя, в този контекст на мисията до планетата Юпитер, Хера /Юнона по спиращ дъха начин".
 
През юли т.г. се навършиха пет години от навлизането на Juno в орбитата на Юпитер. Изстреляна през 2011 г. от военновъздушната база на Кейп Канаверал, Juno пристига на Юпитер на 4 юли 2016 г. Поради важността си мисията, която иначе трябваше да бъде завършена на 31 юли т.г., беше удължена от NASA и сега Juno продължава да проучва Юпитер и неговите луни до септември 2025 година.

В албума чуваме също така гласовете на учените Randall Faelan (Lockheed Martin, Ръководител на отдела DeepSpaceExplorationReal-TimeOperation), Chris Leeds (Lockheed Martin, старши инженер по телекомуникации), Jennifer Delavan (Lockheed Martin, системи за космически кораби) и Matt Johnson (мениджър на мисията Juno, JPL/Caltech).

"Vangelis композира цялата музика за видеоклиповете на Juno, документалните филми и симулациите на наблюденията, за всички публични материали на мисията. Така че полетът на Juno постигна широко обществено въздействие, умножено от уникалния талант на Vangelis. Либретото на албума е продължение на историята на мисията на Juno", подчертава Tom Krimigis, главен изследовател за проектите Voyager 1 и 2.

А ето и посланието на Vangelis:  "Да не забравяме, че Космосът, Вселената, с каквото и име да ги наречем, е нашата надежда и бъдеще, и трябва да внимаваме да не направим същите грешки в Космоса, които постоянно правим на нашата планета, тъй като това е единственият ни шанс, който имаме – там е нашето бъдеще".

Сергей Шишов ще представи "Juno To Jupiter" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 23 октомври, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички