"Ергенът" Евгени Генчев с първи концерт в България, ще представи избраницата си Валерия в пловдивския античен театър
Fyeld откриват за италианците Obscura Qalma в София
Pantera започват европейското си турне от София, нашите Odd Crew и Black Tooth от Турция ще забият преди хедлайнърите този петък
Dubioza Kolektiv вилняха в София
Една от най-важните групи в неофолк жанра – Rome, с концерт в София
Gogin с дебютен албум, представя "Fix" на живо в Koncept Space на 25 май
YaMi събират класически музиканти и най-добрите български MC-та на една сцена
Spike – Bulgarian Music Showcase отново е в Пловдив и тази година. Над 220 участници пристигат в града между 25 и 27 май
Rediscovered - Love Songs от Крис Норман на концертите му нас
Анимационерите са българският гост на концерта на Fun Lovin‘ Criminals в София.Come Find Yourself
Папи Ханс представя своята "Терапия" в София, Пловдив и Варна
Михаил Йосифов и Новините в джаза с концерти във Варна и Бургас

В търсене "Духът на България" от Теодосий Спасов и Космически гласове със Сергей Шишов


В търсене "Духът на България" от Теодосий Спасов и Космически гласове със Сергей Шишов

1421

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, този път решихме да представим албума "Духът на България" на нашия Теодосий Спасов и хор Космически гласове с диригент Ваня Монева, огласи Сергей Шишов, традиционният водещ на меломанското предаване "Картини от една изложба".

За участие са привлечени също така пианистът Ангел Заберски, Юлиян Янушев – саксофон и кларинет; Ангел Димитров – китара и тамбура, гъдуларят Пейо Пеев, гайдарят Красимир Кондов, Веселин Веселинов - контрабас, Стоян Янкулов – барабани и тъпан и Христо Йоцов – ударни инструменти.

Ето какво споделя Ваня Монева в интервю за Августа Манолева: "Целият албум е по музика и текст на Теодосий. Аранжиментите са също негови. Текстовете е направил във фолклорен стил. Някои от партитурите ни изпрати от Щатите през януари 2001 г., защото беше там, февруари месец ние подготвихме всичко и март записахме. Стана много бързо. Музиката е хубава и увлича. Когато си дойде, нямаше никакви изисквания и забележки. Идваха му само нови идеи, пробвахме ги, за да се обогати частта, която репетираме. Например по време на записите му хрумна образа "Магия за любов" – това е едно словесно наричане, което се превърна в драматичен акцент на цялото произведение. За мен това е събирателният момент в цялостното произведение. Следвана е българската традиция да се надума, да се наговори нещо, за да стане. Една бяла, хубава, светла магия за любов. Да го грабне момъка, да го задържи за себе си. Музиката на Теодосий е много силна, с различни настроения и напластявания. Съумял е да натрупа пластични редувания".

Драмата в албума започва с пиесата "Разсъмване" – отваряне към светлината, любовта, всичко красиво и светло, преминава през магията на любовта, за да стигне своя апотеоз  в "Емине", последната част, в която момата се жертва, за да запази гордостта си, хубостта си и всичко стойностно в нея.

Албума "Духът на България" ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 20 май, след новините от 22.00 ч. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Нина Николина - "Jazz & Traditions Vol.2"

Видео


Албуми


Нина Николина - "Jazz & Traditions Vol.2"

Албумът "Jazz & Traditions Vol.2" на Нина Николина, съдържащ 9 композиции, които съчетават мотиви от различни...

Най-четени новини


виж всички