Великата Тина "The Best" Търнър почина на 83 години


Великата Тина "The Best" Търнър почина на 83 години

1498

Тина Търнър е починала след дълго боледуване, съобщи говорителят ѝ за "Дейли мейл", цитиран от световните агенции.

"Тина Търнър, "кралицата на рок-ен-рола", почина мирно днес на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт, близо до Цюрих, Швейцария. Светът загуби една музикална легенда и модел за подражание. С музиката си и своята безгранична страст към живота тя очарова милиони фенове по света и вдъхнови звездите на бъдещето. Днес се сбогуваме с една скъпа приятелка, която оставя на всички ни своето най-велико дело - музиката си. Изказваме искреното си съчувствие към семейството ѝ. Тина, ще ни липсваш много", пише в официалната Фейсбук страница на Тина Търнър. Бъбреците ми са жертва на това, че не осъзнавах, че високото ми кръвно налягане трябваше да се лекува с конвенционална медицина. Изложих се на голяма опасност, като отказах да се изправя пред реалността, че имам нужда от всекидневна доживотна терапия с лекарства. Твърде дълго вярвах, че тялото ми е недосегаем и неразрушим бастион. Това пише в своя публикация покойната певица.

"Тина Търнър беше сурова. Тя беше силна. Беше неудържима- написа бившият президент на САЩ Барак Обама - И тя беше самата себе си - говореше и пееше своята истина през радост и болка; триумф и трагедия.Настоящият президент Джо Байдън отбеляза, че Тина Търнър е започнала живота си като дъщеря на фермер и заяви, че "талант като нейния се появява веднъж в поколение". "Просто най-добрата. Почивайте в мир, г-жо Търнър. Обичах Ви и Ви обичам", сподели в профила си Сара Джесика Паркър.

Тина Търнър има осем награди "Грами" и, както MySound.bg вече съобщи, беше въведена в Залата на славата на рок-ен-рола" през 2021 г. като солов изпълнител, след като за първи път беше въведена заедно с покойния вече Айк Търнър през 1991 г. Определяна е като най-успялата жена в рока, Тина продаде повече билети за концертите си от всеки друг индивидуален артист. Тиражът на нейните албуми, компилации и сингли са около 100 милиона по света. Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали, огнен  темперамент, неотразимо обаяние  и дългогодишна кариера.

Тя е родена като Анна Мей Бълок (Anna Mae Bullock) на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Кариерата ѝ започва в нощните клубове на Сейнт Луис в средата на 50-те години и продължи повече от половин век. Израства като баптистка, но сменя вярата си с будизма през 1974 г., посочвайки религията и религиозното песнопение Нам Миохо Ренге Кио като фактора, който я стабилизира през трудните времена. За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на Айк Енд Тина Търнър Ревю. Прославя се заедно с Айк Търнър с превърналите се в класика песни "River Deep, Mountain High", "A Fool In Love", "Proud Mary", "I Want To Take You Higher" и "Nutbush City Limits". Има дуети с Мик Джагър , Брайън Адамс,  Род Стюърт и Дейвид Боуи. Сред най-известните ѝ хитове са "The Best", "What's Love Got Тo Do with It", "We Don"t Need Another Hero", "Private Dancer" и "Steamy Windows". През 2008 г. Търнър се връща от полуоттеглянето си, за да предприеме турнето "Тина!" по повод на 50-годишния юбилей. Турнето на вокалистката се превърна в едно от продадените представления за 2008 – 2009. Списание  "Ролинг Стоун" я нареди на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена. Тя е първата тъмнокожа изпълнителка и първата жена, която се появява на корицата на това знаменито списание. 

Тина Търнър намери щастието с втория си съпруг, германския музикален продуцент Ервин Бах, който е по-млад от нея с 20 години. Двамата започват да се срещат в средата на 80-те и минават под венчило през 2013 г. Двойката живееше в Швейцария, като певицата получи швейцарско гражданство. Съпругът ѝ дари един от бъбреците си през 2017 г., след като беше открито, че тя страда от бъбречна недостатъчност.

Тя претърпя трагедия със загубата на най-големия си син Крейг, който се самоуби на 59-годишна възраст в дома си в Калифорния през 2018 г. Другият ѝ син, Рони, от връзката ѝ с Айк Търнър, почина през 2022 г. Певицата издаде автобиографичната книга "Аз, Тина", в която разкри своя тежък живот и мъката от загубата на двама от синовете си, а и  няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от Айк преди да се разделят през 1976 и, съответно, разведат през 1978 година. Подложена на домашно насилие, след един концерт в Далас Тина просто си тръгва . Принудена е да изплаща неустойките за провалените договори и да се грижи на четири деца - две свои и две от предишния брак на Айк.   

Историята на живота на Тина породи биографичен филм от 1993 г., озаглавен "What's Love Got To Do With It", който спечели на Анджела Басет 3 награди "Оскар" за ролята на звездата. Документален филм за Тина направи и HBO през 2021 г. Освен като музикален творец, Търнър се радва на успех в киното, включващ роля във филмовата версия на рок операта на Ху от 1975 г. "Томи" и главната роля в блокбъстъра "Лудия Макс" 3 (1985) с Мел Гибсън, както и кратка поява в "Последният екшън герой" (1993). От 2018 година хиляди почитатели се стичат към залите на "Бродуей" и "Уест Енд", за да гледат мюзикъла, който разказва за уникалния ѝ живот. Тя продаде правата върху образа и музиката си на Би Ем Джи две години преди смъртта си в сделка, за която се смяташе, че е на стойност 50 милиона долара. Имението в Швейцария, в което почина, се оценява на 76 милиона долара.

В интервю за Marie Claire Южна Африка през 2018 г. Търнър каза: "Хората смятат, че животът ми е бил труден, но аз мисля, че това беше прекрасно пътуване". "Смятам, че моята аудитория е в широкия диапазон от 6 до 66 (че и повече) годишните. Страхотно е. Мик Джагър беше казал, че с тази младежка публика може да кара още 25 години - и аз започвам да се чувствам по същия начин. Имам доста млади почитатели, при мен непрекъснато идват деца - радвам се, че и тийнейджърите се вълнуват от записите ми", каза певицата през 2000 година след премиерата на албума си "Twenty Four Seven". 

Тина Търнър осъществява концертно турне и в България през 1981 година. Тя  пее и на фестивала "Златният Орфей" в "Слънчев бряг", където се оказва в една гримьорна с българската легенда Васил Найденов.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички