VI-то издание на международния арт форум БезГраници


VI-то издание на международния арт форум БезГраници

3950

Шестото издание на международния арт форум и етно/уърлд мюзик фестивал "БезГраници" ще се проведе в едно от най-красивите и романтични места на България - Двореца в Балчик, и в Тузла, Румъния, между 21 и 27 септември.

Арт събитието е продукция на Стопанска камара-Варна с партньорството на Двореца – Балчик, арт мрежа "Скендерман" и община Тузла.

80 участника от Европа, САЩ, Азия и Африка пристигат за събитието. Музикалният етно/уърлд мюзик фестивал ще се проведе на брега на морето на 26 и 27 септември, включително в Двореца. Концертната програма включва българските формации Амбиент фолклор, Шаман и Оратница, френско-японският проект на Мая Барух, белгийската група Луват Брадърс и А презенсъ дас формигъш (Португлия).

В рамките на "БезГраници" ще се проведе за пети път и арт пленер за художници и фотографи (21-27 септември), който включва две изложби: първата в Тузла в Румъния на 23 септември, а другата - в Двореца Балчик на 27 септември. Очакват се художници и фотографи от България, Румъния, Русия, Еквадор, Испания, Чили, Аржентина, Швейцария и Италия. Между основните теми са междукултурният диалог, работата в мрежа, технологичните проблеми в етноуърлд сферата и новите европейски културни програми за финансиране.

Основното събитие от самото създаване на форума (с изключение на миналата година) е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 25 до 27 септември. Между участниците се очакват директори на престижни фестивали, арт мениджъри, музиканти, художници, фотографи и специалисти от областта на културната политика т цял свят.

Първото издание на форума през 2003 бе международна арт мениджмънт конференция, в която участваха 33 представители на 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе "Музика без граници" с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците. Изданията през 2009, 2011 и 2013 също включваха арт мениджмънт конференция, но събитието стана по-голямо. Осъществена бе една от целите на конференцията от 2003 - международен етно арт фестивал като съставна част на форума. С изключение на
специалното издание от 2014, фокусирано изцяло върху визуалните изкуства. От началото на "БезГраници" (2003) до сега е имало над 400 участника -  организатори, музиканти, художници, фотографи, водещи специалисти в областта на изкуството, музиката и културата от цял свят.

Проектът "БезГраници" e представян на  много  международни конференции и събития, включително на най-голямото изложение за етно музика "Уомекс" 2014 в Сантяго де Компостела/Галисия-Испания, ЕСИБ Музика Експо 2014 в Билбао/Баска автономия-Испания, арт експо Фира Медитерания 2013 в Манреса/Каталуния-Испания, МюзикПро експо 2013 в София/България, Европейска културна конференция и последващи събития през 2009, 2010  и  2013,  организирани  от Европейската комисия в Брюксел/Белгия, форумите "Душата на Европа" 2008 в Белград/Сърбия, "Душата на Европа" 2009 - Клуж, "Истанбул - европейска столица на културата“ в рамките на форум ЕОН 2010 - Истанбул/Турция, срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промоутърите РАСА 2012 – Утрехт/Холандия и много други. През тази година има покани арт форумът представен на ЕСИБ Музика Експо 2015 в Билбао/Баскаавтономия-Испания, "Европейска културна конференция", организирана от Европейската комисия в Брюксел/Белгия, и "Виза фор мюзик" – Рабат/Мароко.

Арт форумът "БезГраници" е сред водещите български етно/уърлд мюзик събития, носещо европейската ценностна система и насърчаващо взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.

Групата на Мая Барух (Maïa Barouh) – Франция/Япония
Уеб страница: http://www.maia-zoku.com/

А презенсъ дъс формигъш (A Presença das Formigas) – Португалия
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=dQt7vIUNCHo

ОратницаБългария
Уеб страница: https://oratnitzaband.wordpress.com/
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=O7RZ_uKGcXo

Шаман (Валери Димчев трио) – България
Уеб страница: http://www.valeridimchev.com/
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=BgzZDxLpbDg

Група на братя Луват (Louvat Brothers) – Белгия
Уеб страница: http://www.louvatbros.com/

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички