Нели Петкова, Графа, Скандау и Стефан Вълдобрев на четвъртия "Парк фест". Полет с балон е хитът на събитието в Студентския град между 29 септември и 2 октомври
Концертът в памет на Клиф Бъртън ще се състои в петък
Лауреатите на радиоконкурса за поп и рок "Пролет" ще бъдат обявени на гала в Sofia Live Club
Opeth и The Vintage Caravan на живо в Пловдив - още един паметен ден в историята на Античния
Турнето на Михаела Филева продължава с концерти в Пловдив, Стара Загора, Смолян и Кърджали
По "Пътя на среброто" с Даниел Гарсия трио
Spice New Year – грандиозно 90’s парти навръх Нова година в Inter Expo Center
Hammerhead (BG) с концерт в памет на Клиф Бъртън
Deadscape ще открият концерта на Draconian в София на 1 октомври
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени представят млади изпълнители на Sofia Summer Fest 2022
Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Михаил Белчев с отличия от международния фестивал за поп и рок "София" 2022. Първата награда е за Delta Roosters
Sodom – метълизмът не е просто фаза

Вики Алмазиду се завръща в България за своя майсторски клас в Нов български университет


Вики Алмазиду се завръща в България за своя майсторски клас в Нов български университет

1174

Известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду се завръща в България за своя майсторски клас в Нов български университет, който ще се проведе от 24 юни до 7 юли, съобщиха от НБУ.

В продължение на две седмици Вики Алмазиду и гост-музикантът и преподавател Григорис Симадопулос ще обучават младите музиканти на тънкости на хармонията, джаз пианото и импровизации в джазовата музика. Двуседмичното обучение ще приключи с концерт-спектакъл "Историята на джазовата музика" на 7 юли, който ще се проведе на откритата амфитеатрална сцена в Нов български университет.

В концерта ще участват най-добре представилите се участници в класа, както и Юлиан Янев и Димитър Горчаков - пиано и синтезатор, Васил Хаджигрудев - контрабас, Димитър Благоев - китара, Арнау Гарофе Фарас - саксофон, Тодор Бакърджиев - тромпет, Борислав Петров – ударни. Режисьор на спектакъла ще бъде доц. д-р Анна Пампулова.

За първи път пред публика ще бъде представено и най-новото нотно издание на Милчо Левиев "Milcho Leviev Jazz Standards". Каталогът съдържа неиздавани до момента нотни листове, факсимилета, снимки и думи от и за Милчо Левиев, ценност за всеки поп и джаз музикант.

"Вие сте артистите и вие трябва да зададете своя собствена творческа рамка. Никой друг не може да направи това вместо вас. Иначе просто не създавате изкуство: изкарвате прехраната си, правите кариера и пари, но не правите изкуство. Ако трябва да се харесате на обществения вкус или да привличате вниманието на медиите, то това, което правите, вече не е изкуство", споделя маестро Левиев относно стандартите в джаза.

Вики Алмазиду е вокален феномен на Балканите. Получила е своето музикално образование в Държавната музикална академия в София, университета "Свети Свети Кирил и Методий" във Велико Търново и Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив. Kато дъщеря на гръцки емигранти у нея се свързват колоритите на българското и гръцкото музикално изкуство. Джазът, който трудно мислим без импровизацията, развива у Вики усет и вкус към синкретизъм. Изключителната ѝ топлота и отдаденост съвсем естествено я довеждат до преподаването. Вики Алмазиду създава първия клас по джаз пеене в Гърция преди 35 години към "Съвременна консерватория" в Солун, където и живее. В житейски и професионален план, от 2002 г. Вики се свързва със световноизвестния български джазмен Милчо Левиев. Плод на тяхната връзка са фестивали, концерти, албуми и майсторски класове.  

Студийните ѝ записи включват "Dream" – Virginia Records, 2002; "Quiet Love" – Ethnicart, 2004; "Jazz Na Hrade" – Live, 2009; "The Song Of The Clown" – VladigerovLeviev, 2010; "Nina" – Live In StudioVicky Almazidou & Milcho Leviev, 2015, "Соната 57" - с участието на музиканти от България, Франция, Гърция, Сърбия, Швейцария, САЩ и други, с които Милчо Левиев е работил. Аранжиментите в албума, създадени от маестро Левиев, са върху класическа музика. Музикантите в проекта участват специално в чест на големия български джазмен.

Вики Алмазиду и Милчо Левиев провеждат Лятна музикална джаз академия в Нов български университет от 2006 година. След смъртта на Левиев, Вики продължава мисията му да среща младите музиканти със стандартите на джаза. Тази година майсторският клас ще се проведе без физическото присъствие на Милчо Левиев, но неговия дух отново ще присъства и ще вдъхновява младите музиканти.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички