Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Всички Обичат 90-те: Сезон Втори


Всички Обичат 90-те: Сезон Втори

9373

Ако сте фен на ретро музиката и подкрепяте тезата, че преди 10-15 години световната музика се скапа необратимо, то ви е пределно ясно, че днес в пикова фаза са хитовете от 90-те.

Това е така, защото феновете на другата силна декада - осемдесетарската, вече подгониха преклонна възраст и все по-рядко висят нощем по клубни партита или се вихрят на денс концерти.

Логично, интересът към ретрото се прехвърли на по-горно ниво и в момента целият свят "Обича 90-те". В България тази музика е на особена почит, защото съвпада с (уж) демократичния ни период. От раз ретро радиостанциите смениха форматите си, а промоутърите хукнаха на лов за позалезли звезди, вилнели в периода 90-99-та.

Непосредствено след смазващия успех в миналогодишното издание на "Обичам 90-те", организаторите от "Коко Ейджънси" и радио Energy обещаха лято 2013 да е още по-нажежено с второто издание.

Речено– сторено! Получи се брилянтно!

Над 3-4 месеца DJ Марти Джи ме държа в пълна кондиция, като ме информира редовно за всичко, свързано с предстоящото шоу. В един момент чак почнах да броя дните от негово чудо. Казвам го с най-добри чувства, защото Марти е пич и ретро мисията му на диджейския фронт е суперважна в тези времена на тотална музикална анархия по нашите земи.

Две миниатюрни и независещи от организаторите грешки бяха допуснати в първото издание на "Обичам 90-те", които, разбира се, бяха коригирани във второто. Първо – на мястото на скучноватите родни поп звезди се изявяваха ретро диджеи с яки сетове и второ – унасящият се в безкрайно денс парти DJ SASH! бе оставен за финал този път, за да може публиката да завърши спектакъла с истинска техно дискотека. SASH! пък, от своя страна, просто помете присъстващите в ранните часове на неделята.

Стигането до Зимния дворец на спорта в Студентски град в ден и час на пореден протест се оказа мисия почти невъзможна. Пълен хаос в София заради изтрещели 16-годишни пубери с бири в ръце, насядали по уличното платно и вярващи, че ДАНС е някакво съкращение на "хит" на Криско. Блокади, полиция, спрян градски транспорт и безумни преходи пеша с много нерви. Агонията на държавата усети и самият Нана Куаме Аброкуа (немец от Гана), който трябваше да открие сцената първи от гост звездите, но таксито му си проби път до покрайнините на София с цели 40 минути повече от предвиденото.

Това, от своя страна, удължи подгряващия сет на DJ Марти Джи, който беше запукал с 90-тарски винили още в 20.00 часа, качен на платформа почти до самия покрив на залата. При температура около тавана поне 45 градуса.

Публика - някъде около 6 000, звук – прекрасен на терен и малко по-размазан в страничните сектори, което е съвсем логично. Като цяло, организаторите бяха дали всичко от себе си, за да може Зимният дворец да стане място за танци. Друг е въпросът, че шоу от калибъра на "Обичам 90-те" просто "плаче" за "Арена Армеец".

Визията на партито беше доста по-обрана от първото издание, но това позволява залата. По-малко ефекти, стени и сцена, но пък прекрасно решение с извеждащ сценичен "език", вклиняващ се в дансинга.

10 минути след 22 часа, с ефектно мониторно интро, Нана беше представен и посрещнат с луда радост. Голямата звезда на юро-рапа от втората половина на 90-те години предложи едно доста статично едва 30-минутно участие, като изпълни само половината от 9-те си хита. Народът се порадва на емблематичното парче "Let It Rain" и си попя на славното "Lonely" … и толкова от Нана.

После водещите на Energy спретнаха някакво леко тегаво състезание по надтанцуване на хора от публиката с части от видеоклипове от 90-те. Всички те, като изключим MC Hammer, бяха подбрани така, че леко да избиват на чалгия (ламбади, карапичовци и тем подобни), ама така е по тези земи. Хубавото е, че веднага след паузата за "цигариране" (нова дума от автора - б.р.), DJ Simon върна нещата на мястото си, с железен денс сет.

И тогава дойдоха Майсторите!

2 Unlimited в оригинален състав и в помитаща форма. Епично пеене на живо, жестоки костюми и нито един седнал повече в залата. Максимално ускоряване (Maximum Overdrive)!

Рей и Анита просто не са мръднали за 20 години и са заредени с толкова хъс, че разкъртват. Знаете ли как се изпълняват 18 европейски топхита в рамките на 40 минути? Скоростно! Брилянтен мегамикс те кара да скачаш и да си останеш във въздуха. Холандците изпяха абсолютно всичко най-добро от периода 1991-1997. От "Get Ready For This" и "Let The Beat Control Your Body" до "Faces" и "The Real Thing". От "Maximum Overdrive" и "The Magic Friend", до "Workaholic" и "No One". От "Twilight Zone" и "No Limit" до "Tribal Dance" и "Jump For Joy"...

Евъргрийн класна продукция са 2 Unlimited от Амстердам. След тях всеки модерен денс артист ще ми се струва като бълха-хобит. 40 минути, в които си чул двучасова сетлиста и си заобичал 90-те още по-диво.

После пак малко пауза са състезание в стил "Бързи, смели, сръчни", по време на което половината зала излиза да гълта въздух и никотини. В екшъна ни връща холандецът DJ Mr Danolite, който се оказва един от организаторите на партито – Дан от "Коко Ейджънси". Този човек е маниак! Пуска Фейтлес-тупалки, зарязва пулта, излиза пред него и започва най-бесния танц на света. Буквално се разглобява, а публиката от респект, ще - не ще, зарязва бирите и започва да тренира скок височина.

Настава време и за SNAP!. Формацията, окомплектована от оригиналната вокалистка Пени Форд и новия рапър с бицепсите Бенджамин. Те вече бяха в София в този състав преди две години, но с доста невзрачно участие в бившия клуб "Спенсър" пред има-няма 150 души. На "Обичам 90-те" обстановката е съвсем друга. 6 000 реват "I’ve Got The Power" като зомбита и всичко е прекрасно.

Само дето дуетът има в сета си 5 парчета (както и преди 2 години), та след легендарната четворка от 1990 ("The Power", "Ooops Up", "Cult Оf Snap" и "Mary Had А Little Boy") се налага гостите повторно да "ритат денсъри" с "Rhythm Is А Dancer", за да добутат участието до заветните 30 минути. Накрая 49-годишната Пени е така грохнала, милата, че едва си поема въздух, но за сметка на това "фитнеснягата" (пак нова дума) Бенджи се съблича гол до кръста и стреля от упор с картечни речетативи и малко първичен бийтбокс.

90 минути след полунощ. Няма никакво време за губене, веселбата е на пиков "левъл" и DJ Саша Лапесен от Германия - за втори път в рамките на половин година, вади кейса си с дискове пред българска публика. Част от каталясалата агитка започва да се изнася и просто не знае какво пропуска!

SASH! заблъсква стандартния си сет във възможно най-подходящия момент (предния път поизнерви феновете, защото всички чакаха Доктор Албан). Танцува се основно с подскоци. Ама от най-високите. И докато подскачам на няколко метра от немския Сашо, му хващам цаката. Хитрецът е спретнал нещо адски просто, но суперефективно. Изрязал е само солата на инструментални денс теми от 90-те и ги е смесил без грам вокал. Пускайки ги на макс, самата тема те кара да полудяваш, а за SASH! остава само да се дере по болезнено увеличения микрофон.

Пълен респект! Култовите вокални пасажи от "Encore Une Fois", "Ecuador", "Stay", "La Primavera" и "Mysterious Times" се смесват върху ритми на Prodigy, Faithless, Reel 2 Real, Nightcrawlers и каквото още се сетите от звука на 90-те. Всичко живо е в техно транс. В подскачащите тела виждам Пафел Вашев. Не знаете кой е той? Няма значение. Важното е, че има розова щипка за пране в бретона над челото, облечен е в тениска с надпис "I Love MILF" и гравитира с безумни движения на около метър над земята.

Лудо парти в столичния Зимен дворец.
 
Чакаме трети епизод в арената през ноември. Моля ви!

И, хора, обичайте 90-те! Струва си!Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички