Zaz на Spirit Of Burgas 2013


Zaz на Spirit Of Burgas 2013

4279

Когато стана ясно, че тази година на Spirit Of Burgas ("Спирит Ъф Бургас") ще пее чаровната французойка Заз (Zaz), на мен пък ми стана ясно, че това ще е поредното издание на фестивала, вече шесто поред, което няма да пропусна.

След вълшебния концерт през май 2012 в София на певицата с истинско име Изабел Жефроа, възможността да се попее и потанцува с нея в съвсем различна атмосфера просто не беше за изпускане. Представете си само – лятна вечер на брега край морето, още топъл пясък, хиляди усмихнати хора, светлините на града и корабите към хоризонта, огромната сцена и дребничката Заз с шеметния си глас. Всъщност изобщо не ви трябва да си представяте, правилното в такъв случай е да си там.

Още с първите стъпки из фестивалната зона човек хваща онзи мистериозен вирус, наречен "фестивална атмосфера", и шансът болестта да протече с неколкочасово състояние на безгрижно забавление клони към 100%.

И така, в подходящото състояние, пред главната сцена, точно по график очакваме Заз. Тя излиза за сет, който ще продължи по-дълго от обявеното (толкова по-добре), появява се съвсем земна и естествена, с небрежно вдигната коса и смайващи ботушки в жегата, които няма да й попречат да танцува. Започва с няколко думи на български, прилежно прочетени от предварително подготвено листче – не й се удава много, но публиката е възхитена. След това до края ще продължи да говори между песните, най-вече на френски, което – подозирам – остава неразбрано за повечето хора на плажа, и неколкокократно ще подканва "танцувайте", чак до "танцувайте, моля!" на български след салса ритмите в края на "La lune". La lune – луната, която Заз обясни, че много обича. Допълни, че обича обаче и слънцето, и музиката, и хората... и какво ли още не. Обича и джаза и ни покани в "le club de jazz de Zaz" – джаз-клубът на Заз с "Les passants", един от големите й хитове, който заби веднага след най-известното си парче "Je veux", с което наистина раздвижи няколкохилядната тълпа пред сцената.

Съвсем скоро след като чухме версията емблематичната "La vie en rose", изпълнена от Патрисия Каас в зала 1 на НДК, имаме възможност да се насладим и на трактовката на момичето, което наричат "новата Едит Пиаф". Следва "Comme ci, comme ca", а после "Laissez-moi" и Заз ни показва уменията си в степа. Възхитително, с тези ботушки...

Последните три парчета са много силна поредица, чието въздействие се отслабва донякъде от неразбирането на текста. Заз се опитва да накара публиката да пее, но това е кауза пердута. Което не помрачава ентусиазма й и лиричната "La fée" е последвана от бойката "T'attends quoi", а експлозивният финал е с "Déterre", с шеметен джем сешън в самия край.

Заз и групата й се покланят от сцената под звука на оглушителните аплодисменти на публиката, насладила се на кълбото енергия, вършало из сцената повече от час, в едно съвсем, съвсем автентично фестивално преживяване.

Снимки на Соня Георгииева - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички