Златна пролет пукна, БНР праща един от финалистите на EuroSonic


Златна пролет пукна, БНР праща един от финалистите на EuroSonic

5762

Дванайсет родни изпълнения се борят за голямата награда в "Златна пролет" 2012.

Победителите в 43-то издание на конкурса за нова българска поп и рок музика, организиран от БНР, ще бъдат огласени на тържествена церемония Sofia Live Club на 24 април.

Професионално жури в 7-членен състав определя следните награди:

- Голяма награда – 3 000 лв. и статуетка "Златна пролет"
- Втора награда – 2 000 лв.

За да няма влияния, членовете на селекционната комисия работят независимо един от друг, като никой не знае кои са колегите му. Всеки от журито подрежда дванайсетте песни в низходящ ред. Резултатите се сумират. При равни резултати на първите две песни, се прегласуват само те, за да се излъчи победител. Всяка награда се разпределя по равно между изпълнителите и авторите на музика, текст и аранжимент, обясняват продуцентите на проекта.

Специалната награда на програма "Хоризонт" - участие и концерт на фестивала "Евросоник" (EuroSonic) в Грьонинген, Холандия - един от най-престижните европейски форуми за обмен на съвременна поп и рок музика (http://www.eurosonic.net), се определя от комисия от журналисти, издатели, редактори, музиканти и продуценти в програма "Хоризонт". Това отличие е сред най-престижните на всички сериозни форуми от такъв род. "Подобно наградата ФИПРЕССИ на филмовите фестивали", даде пример Хелия Чавдарова, продуцент в "Хоризонт", на нарочна пресконференция. На нея се събраха спецовете да дадат своя вот за една от песните. Кой е печелившият, ще стане ясно на галата в Sofia Live Club.

Допуснатите за участие от общо 63 кандидатури са:

"Защо" - Б.Т.Р.
"Пролет" - Александър Байчев
"Без надпис" - Лот Лориен
"Say" - Нейчо Петров-Реджи
"Част от мен” - Криста
"На кръстопът" - Кристина Димитрова и Орлин Горанов
"Heaven" - Sound Solutions feat. Ruth
"Знаеш" - B.O.Y.A.N
"На ръба" - D2
"Can’t Get Over"- Любо Киров и Mr.Moon
"Черно-бяла приказка" - Free Flight Co.
"Unemployed Lover" - Sentimental Swingers и Мишо Йосифов секстет

Можеш да ги чуеш на сайта на конкурса и да гласуваш за своя фаворит (има и награди!) до 8 април.

Конкурсът е създаден през 1970 от редакция "Забавна музика" при Българското национално радио под името "Пролетен радиоконкурс". Излъчва се по програма "Хоризонт", а победителят се определя от слушателския вот. "Всяка година в редакцията пристигат над десет хиляди писма. Днес това време е далечно за много от нас. Далечно звучи и името на фестивала "Златният Орфей", единствен "съперник" на Пролетния радиоконкурс през годините. Така този форум се превърна в най-стария и авторитетен в България. Станахме свидетели на спорадични опити да се създадат подобни конкурси, които просъществуваха едва няколко години. Програма "Хоризонт" успя да съхрани традицията и да популяризира българската музика дори и през най-трудните моменти за обществото ни, като периодичността на конкурса никога не бе нарушена", припомниха организаторите на песенната надпревара.

От 2001 конкурсът за нова българска поп и рок музика обновява своя облик и регламент, а през 2006 приема името "Златна пролет". Желанието на екипa, който реализира проекта, е да стимулира създаването на качествена съвременна музика, адекватна на световните тенденции. Номинираните и наградени песни намират трайно място в плейлистите на БНР.

От 2005 един от финалистите печели изключителната възможност да представи България с едночасов концерт на престижния фестивал "Евросоник".

Както MySound.bg писа, това са групите: Б.Т.Р., D2, Шангри Ла, Gravity Co., Уикеда, Акага и Фючър Шок (Phuture Shock).

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички