Басистът на легендарната група The Smiths Анди Рурк почина на 59-годишна възраст


Басистът на легендарната група The Smiths Анди Рурк почина на 59-годишна възраст

1248

Басистът на Дъ Смитс (The Smiths) Анди Рурк (Andy Rourke) напусна този свят на 59 години, известиха световните агенции.

Информацията съобщи Джони Мар, китарист на може би най-значимата китарна британска банда на 80-те. Причината за кончината му е рак на панкреаса, от който басистът боледувал дълго време. Джони Мар сподели "с дълбока тъга" в Twitter, че: "Анди ще бъде запомнен като мила и красива душа от тези, които го познаваха, и като изключително надарен музикант от музикалните фенове. Искаме да запазим личното си пространство в този тъжен момент".

Рурк свири в най-известните песни на бандата, спомогнала за създаването на т.н. манчестърски саунд, сред които "This Charming Man" и "There Is А Light That Never Goes Out" - и двете класически примери за  неговия мелодичен стил, както и в соловите проекти на фронтмена Стивън Мориси след разпадането на групата през 1987 година. Изявява се в групата Freebass с други двама знаменити китаристи - Peter Hook от New Order и Manny от Stone Roses, записва със Sinead O'Connor, Ian Brown и Dolores O'Riordan от The Cranberries.

The Smits се формира около партньорството на Мар и Мориси през 1982 година. Басистът Стив Помфрет се присъединява, заменен от Дейл Хибърт, който свири в първия концерт на групата, но след това е заменен от Рурк - приятел на Мар от 11-годишна възраст – двойка от кратко просъществувалата банда Freak Party.

"Бяхме най-добри приятели, ходехме навсякъде заедно - казва Мар за Рурк - Когато бяхме на 15, се преместих в къщата му с него и тримата му братя и скоро разбрах, че моята половинка е един от онези редки хора, които абсолютно никой не харесва. Анди и аз прекарахме цялото си време в изучаване на музика, забавлявайки се и работейки, за да станем най-добрите музиканти, които бихме могли да бъдем".

Това беше звук, който все още определя британската инди музика от 80-те години на миналия век и доведе до четири класически албума – "The Smiths", "Meat Is Murder," "The Queen Is Dead" и "Strangeways, Here We Come".

Страдащи от хероинова зависимост и финансови затруднения, Анди Рурк и барабанистът Майк Джойс заведоха дело срещу Джони Мар и певеца и тесткописец Мориси за разпределянето на авторските възнаграждения след разпадането на състава, но накрая успяха да постигнат споразумение, а приятелството между басиста и китариста оцеля.

Снимка: tagesspiegel.de 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички