Corde Oblique с първи концерт в България: FolkGaze. Нашите Деница Серафим и The Silence Inside откриват за гостите


Corde Oblique с първи концерт в България: FolkGaze. Нашите Деница Серафим и The Silence Inside откриват за гостите

1641

Corde Oblique ще изнесе своя първи концерт у нас в столичния клуб Live & Loud на 10 март.

Riccardo Prencipe започва с първата си група Lupercalia през 1999 година. Издава дебютния си албум с английския лейбъл World Serpent (Death In June, Current 93, Antony And The Johnsons, Nurse With Wound). През 2005 г. Рикардо сформира групата за "ефирен фолк" Corde Oblique като предимно негов солов проект. В студийните си творения обаче той използва множество поддържащи артисти, предимно оркестрови инструменти и силни женски вокали, които понастоящем се пеят от Rita Saviano.

Проектът предлага и "FolkGaze" звучене - кръстоска между фолк и шугейз. Оригиналните пиеси, предложени от ансамбъла, говорят за историята на италианското изкуство и за един "див и талантлив" Юг. Групата издава седем дългосвирещи албума с различни лейбъли.

През годините Corde Oblique свири на много места, включително на фестивали в Италия, Китай, Франция, Германия (WGT, NCN, AMPHi), Белгия, Холандия и Албания,  споделяйки сцената с известни формации, сред които Bauhaus, Anathema, Opeth, CophNia, Moonspell, Ataraxia, Persephone, Spiritual Front, QNTAL, Kirlian Camera, Of Тhe Wand Аnd Тhe Moon и други. В албумите на Corde Oblique са участвали много гости - музиканти от Anathema, Daemonia Nymphe, Officina Zoé, Spakka Napoli, Synaulia, Spiritual Front, Argine, Ashram, Gothica, Hexperos, Mediavolo и Dwelling.

Деница Серафим е добре позната за феновете на авангардните музикални стилове (неофолк, етно-ембиънт, трип-хоп) като вокалистка в няколко експериментални групи. Безспорно сред тях се откроява Ирфан – с три албума, издадени за френския лейбъл "Прикосновение", и с многобройни концертни участия на европейски музикални фестивали. Мнозина сочат Деница за наследница на Lisa Gerrard от Dead Can Dance – и това безспорно е вярно в стремежа и на двете към духовноизвисеното, сакрално звучене. Българската певица обаче развива през годините характерен личен стил, който позволява гласът й да се рее с устрема на волна птица над близки и далечни земи и векове. Деница Серафим вплита в ладовете на византийското църковно пеене и българския фолклор тайнствени екзотични нотки от Близкия Изток и Северна Африка, от келтската и пиренейската народни традиции. Поради приятелството и сътрудничеството на Деница с Corde Oblique, тя ще се включи в този концерт като гост за няколко изпълнения.

D & M "Genesis"(видео): https://www.youtube.com/watch?v=e1dJljdaAFQ

The Silence Inside е създаден от Николай Берберов Бебо преди няколко години, първоначално като едноличен електронен проект, който е повлиян от големите имена в електронната сцена - Orbital, Leftfield, Chemical Brothers, FSOL, Fluke и много други. Има един издаден албум – "The Color Of Everything" (2020). Той е микс между дръм-ен-бейс и брейкбийт. Проектът експериментира свободно, без да се обвърза с определен стил или звучене. "Ние просто искаме да се забавляваме и творим хубава музика", казва Бебо. През 2022 г. към него се присъединява и Ангелина СапаревскаAngelie (вокал), а  стилът на проекта става по-танцувален и лиричен, но и по-мрачен и експериментален.

Николай БерберовБебо твори в сферата на метъла, а втората му страст е електронната музика. Другите групи, в които свири, са Urban Grey, Leepra Deluxe и Аlien Industry. Ангелина СапаревскаAngelie е на 15 години. Освен че е вокалистка, тя е и мултиинструменталист и композитор. През 2020 г. участва в конкурса за авторска песен на радио Tangra Mega Rock "Силата На Неизвестните" и получава специалната награда – звукозапис на песен в студио Audioslot. По време на записа Николай Берберов е тонрежисьор и продуцент от страна на звукозаписното студио и след като чува изпълнението на Angelie, ѝ предлага да направи вокалите на един негов инструментал. Към момента групата има издадени 2 парчета – "I’m А Dreamer" и "Дишай". Готови са още три песни - "I Feel You", "Electro Body" и "The Terrible Mind Оf War". С "Дишай" през 2022 г. The Silence Inside участва в MUSIC ELEVATOR – конкурс на koncerti.bg, чиято цел беше да открие и покаже пред широката публика нови български имена, независимо от стила. Групата The Silence Inside беше избрана от журито за финалист в конкурса и взе участие в концерт в голямата зала на Mixtape 5 през декември 2022 г.

The Silence Inside - "Дишай" (видео) - ТУК

Преди, в паузите и след края на живото изпълнение - селекция от Dark Wave Sofia (dream pop, ethereal wave, cold wave, shoegaze, neofolk). Това е платформа за пост-пънк, уейв, експериментъл музика и съпътстващи събития (концерти, пърформънси, изложби, лекции), създадена от Калоян Праматаров през 2010 година. Основната идея е самоорганизирането на общност от съмишленици, допринасяща за популяризирането и развитието на съответните музикални стилове.

Билети в офис мрежата на EasyPay и от epaygo.bg: https://epaygo.bg/8544312369

До 9 март включително ще са на цена от 22 лева. В деня на събитието ще се продават само на входа на цена, която ще бъде обявена допълнително.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/578232920439965

Corde Oblique :"Suono su tela" (Official Video Ft. Gianpiero Galdi, Maria Filali): https://www.youtube.com/watch?v=agcg1JIDefA
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички