Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн


Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн

3372

"Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн" е биографична книга, в която Дани Голдбърг, дългогодишен мениджър на Нирвана, разказва за тежестта на славата, за хероиновата зависимост, за музиката и семейството на легендата.

Творбата (корицата на снимката), предлагаща цели 288 прелюбопитни страници, излезе в каталога на издателство "Кръг".

Кой е Кърт Кобейн? Сърдит рокаджия, който се превръща в гласа на хилядите невписващи се в обществото младежи аутсайдери? Или добър познавач на културните трансформации през 90-те, който планира усърдно и изгражда целенасочено имиджа си, актуален до днес? Митовете, които властват около лидера на Нирвана повече от двайсет години, разбулва Дани Голдбърг, авторитет от десетилетия в музикалния бизнес отвъд океана.

Верен приятел на Кобейн и управител на голяма музикална компания, той се заравя в прашните кътчета на паметта си, за да възроди легендата на страниците на "Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн". Последната в света биография на именития покойник на излезе на български само няколко месеца след своята премиера на английски език. Новият прочит към живота на една от най-завладяващите икони на нашето време се появява в годината, в която отбелязваме 25-годишнината от съкрушителното му самоубийство. Авторът чертае особеностите на музикалния бизнес от 90-те, но и професионализма на тримата членове на Нирвана и особено на лидера – мозъка, който взима всички творчески решения. Кърт планира внимателно всяка изява на групата пред медиите, създавайки конкретен образ.

Освен собствените си спомени, Голдбърг цитира документи, които досега не са били известни, интервюира семейството и приятелите на Кобейн, както и бившите членове на групата. Книгата не задълбава толкова в депресиите и гнева на певеца, които пресата чопли от години, а рисува детайлна рядко срещана картина на творческия гений, състраданието, амбициите и незабравимото наследство на Кърт. Авторът обяснява защо Кобейн резонира до днес дори с поколение, което не е било родено по време на смъртта му. Това е портрет на идол, различен от всички преди него.

В началото на 1991-а топмениджърът се съгласява да работи с Нирвана, добре приета нова група от ъндърграунд сцената в Сиатъл. Тогава той няма идея, че лидерът на бандата Кърт Кобейн ще се превърне в поп икона с наследство, вероятно съперничещо си с това на Джон Ленън, Майкъл Джексън и Елвис Пресли. Дани и Кърт са заедно от 1990 до 1994 г., най-впечатляващият период от живота на легендата. В този ключов момент албумът "Nevermind" постига космически успех, който не само превръща Нирвана в най-успешната рок група в света, но и изнася пънка и грънджа на световната сцена.

По същото време Кърт среща и се жени за Кортни Лав, а връзката им се превръща в мълниеносен камшик за медиите. Ражда се дъщеря им Франсис Бийн. Едновременно с всичко това Кобейн се бори със зависимостта си към хероина, борба, която в крайна сметка ще загуби и ще завърши със съкрушителното му самоубийство, което променя хода на рок историята. През тези турболентни години Дани стои до Кърт като мениджър и близък приятел. "Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн" хвърля изцяло нова светлина върху този период.

Дани Голдбърг е президент и собственик на "Голд Вилидж Ентъртейнмънт", компания за мениджмънт на артисти. Работил е в музикалния бизнес като личен мениджър, президент на звукозаписна компания, пиар. Той е бивш изпълнителен директор и основател на "Голд Маунтин Ентъртейнмънт", бивш президент на "Меркюри Рекърдс" и "Атлантик Рекърдс". Сътрудничи на "Лос Анджелис Таймс", "Хъфингтън поуст", "Билборд" и много други издания. Автор е на "В търсене на изгубения акорд", посветена на хипи културата и още няколко документални заглавия, превърнали се в бестселъри. Живее в Паунд Ридж, Ню Йорк.

"Включете "Да служиш на слугата" към богатото музикално наследство на Нирвана – емоционална равносметка на Голдбърг за Кобейн като негов близък приятел, отишъл си твърде рано, но осезаемо жив на всяка страница от тази забележителна книга", препоръчва Камерън Кроу, автор и режисьор на "Почти известни".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички