Файъруинд за втори път у нас: Незабравимо!


Файъруинд за втори път у нас: Незабравимо!

5718

Макар да не успяхме да ги видим за втори път в рамките на 2008, Файъруинд (Firewind) си удържаха на обещанието и ни посетиха в самото начало на 2009. Бунтовете в съседна Гърция - родината на състава, попречиха на Гъс Джи и колегите му да пътуват до София, но на 9 януари тези проблеми вече бяха отпаднали напълно.

И така, какво се случи снощи? Три състава - българите Проджект Аркадиа (Project Arcadia), италианците Елдрич (Eldritch) и хедлайнърите Файъруинд. Изброявам имената по реда, в който ги видяхме в клуб Blue Box, но ми се иска да ги напиша с огромни букви, в отчаян опит да изразя какъв страхотен концерт ни подариха всички те.

Изненадващо за практиката у нас, шоуто започна с минимално закъснение - предотвратено бе мръзненето пред залата и хулите на гърба на организаторите, в този случай ABV Pro. Още тук е мястото да им благодарим за професионалното отношение към нелеката работа, с която са се захванали. Когато вършиш нещата с желание и сърце, винаги си личи! Поздравления!

Проджект Аркадиа не са нова група, но едва ли много хора бяха чували за тях преди подгрявката им вчера. Оказаха се изключително приятни, а представиха и интересен авторски материал, който изненада с високото си качество. Признавам, че не си давах сметка колко добре може да се получи родно хеви метъл превъплъщение. Традиционните похвати за стила си бяха на мястото и с още малко желание и малко по-качествени инструменти, групата ще стане повече от добра. Желаем им го!

Бързо пренареждане на конфигурацията на сцената и вече сме на концерт на Елдрич. Италианците, започнали кариерата си в началото на 90-е, имаха нелеката задача да излязат преди доста по-младите от тях колеги Файъруинд, но и да вдигнат летвата достатъчно високо преди (нека си го кажем!) един от най-силните хеви/пауър метъл състави в момента. Е, получи им се, макар и със смущения в звука, но все пак - доста сполучливо. Не може да се каже, че бяха добре познати на всички 500 фена в клуба, но изявени ултраси направиха усещането и за групата, и за останалите хора, много приятно. Разходката из албумите не продължи особено дълго, но не бе и съвсем кратка - чухме "Silent Flame", "The Blackened Day", "The Deep Sleep", но и "The Dark Inside". Мелодичните вокали и шантавото държание на създателя на групата и вокалист в нея - Терънс Холър, раздвижиха публиката, която отвръщаше на всяко подканване за малко повече аплодисменти.

След тях вече дойде време за същината на концерта - ФАЙЪРУИНД! Приготовления - вече имаме и клавир на сцената, и всичко е готово за лудия бяг на Огнения Вятър! Познатото интро от последния диск "The Premonition" (2008) и светът се завърта пред очите ми. "Into the Fire", "Head Up High", "Allegiance"... "Мале, мале, ще ми остане ли въздух"... Развяти коси, едно цяло, в първите редици с още стотина толкова подивели, че и те искат да си откъснат главите от кеф и да продерат гърлата си. И го правят, и го правим! Убийствено сценично поведение, Аполо е в страхотна форма, а гласът му е на висота. Повече от очакваното! Боб Кационис ни смайва с бързината, с която сменя клавира с китарата, с огромната си искрена усмивка и с желанието си да даде лично на най-отдадени фенове по едно перце! Прекрасен!

Петрос е леко на заден план, но пръстите му прелитат през баса със завидна скорост, докато плейбойят на бандата, любимият на всички 14-годишни метълки, Гъс Джи, вие соло след соло и разхожда прилепналите си кожени панталони по дължина на сцената. Марк Крос се е захванал здраво с барабаните - няма прошка за палките. Разцепени на 2 места, но здрави (!), забелязваме след хващането им накрая. Близо два часа първокласен метъл - с много, МНОГО, МНООООГГГОООО желание и хъс, с ентусиазъм, който те зарежда за дни напред и те кара да искаш още и още. "Till the End of Time", "My Loneliness", "Between Heaven and Hell"... Да, има известен превес на песните от последните два албума, но никой не се оплаква. Всички получават с пълни шепи от това, за което са дошли. Че и нещо отгоре! Радиофоничният кавър на диско класиката "Maniac", чупки, стойки и едно симпатично миньонче сред мъжагите. Тара Тереса излиза на биса с колегите си от Файъруинд и с Аполо ни плесват два шамара - "Breaking The Silence" и "Falling To Pieces". Вече наистина сме разпарчетосани, но как да си тръгнеш след такава касапница...

Цял час приказки, автографи, послания, прегръдки, разменени контакти и поздравления - със звездите на вечерта, след първия им концерт в София като хедлайнъри. Доказаха, че заслужават да дирижират цяло турне и ни подлудиха - толкова, че да искаме и днес да ги гледаме, и утре, и в понеделник, ако може...


Какво споделиха самият Гъс Джи - китарният маестро на Файъруинд, Терънс Холър и Роб Пройети от Елдрич, часове преди шоуто си у нас, специално за читателите на MySound.bg ще може да прочете съвсем скоро в секцията ни "Интервюта"! Галерия със снимки вече има!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички