И барабанистът на Yes Алън Уайт вече свири в небесния оркестър


И барабанистът на Yes Алън Уайт вече свири в небесния оркестър

1400

Музикалната сцена загуби и още една голяма звезда -Алън Уайт , дългогодишен барабанист на прогресив рок групата Yes, който почина след кратко боледуване на 72 години в дома си.  

Обявявайки новината, неговите колеги споделиха, че са "шокирани и зашеметени":" С дълбока тъга обявяваме, че Алън Уайт, нашият многообичан барабанист и приятел от 50 години, почина на 72 години след кратко боледуване. Новината шокира и зашемети цялото семейство Yes. Алън очакваше с нетърпение предстоящото турне в Обединеното кралство, за да отпразнува своята 50-та годишнина с бандата и емблематичния албум "Close To The Edge", откъдето започна пътуването на Алън с Yes през юли 1972 г. Той наскоро отпразнува 40 години от брака си с любимата си съпруга Джиджи. Алън почина спокойно у дома".

"Винаги мил, честен и с прекрасно чувство за хумор", отбеляза Йоко Оно. "Чудесен барабанист. Благословени сме, че беше част от нашето семейство", допълни вдовицата на Джон Ленън

Уайт беше един от най-дългогодишните членове на състава, след като се присъедини към него през 1972 г., заменяйки Бил Бръфърд. След смъртта на Крис Скуайър през 2015 година остана най-дълго свирилия в групата музикант. 

Роден през 1949 г., Уайт започва да свири на барабани на 12-годишна възраст и се включва към първия си проект Downbeats година по-късно. Впечатлен, Джон Ленън го кани да стане барабанист в Plastic Ono Band. Така Уайт свири на концерта, който се превърна в легендарния албум "Live Peace" в Торонто 1969 г., а също така отговаря за ударните в албума на Ленън "Imagine".

Уайт е поканен да се присъедини към Yes през 1972 година. Той е смятан за един от най-великите и проминентни рок барабанисти на всички времена. Работил е с Джордж Харисън в "All Things Must Pass", както и с други прочути музиканти през годините, включително Джо Кокър, Гари Райт, Дорис Трой и Били Престън... Алън Уайт беше въведен в Залата на славата на рок-ен-рола като член на Yes през 2017 година.

Редица здравословни проблеми от 2016 г. попречиха Алън да бъде на сцената с Yes

Бандата посвети своето 50-то турне "Close To The Edge UK" през юни на Уайт, припомнят световните агенции.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички