Judas Priest и Helloween в София: две легенди на една (с)цена


Judas Priest и Helloween в София: две легенди на една (с)цена

5131

Изнизват се последните часове на юни.

В София времето е октомврийско, преди Новембър Морнинг. Влагата буквално те задушава и може да се пакетира за износ в Сахара. Предстои националното преброяване на истинските хеви метъли. Близо 10 000 черни тениски с имена на култови банди маршируват към "Арена Армеец". За среща с Метъл Бога.

Този път наистина си струва. Две легенди на цената на една. В случая Helloween не са съпорт, просто правят скъсен сет в рамките на 65 минути. Сандвичът им с Judas Priest е сервиран под формата на фестивал с още една банда и в Белград предишната вечер.

Най-напред огромно благодаря за безупречната аспирация в арената. На всеки няколко минути - дори в мелето пред сцената, се усеща свеж полъх и спасение от лепкавата влага навън. Саундът фронтално на терен е много добър. А най-хубавото е, че няма никакво закъснение с началото на шоуто. Дори напротив. Германската машина излиза да гази 5 минути преди 20.00 часа.

Ох! Адски готина е тази нова визия на 15-тия албум "My God-Given Right" на бандата от Хамбург. Снежните тикви и главата на Статуята на свободата направо те задължават да си купиш диска, дори без да знаеш колко зверски добър е. "Главите" се хилят и от четирите (!?) каси в комплекта на барабаниста Даниел Лйобл.

Гледам и слушам Helloween за четвърти път през последните няколко години. Вече имам чувството, че тези 5 лица са идвали да свирят и на рождения ми ден, толкова са ми познати. Анди Дерис влиза във "филма" с някакъв животински хъс. Лицето му е аленочервено. А тениската разцепва с маската на Джийн Симънс от KISS.

"Eagle Fly Free" и "Dr. Stein" отлепват шоуто директно, без никакви опознавателни въведения. Залата е пълна, ръцете са горе, а новият мегахит "My God-Given Right" е посрещнат като песен с поне 30-годишна история. Разцепващо парче за "живи" участия. На ниво е приета и другата нова песен от актуалния албум. Парчето "Lost In America" е вплетено между убийствените тракове "Waiting For The Thunder", "Straight Out Of Hell", "If I Could Fly" и "Power".

Финалът на този скъсен шеметен сет на "тиквите" е за хит-микс епоса, включващ части от: "Halloween /Sole Survivor/ I Can / Are You Metal?/Keeper Of The Seven Keys". Задължителен за всеки лайв на Helloween в последните години. Както е задължителен и бисът, възпламенен от осемдесетарските класики "Future World" и "I Want Out". Пада яко разпяване с 10 000 души.

Слушам Анди и се самоубеждавам, че ако Киске и Хансен бяха и до днес в състава, едва ли вокалите им биха били на това класно ниво. За последните 20 години Дерис буквално увековечи Helloween. Групов поклон и ... чакаме Judas.

Народът така се е наточил, че още когато зад огромната джудас-завеса зазвучава на запис "War Pigs" на Black Sabbath, всичко живо пее. С предиране.

Бирмингамските металурзи атакуват с уводния трак "Dragonaut" от албума-турне "Redeemer Оf Souls". Ударната вълна на саунда помита, а светлините пържат. Хеви метъл ураган! От законодателите. Те отдавна са КУЛТ. От ранга на The Beatles, Rolling Stones и Queen. И не е нужно да слушаш задължително хеви метъл, за да се докоснеш до шоуто им. Тук става дума за музикална епоха. Питайте ме как изглежда Глен Типтън на почти 68 години? Ами като на 38. Максимум!

Шоуто е пълно (леко скъсено) копие на всяко едно от последните десетина години. Халфорд сменя същите ен броя костюми, кара мотор, марширува и демонстрира божествени пози. И пее. Знаете как. Това са гласни струни от винкел. Не е възможно да са част от човешка плът. А как фамозно се слива гласовият хал с двете соло китари и преливащите им се сола! Съвършена техника на саунд майсторите. На моменти се създава измамна илюзия за съраунд. Слухов пир.

95 минути с Judas Priest в зала "Арена Армеец" убеждават за пореден път, че "Metal Gods" и "Victim Оf Changes" са все още толкова велики както преди много, много години. Че миналогодишните "Redeemer Оf Souls" и "Halls Оf Valhalla" вече са влезли в пореден Best Of. Че "Turbo Lover" и "Breaking The Law" са сред безспорните рок парти шедьоври на 20-ти век, а "Hell Bent For Leather" е химн за масово разпяване от почти 40 и за поне още 40 години.

Бис първи: "Electric Eye" и "You've Got Another Thing Comin'". Роб Халфорд и останалите могат да изкарат поне още 3 часа шоу без проблем. Поне толкова свежи изглеждат. Какво са едни 60-70 години човешка възраст в света на хеви метъла?

Бис втори: "Painkiller" и "Living After Midnight". На никой не му се тръгва. Ветерани пълнят зали и сърца. Концертното полугодие в София е закрито по прекрасен начин. С още един велик концерт.

И пак повтарям: две ЛЕГЕНДИ на цената на една.

Определено си струваше! Оооо, как си струваше само!

Сетлистът на Judas Priest в София:

Dragonaut
Metal Gods
Devil's Child
Victim Оf Changes
Halls Оf Valhalla
Turbo Lover
Redeemer Оf Souls
Beyond Тhe Realms Оf Death
Jawbreaker
Breaking Тhe Law
Hell Bent For Leather


Бис 1:

Electric Eye
You've Got Another Thing Comin'


Бис 2:

Painkiller
Living After Midnight

Снимка: Орлин Николов/СМЕ

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички