Ковид ни отне Вангелис, знаменитият гръцки композитор се събра с Демис Русос на небето


Ковид ни отне Вангелис, знаменитият гръцки композитор се събра с Демис Русос на небето

2135

Големият гръцки композитор Вангелис Папатанасиу, по-известен само с първото си име, е починал на 79-годишна възраст в Париж на 17 май.

Според телевизия "Скай" той е издъхнал от КОВИД-19 в болница. Светът е потресен, след като вестта за кончината на великия музикант прониза милиони хора. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и други висши политици потвърдиха тъжната новина, като изразиха съболезнования към семейството му.

Един от най-значителните творци в областта на електронната музика, композитор на електронна, ембиънт, джаз, поп/рок и оркестрова музика, е познат най-вече с отличената с награда "Оскар" музика към филма "Огнените колесници" (1982)., Скуорът - т.е. основният мотив, заема първо място в американските класации на списание "Билборд" в продължение на една седмица, след като се изкачва до върха цяла година. Вангелис е автор и на саундтраците към филмите "Антарктика", "Блейд Рънър", "1942: Завладяването на рая" и  "Александър". Специално внимание заслужава "Ел Греко" . Маестро Вангелис изразява с опуси възхищението  си от живописта на великия художник Доменикос Теотокопулос, останал в историята под псевдонима Ел Греко, създавайки шедьовър - еквивалент на картините на Ел Греко. За две от десетте композиции Вангелис  кани Монсера Кабайе и тенора Константинос Палиацарас, чиито гласове обогатяват музикалните достойнства на парчетата. 

Вангелис е носител на десетки престижни награди за великолепната си филмовата си музика, която летя и в Космоса с мисия на НАСА, и озвучава световното първенство по футбол през 2002 година. 

Евангелос Одисеас Папатанасиу е роден на 29 март 1943 г. в Агря - крайбрежен град в Магнисия, Тесалия, но израства в Атина. Започва да композира на 4-годишна възраст и като цяло е самоук музикант. Отказва да взима уроци по пиано и през цялата си кариера не е особено добър познавач на нотите.  Произхожда от богато и артистично семейство, баща му е художник, майка му е певица. Освен талант, те му осигуряват и развитие. На 6 изнася първия си концерт - пред 2000 души в един театър. . Изучава класическа музика, живопис и филмова режисура в Атинската академия за изящни изкуства. В началото на 60-те години основава поп групата Форминкс, която добива известност в Гърция. Те имат един хит в Европа - "Rain Аnd Tears". Проектът престава да съществува през 1972 г., въпреки че Русос се включва в някои от бъдещите творби на Вангелис.

Когато през 1968 г. избухват студентските бунтове, той отива в Париж, където заедно с покойния вече Демис Русос и Лукас Сидерас основава групата Афродайтъс Чайлд, свиреща в стил прогресив рок. Самостоятелната си кариера започва с теми към два филма от 1973 г. на френския режисьор Фредерик Росиф. Първият му солов албум е "Earth" от 1974 година. В някои от пиесите си използва интонации от традиционна гръцка музика и древни елински химни.  По това време той репетира няколко седмици с друга култова днес прогресив рок формация - Йес.

След като се премества в Лондон, Вангелис подписва договор с "Ар Си Ей Рекърдс", прави свое звукозаписно студио, Nemo Studios, и започва да композира авторска електронна музика. Записва няколко албума с Джон Андерсън през 80-те и 90-те години под името Джон енд Вангелис. Това са истински шедьоври, съчетаващи уникалния глас на Йес и вълшебните електронни звуци на гръка. Албумът "Mythodea", който излиза през 2001 г., но е готов още през 1993 г., представлява по-скоро оркестрова, а не електронна музика. Използван е от НАСА по време на мисиите до Марс.  В неговите звуци винаги имаше нещо, свързано с митологията, науката и космическите изследвания, защото това го привличало още от ранното му детство. Сигурно по тази причина кръстиха планета на неговото име, той скромно бе казал: "Надявам се един ден да я посетя". Вероятно сега ще има тази възможност, където ще композира специално за небесните оркестри. 

Вангелис остави след себе си 40 албума, DVD-та неописуеми концерти и много проекти в киното – с поредиците на Карл Сейгън и Жак Ив Кусто, както и с Ридли Скот и блокбъстъра "1492 - Завладяването на рая", с който е изключително прочут и в България. "Митологията, науката, космическите изследвания са области, които винаги са ме привличали и ме възхищават още от ранно детство. Тези теми винаги са били свързани с музиката, която създавам", заявява в интервю Вангелис., който през 1992 г. беше удостоен със званието "Кавалер на Ордена за изкуства и науки" от Франция

Светът винаги ще има нужда от такива музика, защото как иначе може да определя категорията "красиво"?

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички