Мегашоу от Avantasia за десерт на Каварна Рок Фест 2016


Мегашоу от Avantasia за десерт на Каварна Рок Фест 2016

5255

Вторият концертен ден на "Каварна Рок Фест" 2016 стартира точно в 17.00 часа.

На сцената са румънците Tiara, които ни сервират смесица от дуум, дарк, готик и симфоничен метъл. Сред осемчленната формация ярко се открояват трите дами - вокал, виолончело и цигулка. Въпреки напичащото слънце гостите не преставаха да демонстрират искрена радост и неспирно привикваха феновете да се приближат към сцената. Припомниха ни, че преди няколко години са били пак тук, в Каварна, но под друго име. Сбогувахме се и се приготвихме за истински, чист и неподправен олдскуул хардкор от родните легенди Last Hope. Неизменно водени от Чиката и Косака, бандата кове своята неповторима за България история повече от 20 години. След 5 официални албума, многобройни сплитове, демота, участия в компилации и международни турнета със световни величия, те са абсолютните лидери на родния хардкор. Въпреки че саундът им е леко встрани от общото звучене на останалите банди в афиша, те бяха добре посрещнати от тези, които ги чуват за първи път, и още по-добре от запознатите с тяхното творчество. Чиката не пропускаше във всяка пауза да приканва радушно присъстващите: "Каварнаааа, време е да се събудим!", "Раздвижете тези тела!", "Елате по-напред, не се срамувайте, всички миришем", "Преди повече от 20 години започнахме и вие сте това, което ни крепи. Благодарим ви, че изживяваме нашата мечта!". Взривоопасното им забиване, позитивната енергия и класическата хардкор визия успяха да накарат публиката наистина да се раздвижи. Мош-пит и wall of death - запазени за този тип групи, се заформиха и сега. След около 30 минути резачка, финалът беше поставен с "FP" и всички заедно хорово пяхме "There's no justice, there's no peace, there`s no freedom - FUCK POLICE".

Дойде времето и за интригуващата група Myrath. Петимата от Тунис (!) свирят странен стил - ориенталски метъл, някаква версия на викингския фолк, но от други географски ширини. Мелодичният им прогресив/пауър метъл, смесен с чисто северноафрикански ритми, се хареса на публиката. Голяма част от присъстващите на стадион "Калиакра" бяха дошли специално за китариста Malek Ben Arbia. Пролича си, че басистът Anis Jouini доста е слушал Dream Theater. Визията и маниерът му на свирене наподобяват тези на John Myung. Певецът Zaher Zorgati, облечен с "народна" риза и кожен панталон, поднесе с голям финес мелодичните си вокални партии. За около час музикантите представиха парчета от всичките си пет албума и накрая обещаха, че ще се видим скоро пак в София. Явно имат предвид събитие, което предстои да бъде огласено тепърва.

20.10 часът. Ред е за първото гостуване на шведите Soilwork, с право наричани ветерани. След над двадесетгодишна история и 10 албума, те са актуални и все още свирят хедлайн на не един или два фестивала из Европа. Основателят Björn "Speed" Strid показа гласови възможности от всички диапазони в рамките на вокалната гама. Въпреки че музикантите са определени стилово като мелодичен дет метъл, в саунда им през годините минава и алтърнатив "забежка". Публиката, вече раздвижена от Last Hope, е готова да посрещне с радост шведите, които я забавляваха с едночасов сет, и които се поклониха на родните фенове в края.

Точно в 22.00 ч. дойде кулминацията на фестивала - шоуто на Avantasia. На сцената се подредиха най-мащабните декори за тази година, руини на полуразпаднали се каменни стени и странник с бесилка и фенер в ръка - съвсем като арт-уърка на последния им албум "Ghostlights". Проектът, създаден от германеца Tobias Sammet (някога вокалист на пауър метълите Edguy) няма постоянен състав, а от 2006 обикаля света с китариста Sascha Paeth и кийбордиста Michael "Miro" Rodenberg. Останалите са гостуващи музиканти, всеки от които оставя своя специфичен почерк в приказната Metal opera. Двучасовият пърформънс, преплел фантастични и романтични текстове, и озвучен с красив фюжън от мелодичен симфоник метъл, пауър и прогресив рок, наистина събра всички дошли на фестивала пред сцената. През годините доста легендарни световната хард-ен-хеви музиканти са участвали в Tobias Sammet's AvantasiaKlaus Meine и Rudolf Schenker (Scorpions), Tim "Ripper" Owens (Judas Priest), Bruce Kulick и Eric Singer (KISS), Dee Snaider (Twisted Sister), Joe Lynn Turner (Rainbow и Deep Purple), Biff Byford (Saxon), Alice Cooper, Geoff Tate (Queensrÿche) и други.

Основният състав за вечерта беше от шест души със самия Sammet, плюс два беквокала - мъжки (Robert Mason - Warrant и Lynch Mob) и женски - Amanda Somerville (като подчертаем внушителното ѝ присъствие). Още на втората песен скоростта се покачи с появата на първия гост - Ronnie Atkins от Pretty Maids. Феновете помнят певеца от двете участия на датчаните тук през 2014 и 2015. Веднага след него като втори гост излезе Michael Kiske, легендарният вокалист от най-силния "Keeper Of The Seven Keys" период на Helloween. Едноименната песен от последния албум "Ghostlights" беше очаквана от публиката и още с началните акорди се чуха одобрителни викове. Трети в светлината на прожекторите се появи Bob Catley, 69-годишният певец на британската рок машина Magnum, който представи "Mystery Оf А Blood Red Rose". Дойде ред и на Jorn Lande. Редовно изявяващият се в Каварна рокаджия ни омагьоса с песента от 2010 "Promised Land". Пети бе романтичният певец на позабравените Mr. Big - Eric Martin. Той великолепно представи записаните от Klaus Meine пасажи в песента от 2010 "Dying For The Angels". Овации обра и общата песен на Ronnie Atkins и Eric Martin. Когато настъпи моментът за дългоочаквания химн "Farewell", на сцената останаха само Avantasia. Тук се пролича величието на Amanda Somerville, обагрило Epica, After Forever, Edguy и Kamelot. Минаха през едноименната песен и стигнаха до "Let Тhe Storm Descend Upon You", в която Jоrn Lande изигра ролята на Изкушението, Ronnie Atkins на Магьосника, a Robert Mason - на Учения в театралнен сюжет от актуалния им концептуален проект. По време на биса - "Lost In Space" (2008), Тobias представи всеки от формацията с приятно чувство за хумор ("Този басист го взехме от улиците на Германия"). Последна за вечерта е пиесата "Sign Of The Cross", включена в първия албум на бандата от 2001. На сцената са всички 13 души, замесени в Avantasia към днешна дата. Шоуто придоби мащаб като за световно. Последните акорди бяха съпроводени от ефектна заря, а публиката и тази година остана емоционално презадоволена от стиловото разнообразие. Всички  знаем, че Каварна не трябва да се губи като фестивал, и с надежда и нетърпение чакаме да бъде анонсиран "Каварна Рок Фест" 2017.

We ROCK!

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички