Муунспел ни подариха луната


Муунспел ни подариха луната

6254

За концертната ни култура гостуванията на групи тук се делят, най-общо казано, на „големи” и „малки”. За първите промоутърите са почти винаги сигурни в много публика (и съответно възвръщане на разходите), за вторите – почти винаги е точно обратното. Затова почитателите на Муунспел (Moonspell) едва ли са се надявали да ги видят у нас, преди „Most Of Evil”) да обявят концерта им. Затова и всички сме доволни, че „Блубокс” се напълни снощи. Защото такива прояви са основна част от концертния ни живот и истинска наслада за душата.

Вечерта на трети декември започна с представянето на родната група Имбрейсд Бай Дарк (Embraced By Dark). Техният кратък сет от пет авторски парчета, някои от които – за пръв път изпълнявани пред публика, зададоха тон на настроението, което оттук нататък само се изкачваше нагоре. Определено атрактивна група, вмъкваща интересни цигулкови мотиви в парчетата си.

Малко след 21 ч. сцената бе залята от лунната магия с "At Tragic Heights" – композиция от новия албум на португалците. Залата избухна във взрив от емоция още с първите акорди. Последва "Night Eternal" и за всички беше ясно, че тази нощ наистина ще остане вечна. Излишно е да споменаваме за раздаването на българската публика, а музикантите – очевидно приятно изненадани – се раздаваха не по-малко. Връзката между феновете и групата е изключително силна и се разгръщаше все повече с всяка следваща песен и всяка фраза на Фернандо Рибейро към препълнената зала.

За изпълнението на "Wolfshade" Фернандо седна зад клавира и разля плътния му звук над всички и във всички. Разбира се, не можеше да не чуем "Opium", "Scorpion Flower", "Alma Mater" и дарк-уейв елементите в част от парчетата дойдоха като приятна изненада за мнозина от феновете.

Какво още имаше в тази вечер? Тонове емоция и върховна музика, композиции, чието изпълнение на живо е истински празник, чудесна комуникация с публиката, българското знаме, подадено от предните редици и окачено на микрофона, добър звук, оптимален сетлист, много добра организация и изключителен професионализъм.

И още – земни, искрено приятелски настроени музиканти, които след наситената програма през деня и гръмовния концерт, се появиха на афтърпартито в "Блек Лодж", за да си побъбрят и разпишат автографи. И за да оставят онзи отпечатък в сърцата на феновете, който придава на образа на една велика група човешки, топли нотки. След разтърсващ концерт, в който се докосваш до звездната вечност на музиката, групата на една ръка разстояние, отърсена от всякаква надута "звездност" е това, което нарежда Муунспел сред "най-големите".

Последната композиция, която чухме, бе "Full Moon Madness".

Надяваме се да имаме повод отново да се потопим в тази лудост, защото преживяването задължително трябва да се повтори.

(Виж галерия снимки от концерта.)

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички