Музиката на Истанбул: В света на Баба Зула с Ивайло Кицов. Плешивото куче на гости у Ласло Фьолдеш и Хобо Блус бенд


Музиката на Истанбул: В света на Баба Зула с Ивайло Кицов. Плешивото куче на гости у Ласло Фьолдеш и Хобо Блус бенд

1654

Пътешествието на Плешивото куче продължава с поредния епизод на меломанското предаване в ефира на програма "Христо Ботев" по БНР тази събота.  

• Песента на саз-а: Многолюдната банда Баба Зула ще гостува в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София на 17 февруари. Левент Акман (перкусии, електроника) и Мурат Ертел (електрически саз, вокали) водят групата в петчленен състав (на снимката). Защо героите от документалния шедьовър на Фатих Акин "Музиката на Истанбул" са  наречени "любима алтернативна музикална формация на Турция"? Що е то "ориенталски дъб" (нали не си представяте гъста дъбрава в Средните Балкани)? Зрелището "Баба Зула" - на живо тази група се превръща в трупа за шоу-спектакли и пърформънси. Присъствието на "живи рисунки",  създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важна визуална част - запазена марка на този състав и предлагания от него сеир.  

Ласло Фьолдеш - Хобо на 78! Честит рожден ден на многоликия творец и изпълнител – главен идеен двигател на Хобо Блус бенд поет, театрален актьор, заклет индивидуалист и гуру на европейския блус, чиято муза все така отказва да напусне будапещенския квартал "Кобанья" и дома на правечния блус. Бардът, който изпревари Перестройката с вяра, стихове и Дяволска музика близо 10 години преди Източна Европа да започне да изписва думата "гласност" с главна буква... Чрез филма на Дьорд Сомяш "Kopaszkutya" (1981), Фьолдеш има голяма заслуга за името на радиоефирните образ и подобие на предаването "Плешивото куче". Лентата, която обобщава всички онези така трудни за целия соцлагер години, няма абсолютно нищо общо с копринената плавност в седмото изкуство на страните отсам Желязната завеса. Черно-белите кадри, в основата на които е Хобо Блус бенд, не са само някакъв там музикален разказ, а по-скоро култура на възприемане на света, за преодоляване на бариерите - физически, но преди всичко духовни, между Изтока и Запада. Плешивото куче го играе домакин и полива "Плешивото куче". Като на собствения си празник!

• Когато иде реч за микс - музикален и културен, България също има с какво да се похвали. При това не само на родна почва, но и с международно признание и авторитет, а и с класна продукция. Нашата суперформация Котарашки енд Дъ Рейндогс ще представи горещия си албум "Doghouse" на афтърпарти след концерта на Баба Зула.  

• Един - два шота, едно - две сърца, един-двама светии: Трифон vs Валентин

Предаването с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички