Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Неделя вечер с (почти) всичките метъл звезди


Неделя вечер с (почти) всичките метъл звезди

5119

"Каква сега е тази манджа с грозде?!" беше първата ми мисъл, когато чух за Metal All Stars в зала "Арена Армеец" още миналата година.

Уви, под новината някой вече ме беше изпреварил с този коментар. Добре де, ама като се замисли човек, кога и къде другаде ще ти дойдат на крака куп лица като Фил Анселмо, Зак Уайлд, Джоуи Беладона, Макс Кавалера и Кронос, и...

С грозде, без грозде, такова събитие е като да удариш с един куршум два заека, три пора и една птицечовка. Така че се навих в приятната компания на тъкмо четири девойки да попивам ентусиазъм и да броя колко класически метъл типажи ще засека сред тълпата (За протокола: 12.) А това, че половината хора бяха с тениски на Pantera и нахъсано скандираха Pantera, пък Анселмо в последния момент взе, че не дойде, просто ще го преглътнем. То и Кронос и Ник Менца не се явиха. Здраве да е.

Изпускаме Odd Crew, за зла беда. В седем без петнайсет се нахендряме на Death Dealer, които раздават full-gear melodic power метъл. Разбирай: с все демонстрациите на височини в гласа сменяне на кожени палта и така нататък. "Hail Аnd Kill" се приема с яростна истерия от активната част от публиката: все пак имаме и Ross The Boss там, на сцената. Пожелават ни хубава хеви метъл вечер. Не знам за хевито, аз съм тук заради спектъра.

После изскача Kobra Paige в пълна бойна готовност: гласовита мадама в симпатични кожени гащи. Изкарва "Fear Оf Тhe Dark" и всички припяват. Да ги видим на 16 юни. Ех, и банерът за Мейдън както красиво е виснал точно до този на Metal All Stars отвън на "Арена Армеец". Kobra е окичена и татуирана с капани за сънища, които улавят и тушират усещането, че съм на метъл караоке.

Форматът всъщност повече прилича на шоу за таланти (каквото и всъщност е, само дето талантите са отдавна доказани.) Всеки разполага с малко време и после се прибира скоростно, за да се върне пак. Това важи и за нас, които търчим в паузите да се редим за живителни течности. Бирата, естествено, не е неизчерпаем ресурс.. Като няма бира, да пият Джак, перифразира някой Мария Антоанета. Я по-добре да се връщат да куфеят, та да избият тая агресия – мисля си аз.

След дамата изскачат Shadows Fall. Зяпам митичните расти на Brian Fair, които отстъпват общо взето само на Damien Marley и са обрали овациите още докато погледите ни го засякоха да се мотае около сцената. Да де, слушаме и безмилостния побой над инструментите.

После идва и UDO, и той с пълно снаряжение от килограми капси, сребро и стомана. Седалката ми вибрира мощно в такт, включително и на рифа с Für Elise. "Animal House", "Balls To The Wall" (меен!) – публиката се разпява. Искам да ям наденички с Удо и да му кажа наздраве, но за последното разполагам само с излишно любопитен към бележките ми пиян младеж на стъпалата до мен.

С появата на Max Cavalera в активните ганглии на тълпата девойки полудяват, младежи се раздават и охраната получава херпес от нерви. Re-fu-se/Re-si-st. Звукът нещо се поразмазва, жалко. А, не, оправя се. Сепултура, Соулфлай, футболни възгласи "олее – оле- оле-олее". Max -както си го знаем! За удоволствие на хората, той е научил бая български и знае как да го ползва. Обещава да се върне. Чакаме те.

И идва ред на човека, който ми оправда цялото присъствие: Joey Belladonna. Честно, няма такъв пич. Не че не сме го виждали в одежди на индиански вожд, но в случая излиза в семпли черни дрехи и дава най-сърдечното изпълнение за вечерта. Енергично скача от колона на колона, мята водички към хората, вглежда се в тях, поздравява и се усмихва широко. В началото го посрещат без особен ентусиазъм, но бързо се осеферват. Belladonna е до такава степен пич, че не е нужно да се взирам в едрия план на мониторите, за да ми е интересно. За съжаление приключва бързо, подарява едно TNT и си заминава, за да освободи терена за...

... Zakk Wylde. С епичните си хипнотични китари и страпове. И със сола, на които им губиш началото и края. Размазвам се на N.I.B. Докрай ще се дивя как го прави тоя номер с пеенето като Ozzy. Демонстрира свирене вляво, свирене вдясно, свирене по средата на сцената, свирене зад гърба си, със зъби, с коса... Шоу! Обзалагам се, че с тия пръсти може да разнити и после да занити обратно всичките капси, демонстрирани от колегите му до момента.

Следва триминутно жужене, което ми бърка в мозъка. Но за утеха Cavalera се връща и дръпва една лекция за сплотената ни общност. Само че и на финалния "all star jam" хората си се редуват на сцената: Max с "Roots, Bloody Roots", Belladonna с "Man Оn The Silver Mountain"... Kobra, за мой най-голям ужас - с хеви/пауър вoкали върху "Symphony Of Destruction". Бррр... Добре, че Zakk (на снимката) се връща да позамаже малко нещата и да тегли няколко сола за лека нощ.

Малко след 23 вече всичко е приключило. С девойките сме уморени.

По дяволите, мисля си, утре е понеделник.

Снимки на Албена Цолова-Бета - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички