Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Остава - нежност, светлина, рок и… Кислород на живо


Остава - нежност, светлина, рок и… Кислород на живо

3837

Топла петъчна вечер, 20 май.

Перфектен момент Остава да представи шестия си студиен албум. Една от най-знаковите български алтернативни банди събра фенове, приятели и колеги музиканти в Sofia Live Club за официалната промоция на новия си албум. Редом до известния столичен клуб, домакини на събитието бяха Радио 1 Рок и БГ Радио.

Албумът, наречен "Кислород", предшества националното турне на обичаната група под надслов "30 години Остава". Бандата ще отбележи завидните три десетилетия на българската музикална сцена с редица концерти в страната, като ще завърши със специален гиг в Античния театър в Пловдив на 20 септември и с голям концерт в зала 1 на НДК в София на 7 октомври.

"Кислород": Представянето

Музикантите са нарекли шестия си албум със семпло и същевременно много силно име – "Кислород". И той е точно като кислород, защото е изкуство в най-висша форма. Дискът  е по-зрял от всичко, което е правила бандата досега. Носи усещане за магия и лекота, за вдъхновение и пълна хармония, за нежност и... за нещо извън Остава, извън всички нас.

На представянето клубът беше препълнен с готини хора и се усещаше светла музикална енергия. Остава излязоха точно в 22.30 ч. и стояха страхотно на сцената. Публиката (както винаги на техни концерти) се чувстваше като у дома си, а химията между петимата и гостите им пред тях беше осезаема. Всички тези хора бяха тук с огромни очаквания от албума, който идва седем години след излизането на "Океан" (2015). И тези очаквания не просто се оправдаха, а преляха в музикална еуфория сред чудесен саунд и осветление. Професионализмът на бандата и отговорното отношение на всеки един към групата резонира в искрена и докосваща музика, стойностни и смислени текстове, безупречно изпълнение.

С напредването на вечерта, Остава подари на всички ни великолепни нови парчета, показа сработен екип с отлична комуникация помежду си и силно емоционален контакт с публиката. Музикантите винаги са знаели как да стигнат до хората чрез мелодията, текста и посланието – елегантно, интелигентно, ненатрапчиво. Направиха го и сега, когато представиха целия си нов проект, както и едни от най-известните си тракове, сред които "Ще дойдеш ли със мен?", "Бесен", "Шоколад" и, разбира се, "Поля от слънчогледи", които публиката запя съвсем спонтанно заедно с тях. След почти двучасов сет групата направи опит да слезе от сцената, само за да бъде върната обратно от бурните аплодисменти и скандирания на публиката и така чухме още четири парчета.

Развълнувани, рокаджиите споделиха какво значи за тях новия албум "Кислород". Те благодариха на публиката, на продуцента си Георги Станев, на дизайнера на обложката на  Антонина Георгиева, на автора на фотографията за албума Марияна Петрова, на Невена Спасова за клиповете, на издателство "Скрибенс", на Георги Гаврилов и екипа му зад двете книги на бандата "Аз Остава" и "Остава думите", на Петър Коев от Sofia Live Club и на пиара на бандата Мила Панайотова.

"Кислород": Албумът

Истинска Остава. Толкова много Остава. Подарък за всеки от групата. Подарък за всеки от нас, за теб, за мен. Впечатляващо личен и докосващ. Интимен и взаимен като разговор между две души. Хармоничен като дългогодишна любов. Направен с толкова много интелект и вкус, истинско пиршество за сетивата - така жадувани без всякаква претенция. Албумът "Кислород" буквално разтапя.

Дългите години постоянство и последователност, както и богатият опит в креативния процес на Свилен Ноев (вокал, акустична китара), Георги Георгиев (китара, вокал), Даниел Петров (барабани, перкусии), Александър Марбург (китара) и Боян Петков (бас) са дали своето директно отражение в новите песни. В тях много ясно се долавя хармонията в бандата, както и безапелационното концептуално напасване с музикалния продуцент Георги Станев. Именно той свири така чудесно клавирите.

"Кислород" съдържа 12 парчета в мигновено разпознаваем Остава стил, преплетени с невидима нишка в хомогенен албум със запомнящи се разнообразни парчета и прекрасно звучене. Той е резултат от целенасочена работа от сърце, вложен смисъл и силна творческа енергия на банда, в която всички заедно с продуцента гледат в една посока. Мелодиите са грабващи с нестандартните си акорди и специфични рифове, с непоколебимия бас, с уникалния стил на барабаните и с ярко разпознаваемия глас на вокалиста, знаков за цялостното звучене на бандата. И в песните към този албум, както и във всички преди това, Остава отразяват нашите собствени най-съкровени мисли. Текстовете в "Кислород" сякаш са написани точно за теб. Те надграждат цялата емоция от невероятно силни мелодии и говорят за неща, които сме преживели или преживяваме сега.

"Кислород": Песните

Под № 1 е песента "1+1", събрала в себе си абсолютна нежност в стил Остава и намигване, че заедно винаги сме по-силни и по-добре. И не само в любовта, а и като общество. Хубаво е да го запомним, защото "едно и едно сме много повече от две, едно и едно сме много повече от всичко". Следва вече познатата на всички "Саботаж", която бандата пусна като пилотен сингъл и видео на Коледа 2019 година. Тя е със заразяваща мелодия, която определено грабва от първия звук. Па па папа пара ра... Парчето е много танцувално, тотален фаворит на феновете, както стана ясно на концерта.

Желания за танци предизвиква и "Мама" - третата песен, чийто свежарски клип излезе на 8 март тази година. Парчето е посветено на майките. Страхотен рок-ен-рол. Текстът е смешен и провокативен, клипът - още повече. Посланието тук е силно емоционално, защото (нека си признаем) всеки се надява мама да оправи нещата, нали? И когато е само на 5, и когато е на 45 години.

"Помощ"... И апел "да сме по-добри". Да, не за първи път тази група ни приканва да останем добри въпреки всичко. Изключително нежна песен, която лесно стига до сърцето. "Искам си пак щастливите дни..."

Рок-ен-рол в най-чиста форма носи "Клише" с жестоки китари, яки барабани и вокално майсторство. "Бъди много неща само за мен, а аз ще съм клише..." Песента определено допадна на всички в клуба.

Три дни преди концерта си в Sofia Live Club музикантите пуснаха като официално аудио "Сателит" - прекрасно парче - от първия бийт, което предизвика вълна от положителни отзиви в мрежата, сред които "Благодаря, че пак сътворихте ПЕСЕН. Едно пътуване в Космоса, но и в сърцето на любимата, необятно като Вселената", коментира Любомир Ангелов. "Спор" е абсолютен рок-ен-рол хит с отчетливи китари, здрави барабани и категорични вокали. Песента е много силна - и като музика, и като текст. Чуйте я. Осмото парче от албума е нежното "Взлом", представено през лятото на 2021 година. Има си хубав клип и вече се знае от всички почитатели на бандата. "Ако има красиви думи, нека те са помежду ни". Поезия в най-чиста форма...

"Тест" е едно от най-силните и пристрастяващи предложения в албума според мен. Истински химн на моето/нашето поколение, на днешния ден. "Светът не е за мен, светът не е за теб, светът е тест за нас, светът е стрес и грях..."

Песента "Гений" е позната на публиката вече и има интересен цветен клип от лятото на 2020 година. Парчето е много свежо, носи настроение и си е направо... гениално. "А ти на кой се молиш когато си самотен? Нали не си забравил, че може би си гений?" "Без дом" несъмнено е една от най-тъжните песни в албума. Музиката хваща за гърлото, а откровеният текст удря в най-дълбокото кътче на сърцето. Признавам, че се разплаках, когато я чух за първи път. Кой пише такава музика? Кой мисли такива текстове? Това е нереално...

И като "черешка на тортата" в това толкова лично издание идва последната и заглавна песен. "Кислород" е като нищо друго, което сте чували досега. Космическа музика с препратки към наследството от класиката. Най-доброто от Остава, събрано в едно цяло. Толкова стойност има в тази вълшебна мелодия и в този вълнуващ текст, толкова талант и майсторство показват тези музиканти, толкова много любов..."Бъди за мен кислород, а аз ще съм светлина..." И още: "Обикновена свобода, а колко много значи тя..." Колко много пластово и актуално звучи това точно сега...

Остава на 30

Вече цели 30! години Остава държат на нещата, които правят и вярват безрезервно в тях. Може би затова са толкова безкомпромисни към себе си, изискват един от друг, от изкуството, от нас. Може би затова са се наложили като истински музикален бранд. Имат ясна позиция и всяка от песните им носи послание. Всеки текст сякаш е писан за теб самия. И всяка мелодия сякаш извира от душата ти.

Групата отдавна зае своето място на сцената на българската музика заради огромния потенциал на творчеството си. Свидетелство за това са многото награди, които са печелили през годините. Но най-голямото признание е обичта на публиката им. Знам, че много хора от моето поколение имат страхотни спомени от концертите на Остава. И никак не е чудно, че ги слушаме и следваме още от времето на "О!Шипка", че и от преди това.

Остава останаха верни на себе си през всичките тези 30 години, независимо от всичко.

И никак не е чудно, че ние също ОСТАВАме верни на тях.

Слушайте албума "Кислород" в Spotify/ Apple Music/Deezer

Остава на живо:

24 май - Казанлък

4 юниПазарджик, градски парк
9 юниПловдив, Be Boop Cafe
15 юниСофия, кино "Кабана"
19 юниСофия, "Парк фест"
24 юниВарна, клуб "Ментол"
25 юни Карлово, централен площад
9 юли Бургас, остров Анастасия
28 юли София, B:EAT
29 юлиКюстендил, централен площад
30 юли – “Караагач фест"
13 августВарна, клуб "Ментол"
27 августСевлиево, крепост "Хоталич"
10 септември Пловдив, Гребен канал
20 септември Пловдив, Античен театър
7 октомври - Зала 1 на НДК Остава на 30. Билети тук.

Сетлист:

1. Саботаж
2. Мама
3. Помощ
4. Лондон? Париж? Берлин?
5. Спор
6. Взлом
7. Клише 
8. Тест
9. Гений
10. Сателит
11. 1+1
12. Bаby
13. Шоколад
14. Бесен
15. Без дом
16. Поля от слънчогледи
17. Ще дойдеш ли със мен?
18. Океан 
19. Внимание
20. Кислород
21. Stop

Снимка: Павел Коев (Zinser)/ Sofia Live Club

 

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички