Приятна музика и добро настроение – първият ден на софийския Hills Оf Rock зарадва меломаните


Приятна музика и добро настроение – първият ден на софийския Hills Оf Rock зарадва меломаните

2437

Фестивалният живот в България е жив и в добро общо състояние!

Така накратко може да бъде описан първият ден на дебютиращия фестивал Hills Оf Rock Sofia Edition (HoRSE). По време на него, публиката си припомни стари любимци като гърците от Koza Mostra, босненските шоумени и експериментатори Dubioza Kolektiv, алтернативните британски легенди Placebo и дебютиращите нидерландци от Bazzookas.

Първи на сцената някъде около 17.20 ч. излизат Koza Mostra. Секстетът успя доста бързо да подгрее публиката. Вокалистът Илиас Козас, имащ енергия и присъствие за десетима, иска и получава импровизиран мош пит на песен, която не предразполага за подобни преживявания.

По време на продължилия около час сет групата забива "Alcohol Is Free", парчето, спечелило им шесто място на конкурса "Евровизия" през 2013 г., "Me Trela", както и новата песен, изляза по-рано през 2022 г., "Bilio". Поредната и вероятно не последна среща на Koza Mostra с българската публика завършва с кавър на "Ace Оf Spades" на Motorhead.

След кратка среща предстои среща с нидерландците от Bazookas. Ако някъде някога има човек, който изглежда сякаш изпитва безкрайно удоволствие от работата си, това е вокалистът на групата Бас Барнаскони (Bas Barnasconi). На външен вид прилича на сърфист, който допреди 15 минути се е радвал на вълните и е спрял само защото "сериозната" му професия го повелява. Външният вид в случая лъже. Бас и компания са професионалисти, за които връзката с публиката е всичко. За целта в един или друг момент части от групата слиза сред публиката, докато другата продължава да свири на сцената. Крайният резултат е нещо подобно на интерактивен концерт, в който публиката е цар. Сред песните, които нидерландците забиват, са "Dansen", "In de war" и "космическия" хит "Journey Тo Uranus".

Някъде тук идва за време за първата смяна на настроението с британските рок легенди The Sisters Оf Mercy. Изтупани изцяло в черно, квартетът от Лийдс оставя музиката си да "говори". Единственият проблем е свързан с това, че гласът на вокалиста Андрю Елдрич (Andrew Eldritch) се губи сред останалите инструменти. Това вероятно е единствената "лъжица катран" в иначе доста сладкия "буркан с мед". Принцът на мрака и останалите членове на групата изпълняват ролите си перфектно. Те пеят за публиката без да издават прекалено много за себе си. Изпълнението започва с "Don’t Drive Оn Ice",  преминава през хитовете  "More", "When I’m Оn Fire", "Lucretia My Reflection", "Temple Оf Love" и завършва с "This Corrison". По този начин завършва второто “пришествие” на британците в България. То е доста приятно и ни остави искащи още и още. А защо не и ново гостуване, свързано с излизането на нов албум или EP?

Около 21.20 ч. идва времето за практическия хедлайнър Dubioza Kolektiv. Огромната част от публиката е дошла именно отново да види и чуе авангардната седморка от Босна. Като доказателство – сред присъстващите има множество жълти фланелки с логото на групата. Също така именно по време на продължилия около час и половина сет феновете пред сцената са най-многобройни. Пънк-ска-авангард купонът започва с "U.S.A.", последвана от "Volio BiH", "Minimal", актуалния сингъл "Bubrezi" и класиката "Euro Song". Тя е използвана от седморката за малко "приятелски" огън срещу конкурса "Евровизия". Преди началото на песента единият от вокалистите прочита обръщение на български с "молба за помощ" - всеки от публиката да дари по десет стотинки, за да може Босна отново да изпрати свой представител на песенното съревнование, което толкова често предизвика полемики. Текстът на парчето пък оставя доста малко на фантазията и срещу кого точно се бунтува групата.

Изпълнението продължава с други хитове като ироничната "Free.mp3 (The Pirate Bay Song)", критичната "Take Мy Job Away" със специалното "участие" на робота Robby Megabyte; "Space Song" и още с кавър на хита "Don’t Worry Вe Happy" на Боби Макферин (Bobby McFerrin). Колоритите обясняват колко се радват, че могат да бъдат със своята публика след две години пауза. Финалът, разбира се, е за хита "No Escape (From Balkan)". Който ако не е станал все още официален химн на Балканите, това скоро трябва да се промени.

След продължила малко повече време почивка към 23.30 ч, идва време за главната атракция – британските алтернативни рокаджии от Placebo. Преди излизането им, на видеостената зад сцената се появява съобщение, което моли феновете да не снимат по време на изпълнението на групата, тъй като тя иска да им представи нещо уникално и незабравимо.

Всичко хубаво, напълно логична молба, на която публиката отговаря положително в 95% от времето. За първи и последен път телефони се появяват по време на изпълнението на "The Bitter End". Дали заради това, здравословен проблем или нещо друго, но тази е предпоследната песен от сета на Брайън Молко (Brian Molko) и компания. Последва "Infra-Red" от албума "Meds" и... край.

Без бис, без нищо. Единствено и само запис на кавъра на "Running Up That Hill (A Deal With God)" на Кейт Буш (Kate Bush). 15 минути по-рано от очакваното и с почти нулева комуникация между Молко и публиката концертът и първият ден на фестивала отиват в историята. Все фактори, оставящи напълно нормално лош вкус в устата на немалка част от публиката. Която хем не чу хитове като "Meds", "Every Me Аnd Every You" и "Pure Morning", хем не получи почти никакво внимание от групата. За което, вероятно, може да има немалко както логични, така и нетолкова обяснения.

Като се остави всичко това, сетът на Placebo се състои основно от песни от излезлия през 2022 година дългоочакван нов албум "Never Let Me Go" - "Forever Chemicals", "Beautiful James", посветената на титаничния Дейвид Боуи (David Bowie) "Happy Birthday In The Sky", "Surrounded Вy Spies" и още. Парчета от дисковете "Battle For The Sun" и "Loud Like Love" също намират място в сетлиста на британците.

И така завършва първият ден от първото издание Hills Оf Rock Sofia Edition: много приятни емоции, хубава музика и срещи с позабравени и потенциални нови любимци.

Снимка: HoRSE

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички