Приключението Круиз Close-Up Bаten 24


Приключението Круиз Close-Up Bаten 24

3430

Да гледаш която и да е от своите любими банди на концерт, отдавна не е трудно.

Светът е отворен, ние сме свободни да пътуваме и нискобюджетните авиокомпании услужливо ни заливат с оферти, с които да отскочим до коя да е точка на Европа за концерт или фестивал през уикенда. Като фен, обиколил всички големи летни фестивали, посетил немалко събития на закрито в студените месеци, както и гост на най-големия метъл круиз "70 000 Tons Оf Metal" вече три пъти, признавам: изживяването на метъл круиз не може да се сравни с никоe друго фестивално приключение. Това е, както бих се изразила- следващо ниво. С феномена метъл круиз се запознах през 2012 година, когато се качих на "Barge To Hell" – круиз само за екстремни банди, който екипът на "70 000 Tons Оf Metal" организира успоредно с "Тоновете" с намерението да го има занапред. За жалост обаче си остана инцидентно събитие.
 
През 2016-та се качих за първи път на борда на "Close Up Baten" – круиз, организиран от момчетата, които списват специализираното метъл списание на Швеция "Close Up". Изданието излиза от 25 години насам и досега има в актива 24 круиза, като ежегодно прави по два такива – един най-общо казано пънк и един метъл.

"Close Up Baten 24" е моето пето поред круизно пътуване с "Close Up". И петте вояжа са с мощния луксозен лайнер "Silja Galaxy" на превозвача Tallink Silja. Този път маршрутът е отново от Стокхолм, Швеция, до Турку, Финландия, и обратно. Всеки път си казвам, не може да е по-яко – изкусно подбран лайн-ъп, перфектна организация, изумително мили пасажери-съседи и банди, които свирят като за последно, докато се забавляват видимо много повече отколкото на всеки друг свой концерт. Нали са си вкъщи, сред свои - викинги в естественото си обкръжение, в готовност за битка в открито море.

И този с лодка № 24 "Close Up" ме впечатляват с подбора на банди, и, както споделям с Peter Andersson – шеф на изданието, сякаш аз съм избирала групите за плаката. Всеки път организаторите стрелят в десятката, право в сърцето... Сега са поканили Bloodbath, Dark Tranquillity, Unanimated, Vomitory, Lik, Demonical... Все мои фаворити... Е, там са и Scar Symmetry, които не са много моя бира, и Crawl, чието име чувам за първи път. Бандата е ангажирана да замести Dreadful Fate на Johan Jansson от Interment. Но трябва да има и време за кафе. То се сервира на баровете и на етаж 1 , и на етаж 2, право срещу сцената, в дъното на залата. А кафето тук е ирландско. Приготвено изкусно и подходящо за всеки миг от 24-часовото пътуване.

Оставете алкохолния фактор на тези круизи, все пак сте чували за строгите условия спрямо напитките с висок градус в Швеция, няма как местните да не се отпуснат при наличието и на Duty Free магазин на борда... Говоря за нещо във въздуха, - тази лодка има особена атмосфера. Тази лодка бие по точки голяма част от всички онези събития, на които съм имала щастието да присъствам, включително и "70 000 Tons..." Тук емоцията е по-интензивна, пасажерите използват бизнес език – съвсем според таргета без случайни "минувачи" и онази приказка, която така добре определя метъл круиза по принцип: "Тук всеки има бекстаейдж пас; тук закусваш и си пиеш бирата заедно с музикантите" важи с пълна сила.

Дайте ми дет метъл и съм щастлива, а като добавим и кораб пълен с викинги, и пуснете цялото пътуващо шоу по вода от така обичаната Швеция до Финландия и обратно, не питайте "добре ли е?".
 
"Close Up 24" отваря Demonical със стегнат сет, с едно парче с гост вокал - Tomas Åkvik от LIK, и концертен китарист на Bloodbath, които пък ще върнат поканата към Demonical - вокалистът Alexander Högbom ще излезе с тях на сцена следващата вечер. Нереално е, но се случва да присъстваме на култовите Unanimated, които не бяха активни от сто години, с важна фигура в бандата - Richard Cabeza – оригиналният басист на Dismember, емигрирал в САЩ преди май повече от десетилетие... Като споменах Dismember - оглеждаме се и за Matti Kärki, който също е в Щатите, но или е под прикритие, или не го сварваме в тълпата. Нищо, на следващата лодка, когато нещо вътре в мен казва, че ще гледаме Dismember, които също се завръщат на сцена. Първото им излизане е през октомври на разпродадения Scandinavian Death Fest и насрочен втори сет на групата заради огромния интерес... Говорим за Close Up 26, които ще се състои на 24-25 октомври 2019 година. Close Up 25 - с пънк насоченост, е през май тази година.

Сега не пропускаме да отбележим присъствието на LG Petrov Entombed A.D., Björn Strid - вокалист на Soilwork, като не остава без изява. Е, вярно, тя е само на метъл караокето след концертите, но и това си е звезден момент. Тук са и разни други музиканти, които не участват, на тях се натъкваш предимно в асансьора, на бара и в бюфета...

Следващи ще са Scar Symmetry... О, небеса! О, Торе, защо така стовари своя чук върху момчетата. Първо остават без басист седмица преди круиза и обявено турне, после това двучасово закъснение и опити да се нагоди някак звука за банда, която ще излезе с бас линии, записани предварително... Май се оказва кауза пердута... Пращене, бумтене... Дали са два часа или един и нещо – много е изморително. А и чакаме Dark Tranquillity...

Ами Dark Tranquillity (на снимката) са големи. Ползват огромния прожекционен екран за внушителни визии, които вървят, докато шоуто тече. Светлини, звук, комуникация с публиката - всичко е за отличен 6. Свършват около 4.00 часа. А ние - изтощени и доволно напомпани с адреналин, сме готови да положим тела в хоризонтално положение за не повече от 5 часа.

Вторият ден започва с ирландско кафе и начало на концертната програма към 11.00 ч с Crawl. Както недвусмислено сочи самото име на бандата, това е дет метъл ала Entombed. Олдскуул и по шведски барнато, но непретенциозно звучене. Радва ме. Настръхвам доволно, когато тежките червени плюшени завеси се отварят, докато през тях се просмуква сценичен дим и на сцената вече са Lik! За мен лично тази група е акцент в афиша, заедно с Vomitry и на трето място Bloodbath. Шведски дет метъл от старата школа – грапав, мръсен и грозен! Обожавам да слушам прословутия китарен педал Boss HM-2 в действие! Когато Lik приключва, дет' са си го казали и те самите - "Only Death Is Left Alive"... Обичам да съм в 90-те, обичам да съм само аз, дет метълът и шведите в студената прегръдка на Балтийско море.

Не се сещам за по-яко попълнение в саундтрака на така описаната ситуация освен с любимите Vomitory! Къде сте тръгнали да се оттегляте, моля ви се! Макар да са минали само около три години мълчание, откакто обявиха, че се разпадат, липсваха. Всъщност последният им концерт преди да помахат за сбогом се състоя именно на същата лодка със специални гост участия от такива емблематични за швеската сцена фигури като LG Petrov и Tompa от At The Gates...Или пък това да беше предпоследният концерт, а наистина прощалният с гостите да бе в Стокхолм малко след това. Не помня с точност, но знам, че не успях да отида. Така или иначе, чувството да ги гледам отново на лодка само два месеца след шоуто им на "70 000 Tons Of Metal" е супер.

Тия хора – организаторите, нямат милост, следващи са великаните Bloodbath. Като олстар проект, очаквано и нормално те предизвикват като че ли най-голямо внимание, което личи и от реакцията на публиката, и от численото присъствие в "балната" зала. Гъст сценичен дим, наситено червени светлини, мрак и щипка черен хумор. Абсолютно безупречни! Хващащи китарни рифове и впечатяващи вокали от Nick Holmes (Paradise Lost), всичко това облято с кръв и поднесено с висок клас професионализъм. Към 18.00 ч. трябва да се изсипваме на сушата, където всъщност никава суша не ни чака, а дефакто още бири и... познайте! Още много метъл. Тази година момчетата са решили да караме без иначе традиционния афтърфест, който обикновено се провежда същата вечер след като лодка се върне на пристанището в Стокхолм. Но все пак сме в метъл столицата и свирня преди и след круиза в местни клубове - колкото щеш! Че даже някои събития са с вход свободен.

Уважаваме 50-годишния юбилей на Joppe Crambert от Sadauk на 29-ти в клуб Copperfields, където е честитият рожден ден. После ще пеят пичовете от Isole, заедно със Starblind, които също са забили по-рано същата вечер, ама ние сме били жадни... Събитието е Joppe & Friends и наистина атмосферата е приятелска, а и Joppe си е у дома. Докато Isole свирят в потъналата в мрак сцена, съм като омагьосана. При тях винаги има много емоция, много дълбочина и лекота. Jimmy Mattsson си е пак с тях на баса и двамата от Ereb AltorCrister Olsson и Daniel Bryntse са там и Victor Parri от Valkyrja на барабани... Не само че са в перфектна форма след около двугодишната паза, но и дори са готови с нов албум, който предстои да излезе през месец май.

"Copperfields" ни зове и на 30-ти с отново безплатен концерт. Този път е блек метъл от Mist Of Misery, Vanhelga и Gravstenad. Хващаме Mist Of Misery, след като притичваме от друг клуб, където сме на традиционен дуум с Taiwaz и два други проекта... Откарваме до 3.00 часа. То се знае - до последната минута, в която по закон шведските заведения имат право да оперират с клиенти.

И понеже винаги първото нещо, което ме питат, щом иде реч за това приключение, е: "К’ви пари е круизът?", ето отговора: Билетите за круиза са на цена около 60 евро за легло в каюта за 4-ма. Принципът е следният: цялата каюта струва 240 евро, ако си сам, си я плащаш (240 евро), ако сте двама - съответно ви излиза по 120 евро, за трима – по 80 евро... Включва нощувка и концерти, но не храна и пиене.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички