Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Slash - два часа китарна ерекция в София


Slash - два часа китарна ерекция в София

7175

Парченца от пъзел! Разположени на случаен принцип в шоколадови яйца "Киндер Сюрприз". Или пакетчета "Зрънчо". Горе-долу това представлява легендарната марка Гънс ен' Роузис към днешна дата. И за рок колекционерите не остава нищо друго, освен да купуват, събират и редят пъзела.

Аксел Роуз и отчасти Дизи Рийд стартираха колекцията миналото лято, а на 4 февруари в зала "Фестивална" почти митичната фигура на Slash (Слаш) нареди пъзела докъм 30 %.

Имам приятели китаристи, които боготворят  струнната техника на Slash. Имам и други, които го смятат за пълен некадърник с "мажещи" сола. Истината е, че за има-няма една петилетка на звездна слава с Гънс рунтавият китарист си извоюва вечно и централно място в Залата на славата на рока и името му ще стои там векове след като всички си отидем.

Няма значение какъв проект ще подхване - Slash's Snakepit, Velvet Revolver или сегашния Slash featuring Myles Kennedy Аnd The Conspirators, той вече е ЛЕГЕНДА и може да си позволи колаборация дори с Веселин Маринов (образно казано, иначе ... опазил ни Господ)!

След точно двучасовия му сет на българска земя, мога съвсем честно да призная, че това беше най-якият концерт, който съм гледал в зала "Фестивална" досега! Отделно от това, никога не съм виждал залата толкова пълна на рок концерт през последните 3-4 години. Може би малко над 5 000 души. При това в началото на "мъртвия" февруари. И то в понеделник вечер. Насред хладилен студ ...

Глава първа: Студът

Не... честно! Идиотското е в 21-ви век температурата в концертна зала да е по-ниска от тази навън. А навън беше точно 1 (един) градус. Кански клинч и то по време на събитие  от топниво. Не е нормално хората от сценичните екипи да си вършат работата, навлечени в шуби и ушанки. А свръхидиотско е световноизвестни изпълнители да излизат да свирят и пеят със шалове, капи и 3 ката дрехи по тях!

Всъщност идиотското свършва дотук, защото шоуто, което поднесоха Слаш и Майлс Кенеди & The Conspirators, беше безупречно!

Глава втора: Alley Sin

Великолепен избор за съпорт от българска страна! Ама точно не в десятката, а в 12-ката! Още в момента, когато разбрах, че Ники (вокал) и бандата му, освен всички пънкарии + Леми, се вдъхновяват и от култовите финландци Hanoi Rocks (Ханой Рокс), те станаха "мои хора" от раз. А как забиха в ледената зала само?! 35 минути на макс, в пънки-глем нокаут и то с бетонен звук от първата секунда. Може би за днешното тийн-рок поколение, музиката на Alley Sin звучи леко старомодно, но за "децата на 80-те" (и малко от 90-те), тази банда пълни огромна дупка в българския рок живот. Наред с предишните си хитове, родните групари представиха и актуалното си парче "Wildheart".

Страхотно попадение на организаторите с тази подгряваща група, категорично реабилитирана от факта, че не бе поканена да удари и преди Guns N Roses. В един голям рок концерт детайлите са много важни, а за шоуто на Slash и Ко. явно е мислено много и то от читави хора! Благодаря!

Глава трета: Myles Kennedy Аnd The Conspirators

В деня на концерта цели три пъти преслушах новия албум "Apocalyptic Love" на Slash с Myles Kennedy And The Conspirators. Уверявам ви - на живо нещата нямат почти нищо общо с диска. Сценичното присъствие на Майлс Кенеди (вокал и китара, фронт на адски яката банда Alter Bridge), Франк Сидорис (китара), Брент Фитц (барабани) и Тод Кърнс (бас) е смазващо. Изглеждат като The Cult в най-добрите им години, свирят като Guns N’Roses в най-добрите им години, а Майлс пее с такава лекота и прецизност, че нито студ, нито соц-акустика, могат да му се изпречат на гласището. За капак гостите изхвърлиха поне две кила перца за китари в публиката. Явно имат фабрика за този артикул!

Отделно Тод Кърнс, така изпраска вокално "Doctor Alibi" и вечната "Welcome To The Jungle", че чак тръпки ни побиха. "Конспираторите" са съвършена стадионна американска рок машина, независимо, че са петата група на гласовития Майлс. Явно и по това си приличат с гънъра, че не ги свърта в един проект повече от максимум 3 години.

Глава четвърта: Slash

Slash е явление. За него са писани книги и милиони статии и репортажи. Ясно е, че дори само неговият цилиндър пълни залите в това турне. Но на живо става ясно, че е и изумителен китарист. Той започна почти скрито този концерт, излезе кротко и застана най-отзад. В началото "Halo", все едно, че почти не беше на сцената. Дори в последвалата го Гънс-класика – "Nightrain", не се развихри много, но в третата поред за вечерта ("Ghost"), големият Slash връхлетя в шоуто и два часа не отлепи пръстите си от грифа.

В средата на този паметен лайв, на солото на още една Гънс-легенда – "Rocket Queen", стана страшно. Близо 10-минутното соло на Слаш буквално побърка "Фестивална". Подобно се получи и на персоналния ми фаворит от последния албум, великолепното парче "Anastasia" - трети сингъл след "You’re А Lie" и "Bad Rain",  и инструменталното "Watch This".

Общо-взето повече от половината албум "Apocalyptic Love" беше изпълнен пред българската публика. Съвсем логично чухме парчетата "Standing In The Sun", "You're А Lie", "No More Heroes", "Not For Me", "Bad Rain"... Разликата с предишните концерти в Дубай и Истанбул беше включването на парчето "Carolina". За което музикантите получават поздравления лично от мен!

Нормално преди биса и след него, стана приятно страшно. Там бяха минутите за "Slither" от периода на Слаш във Velvet Revolver (Велвет Риволвър) и трите чутовни класики на Гънс ен' Роузис – "Sweet Child O' Mine", "Welcome To The Jungle" и родената за финал на рок вакханалия "Paradise City". Мигове от една славна рок епоха и една поизбеляла татуирана роза върху лявата ръка на Slash като спомен за най-значителната група в света от началото до средата на 90-те години на 20-ти век.

Ако са верни митовете, че преди 12 години лекарите са давали максимум още 6 седмици живот на Slash,  то тогава едно огромно благодаря на ВОЛЯТА на този фамозен музикант, че ги опроверга и ни подари този красив концерт в моржуващата зала "Фестивална".

Това е просто рок-ен-рол!Снимки на Никола Петрас - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички