Slash - два часа китарна ерекция в София


Slash - два часа китарна ерекция в София

7163

Парченца от пъзел! Разположени на случаен принцип в шоколадови яйца "Киндер Сюрприз". Или пакетчета "Зрънчо". Горе-долу това представлява легендарната марка Гънс ен' Роузис към днешна дата. И за рок колекционерите не остава нищо друго, освен да купуват, събират и редят пъзела.

Аксел Роуз и отчасти Дизи Рийд стартираха колекцията миналото лято, а на 4 февруари в зала "Фестивална" почти митичната фигура на Slash (Слаш) нареди пъзела докъм 30 %.

Имам приятели китаристи, които боготворят  струнната техника на Slash. Имам и други, които го смятат за пълен некадърник с "мажещи" сола. Истината е, че за има-няма една петилетка на звездна слава с Гънс рунтавият китарист си извоюва вечно и централно място в Залата на славата на рока и името му ще стои там векове след като всички си отидем.

Няма значение какъв проект ще подхване - Slash's Snakepit, Velvet Revolver или сегашния Slash featuring Myles Kennedy Аnd The Conspirators, той вече е ЛЕГЕНДА и може да си позволи колаборация дори с Веселин Маринов (образно казано, иначе ... опазил ни Господ)!

След точно двучасовия му сет на българска земя, мога съвсем честно да призная, че това беше най-якият концерт, който съм гледал в зала "Фестивална" досега! Отделно от това, никога не съм виждал залата толкова пълна на рок концерт през последните 3-4 години. Може би малко над 5 000 души. При това в началото на "мъртвия" февруари. И то в понеделник вечер. Насред хладилен студ ...

Глава първа: Студът

Не... честно! Идиотското е в 21-ви век температурата в концертна зала да е по-ниска от тази навън. А навън беше точно 1 (един) градус. Кански клинч и то по време на събитие  от топниво. Не е нормално хората от сценичните екипи да си вършат работата, навлечени в шуби и ушанки. А свръхидиотско е световноизвестни изпълнители да излизат да свирят и пеят със шалове, капи и 3 ката дрехи по тях!

Всъщност идиотското свършва дотук, защото шоуто, което поднесоха Слаш и Майлс Кенеди & The Conspirators, беше безупречно!

Глава втора: Alley Sin

Великолепен избор за съпорт от българска страна! Ама точно не в десятката, а в 12-ката! Още в момента, когато разбрах, че Ники (вокал) и бандата му, освен всички пънкарии + Леми, се вдъхновяват и от култовите финландци Hanoi Rocks (Ханой Рокс), те станаха "мои хора" от раз. А как забиха в ледената зала само?! 35 минути на макс, в пънки-глем нокаут и то с бетонен звук от първата секунда. Може би за днешното тийн-рок поколение, музиката на Alley Sin звучи леко старомодно, но за "децата на 80-те" (и малко от 90-те), тази банда пълни огромна дупка в българския рок живот. Наред с предишните си хитове, родните групари представиха и актуалното си парче "Wildheart".

Страхотно попадение на организаторите с тази подгряваща група, категорично реабилитирана от факта, че не бе поканена да удари и преди Guns N Roses. В един голям рок концерт детайлите са много важни, а за шоуто на Slash и Ко. явно е мислено много и то от читави хора! Благодаря!

Глава трета: Myles Kennedy Аnd The Conspirators

В деня на концерта цели три пъти преслушах новия албум "Apocalyptic Love" на Slash с Myles Kennedy And The Conspirators. Уверявам ви - на живо нещата нямат почти нищо общо с диска. Сценичното присъствие на Майлс Кенеди (вокал и китара, фронт на адски яката банда Alter Bridge), Франк Сидорис (китара), Брент Фитц (барабани) и Тод Кърнс (бас) е смазващо. Изглеждат като The Cult в най-добрите им години, свирят като Guns N’Roses в най-добрите им години, а Майлс пее с такава лекота и прецизност, че нито студ, нито соц-акустика, могат да му се изпречат на гласището. За капак гостите изхвърлиха поне две кила перца за китари в публиката. Явно имат фабрика за този артикул!

Отделно Тод Кърнс, така изпраска вокално "Doctor Alibi" и вечната "Welcome To The Jungle", че чак тръпки ни побиха. "Конспираторите" са съвършена стадионна американска рок машина, независимо, че са петата група на гласовития Майлс. Явно и по това си приличат с гънъра, че не ги свърта в един проект повече от максимум 3 години.

Глава четвърта: Slash

Slash е явление. За него са писани книги и милиони статии и репортажи. Ясно е, че дори само неговият цилиндър пълни залите в това турне. Но на живо става ясно, че е и изумителен китарист. Той започна почти скрито този концерт, излезе кротко и застана най-отзад. В началото "Halo", все едно, че почти не беше на сцената. Дори в последвалата го Гънс-класика – "Nightrain", не се развихри много, но в третата поред за вечерта ("Ghost"), големият Slash връхлетя в шоуто и два часа не отлепи пръстите си от грифа.

В средата на този паметен лайв, на солото на още една Гънс-легенда – "Rocket Queen", стана страшно. Близо 10-минутното соло на Слаш буквално побърка "Фестивална". Подобно се получи и на персоналния ми фаворит от последния албум, великолепното парче "Anastasia" - трети сингъл след "You’re А Lie" и "Bad Rain",  и инструменталното "Watch This".

Общо-взето повече от половината албум "Apocalyptic Love" беше изпълнен пред българската публика. Съвсем логично чухме парчетата "Standing In The Sun", "You're А Lie", "No More Heroes", "Not For Me", "Bad Rain"... Разликата с предишните концерти в Дубай и Истанбул беше включването на парчето "Carolina". За което музикантите получават поздравления лично от мен!

Нормално преди биса и след него, стана приятно страшно. Там бяха минутите за "Slither" от периода на Слаш във Velvet Revolver (Велвет Риволвър) и трите чутовни класики на Гънс ен' Роузис – "Sweet Child O' Mine", "Welcome To The Jungle" и родената за финал на рок вакханалия "Paradise City". Мигове от една славна рок епоха и една поизбеляла татуирана роза върху лявата ръка на Slash като спомен за най-значителната група в света от началото до средата на 90-те години на 20-ти век.

Ако са верни митовете, че преди 12 години лекарите са давали максимум още 6 седмици живот на Slash,  то тогава едно огромно благодаря на ВОЛЯТА на този фамозен музикант, че ги опроверга и ни подари този красив концерт в моржуващата зала "Фестивална".

Това е просто рок-ен-рол!Снимки на Никола Петрас - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички