Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Stampin Ground в София, или как да срутите клуб с голи ръце


Stampin Ground в София, или как да срутите клуб с голи ръце

4096

Голямо копане, зверско къртене, много пот и големи енергийни добиви и разходи - това са резултатите от концерта на Stampin’ Ground в София миналата неделя.

Чудесна топла вечер, прекрасно дежавю от предишното гостуване на английските метълкор фурии, 10 години по-късно!

Голяма част от тълпата си пази силите за - както, предполагам го определят тези, които висят навън докато дойде часът на хедлайнърите, - същинската част на концерта. Има три банди, всяка от които е тук, за да загрее публиката, да вземе малко от нейната енергия и други позитиви. Но тези, които наистина ще успеят да изцедят силиците на близо 200-те присъстващи, са музикантите от Stampin’ Ground.

Nebula ще са първите кандидати. Това е чистак нова група, в която разпознаваме бившата вокалистка на Dan Koloff. Тя не е Симона, нито е Таня - и двете минали през микрофона на хардкор банди с качествено дране, тя е Били и (пак) е тук!, с барабаниста на не една и две банди – Дани. Помните ли, че по едно време имахме няколко хардкор банди с брутални женски вокали. В един момент не остана нито една активна, по причини, които можем само да предполагаме, а сега пък имаме Nebula. Фронтдамата има присъствие и гласище, за останалото ще следим, за да видим как ще се развие потенциала на новия проект. Готино е да се подкрепя местната сцена, та нали това е посланието, което всяка втора банда в стила прокарва, ама.... честно казано, не са много хората, на които им е интересно какво се случва долу в бара, имат си таъкв отвън на открито. И Взрив няма да са достатъчно добра причина за тях да влязат в клуба. Групата е от Пловдив и свири хардкор така,  както го свиреха мнозина през 90-те в България. Песни на български език, класически хардкор пънк ритъм и това е. Имат си и хит – "Неделя вечер", в текста на парчето правят разбор на неделните занимания на безгрижната младеж… "Да скачаме, да викаме, да свирим и да пеем, т'ва е нещо, за което всички ние живеем"…

Благозвучната гръцка реч, която се дочува оттук-оттам, не е случайност – имаме си и гости от Гърция – това са Eden Demise, които нашият добър дългогодишен проятел Dimitris от буукинг агенцията Hard Times от Атина не ни води за първи път.

Клубът вече е пълен, а и хората познават парчетата на гърците.

Все пак никак не е за подценяване фактът, че момчетата издадоха 3way split с нашите Redound плюс Wild By Heart през 2011. Метализираният им хардкор извиква народа напред и добре нагрява стоманата. Моментът е подходащ за коване. Чудесно време, танците започват, англичаните вече са част от купона.

Само ще вметна, че групата се разпадна през 2006-а или по-точно продължи да съществува под името Romeo Must Die.  Събраха се - или по-точно се завърнаха като Stampin Ground съвсем наскоро и свириха на британския фестивал Sonisphere, след това минаха през Атина и Лариса и ето ги у нас на 12 октомври. Събрали са се за купона, и както фронтменът Adam Frakes-Sime спомена от сцената, май няма смисъл да очакваме да запишат нов албум... Така че поне засега  си остават с "A New Darkness Upon Us" (2003) като последно издание в дискографията.

Именно него представяха тогава, на онзи легендарен лайф във Военния клуб през 2004, със спомени за който естествено започва и шоуто на SG. Е, не  само ние, но и те помнят многолюдната отдадена тълпа тогава. Тълпа, която между другото, бе също толкова нагъсто напред и скачаща като за последно пред, от, на сцената - като при първия концерт на Integrity в София, който се проведе на същото място.

И онзи, и този концерт са добре посетени и несъмнено запомнени и от групата, и от феновете ѝ. Британците са в отлична форма. Не само атлетични, но и напомпани с адреналин и желанние да превземат София още веднъж и да оставят белези в съзнанието..., а и по телата на мятащите се в потната центрофуга фенове. Това е то - доброволно изцеждане на негативи и проблеми и зареждане с хъс за живот.
Саундтракът на касапницата включва резачките "Officer Down" от "Carved From Empty Words" (2000), "Dead From The Neck Up", "Bear The Scars" от "A New Darkness..." и тоталния химн "Don’t Need A Reason To Hate" от същия албум... Това май е онзи хап "fuckitall", от който всики имаме нужда от време навреме.

Издръжливостта на момчетата е поставена на близо двучасово изпитание. Не може да се каже, че динамичното шоу има своя връх, то просто е еднакво нажежено както в самото начало, така и в края. Слейърските жици, чудовищният глас на Adam и цялата мощ на музиката им пращат тревогите на всекидневието в ъгъла и отварят път на миговете, които никой не може да ни отнеме – моментите на безвремие, на срещи с това велико изкуство музиката.

И така, клуб New 8th Ball вече може да заживее нов живот като бар "Зар", защото беше сринат до основи в неделя.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички