Светът скърби: внезапно почина Лиса Мари Пресли


Светът скърби: внезапно почина Лиса Мари Пресли

1462

Певицата и автор на песни Лиса Мари Пресли - единственото дете на покойния Елвис Пресли, внезапно почина на 54-годишна възраст в четвъртък. 

Тя припаднала в дома си в Калабасас, Калифорния, получила сърдечен удар е била откарана в болница, но екипите на спешна помощ не успели да я спасят. Намерена е била от бившия ѝ съпруг Дани Кио, който живее на същия адрес. Той се опитал да я върне към живот със сърдечен масаж и изкуствено дишане преди пристигането на линейката.  

Тъжната вест беше потвърдена от майката на Лиса Мари - Присила. "С натежало сърце трябва да споделя ужасната новина, че красивата ми дъщеря Лиса Мари почина. Тя беше най-страстната, силна и любяща жена, която познавам", написа в социалните мрежи актрисата.  

Певицата преживя тежко самоубийството на сина си, 27-годишния Бенджамин Кио, през август 2020 година. В една от последните си публикации в социалните мрежи Пресли сподели есе, което написа за списание People, за борбата си със скръбта след смъртта на своя син. "Справям се със смъртта, скръбта и загубата от 9-годишна възраст. През живота си съм имала повече от всеки друг от тях и някакси успях да стигна дотук", пише тя. "Смъртта е част от живота, независимо дали ни харесва, или не - както и скръбта." Пресли става единствен наследник на имението Грейсленд и на земите около него с площ 17 500 кв. м, когато навършва 25 години, според уебсайта на Грейсленд. Имението е второто най-посещавано място след Белия дом в САЩ. След новината за смъртта ѝ почитатели положиха цветя и запалиха свещи пред портите на дома.

Лиса Мари ще бъде погребана близо до баща си и покойния си син в имението на семейството в Тенеси, Грейсленд, заявиха от семейството. "Последното място за почивка на Лиса Мари ще бъде в Грейсленд, до любимия ѝ син Бен", съобщи представител на дъщеря ѝ. Холивудският актьор Никълъс Кейдж не скри, че е съкрушен от новината за смъртта на бившата си съпруга, но намира утеха в убеждението, че тя се е събрала със сина си Бенджамин. Двамата бяха женени кратко през август 2002 г., Лиса Мари беше отдадена на сциентологията - система от религиозни вярвания и философски идеи, започната от писателя на научно-фантастични романи Л. Рон Хабърд през 50-те, въз основа на книгата му "Модерна наука за духовното здраве". Вярващите плащат, за да "ревизират" сегашния си и миналите си животи. Насърчават се да си платят допълнително и за курсове, които да ги отведат до по-горно ниво. Сред по-известните други музиканти, отдадени на сциентологията, са Ван Морисън (който споменава Рон в албума си "Inarticulate Speech Of The Heart"), Джон Траволта, Джърмейн Джексън и Айзък Хейс.

Лиса Мари започва музикалната си кариера през 2003 година, като сама пише текстовете за песните си, а също така участва пряко в композиционния процес. Дебютът ѝ "To Whom It May Concern" до № 5 в класацията за най-добри албуми Billboard 200 и получава златно покритие. Певицата оставя зад гърба си три албума, които бяха топло приети от критиците и публиката заради оригиналното си поп-рок и блус звучене. Следващият ѝ диск "Now What" също попадна в Топ 10 на Billboard 200. Последното издание на Лиса Мари е "Storm Аnd Grace" (2012).

Лиса Мари Пресли е родена на 1 февруари 1968 г. в дома на легендарния Елвис Пресли (когато баща ѝ е на върха на славата си) и съпругата му Присила Пресли в имението на певеца в Мемфис, Тенеси. Когато Лиса Мари е на четири години, майка ѝ напусна Краля на рока заради треньора си по карате. С Елвис се развеждат през 1973 г. Малката живее предимно в Калифорния с майка си, а след смъртта на Елвис през 1977 г.  става единствен наследник на цялото му имущество. През 1993 г. наследството на нейния баща беше оценено на 100 милиона долара, но до 2004 година  почти 85% от него беше разпродадено.

Лиса Мари Пресли е свързана с много благотворителни каузи. Тя е председател на благотворителната фондация "Елвис Пресли". През 2001 г. бе открито "Мястото на Пресли", което предоставя безплатни убежища за бездомни семейства за една година. Пространството разполага с "Музикална стая на Елвис Пресли", където младите обитатели на къщата могат да се научат да свирят. Лиса се присъединява към Опра Уинфри и работи за жертвите на урагана "Катрина". Тя бе официално отличена от губернатора на Тенеси за усилията си по време на природното бедствие, кметът на Мемфис също похвали усилията ѝ. Лиса Мари стана и покровителка на благотворителна кауза, известна като "Фабрика на мечтите".  Организацията предоставя лечение на бедни деца, които са смъртоносно болни или инвалиди.

Лиса Мари Пресли се омъжва за музиканта Дани Кио през октомври 1988 г. Скоро те имат две деца. Двойката се развежда през 1994 година. Само 20 дни след като тя и Дани се разтрогват брака, Лиса шокира всички и минава под венчило с Майкъл Джексън. Застава до покойния вече Крал на попа, въпреки всички обвинения в педофилия. Двойката се жени през 1994 г., но връзката им не продължава дълго. Те се развеждат през 1996 г. През август 2002 г. Лиса Мари се омъжва за Никълъс Кейдж. Бракът им трае малко повече от... четири месеца, тъй като актьорът подава молба за развод през ноември 2002 г. Той беше финализиран през 2004 г. През 2006 г. певицата се омъжва за своя приятел, китариста Майкъл Локууд. с когото имат близнаци. През 2016 г. подава молба за развод и той е факт преди две години.

Лиса Мари Пресли се появи за последен път заедно на публично място на церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" в Лос Анджелис. Тя и майка ѝ със сълзи на очи гледат как Остин Бътлър, който се превъплъщава в образа на баща ѝ, отнася статуетката за най-добър актьор във филма "Елвис" на Баз Лурман.

Снимка: Elle

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички