Тежка дуум вечер с Mess, Robust и 37 Black в клуб Live & Loud


Тежка дуум вечер с Mess, Robust и 37 Black в клуб Live & Loud

1829

Бързо набиращата популярност прогресив дуум сензация Messa ще свири в столичния клуб Live & Loud на 9 юли.

В концерта ще участват и две стойностни родни групи - Robust и 37 Black.  

Италианците Messa (Progressive Doom, Sludge, Prog Rock, Ambient, Cabaret Jazz) едновременно прегръщат и се противопоставят на всичко, което означава да бъдеш метъл група, смесват средиземноморски звуци със смазващи дуум рифове, които са толкова добри, колкото всички, издавани през последните няколко десетилетия. С акцент върху атмосферата, Messa имат нещо магическо в тях, което надхвърля лесното обяснение. Това, което можем да кажем с увереност, обаче е, че са една от водещите светлини в италианския ъндърграунд и бъдещето им наистина изглежда изключително светло.

Възходящата траектория на Messa удря стратосферата с впечатляващия нов албум "Close". Издигайки се от италианския дуум рок ъндърграунд през 2014 г., музикантите бързо събират яростна тълпа от поклонници в плен на своето монументално и широкообхватно звуково изкуство. Те издават два широкоизвестни култови записа, последният от които "Feast For Water" през 2018 г., който беше позитивно приветстван от критиката. Rolling Stone го нарече "завладяващ, извличащ максимална драма от собствения стилистичен сблъсък". Така Messa прикова вниманието на всички и ги остави да очакват с нетърпение какво следва.

"Close" привлича с омагьосващи текстури и потапяща. Описван като "сблъсък между Stevie Nicks и Black Sabbath", колосалният глас на певицата Sara всемогъщо пренася слушателя на емоционална разходка с влакче, чийто звуков котел на китарите на Iommi отстъпва място на арабски уд (онзи специфичен дъх на арабски парфюм, първоначално е едновременно пикантен и горчив, а след това сладък) и прогресивни сола в майсторски стилов сблъсък, който много подхожда на репутацията им. Позовавайки се на групи като Dead Can Dance, Swans и Om, Messa създаде албум, в който песента, преживяването и атмосферата са фокусирани в кристален модус, където високото изкуство безупречно прегръща доброто старомодно преклонение пред рифовете. Превъзхождайки окултните и ноарни атмосфери на миналите им творби, "Close" уверено вплита многообразните  влияния на италианците в уникален спиращ дъха звук, който оставя слушателя очарован. Съвършенство или нещо изключително близко, "Close" на Messa не е просто метъл албум, а определено е едно от най-добрите неща, появило се от пределите на метъла от много време насам.

Групата е свирила два пъти на емблематичния за този стил фестивал Roadburn в Холандия, а тази година беше поканена на главната сцена. "Те са перла на дъното на море от други групи, които просто имитират, а не искат да са оригинални" - Cvlt Nation

"Ако окултният дуум като жанр ще прогресира или еволюира, ще трябва да започне да приема този вид експериментиране с напредничаво мислене, а Messa са лидери в това"– Noisey

"Бих препоръчал, че си струва да ги хванете на предстоящото им европейско турне, ако можете, защото имам скрито подозрение, че следващия път ще свирят в много по-големи зали, ако "Close" се представи толкова добре, колкото заслужава". - The Sleeping Shaman.

Специални гости на концерта ще са нашите Robust. Може да се каже, че това е ново име в дълбокото подземие на тежките стилове. Но тази група има дълга предистория на родна сцена и членовете ѝ са известни сред обитателите на същото това подземие не от вчера. Това в най-голяма степен важи за основния двигател на това начинание - К. Петрушев Bus-T. Музикалните среди у нас го познават и като аудиомастер и продуцент в над 20 музикални проекта, и като китарист и автор в Brodnik, UPYR, O.H., Ebanizm, Bastardolomey. През 2020 г., известно време след раздялата си с Бродник, Bus-T се събира с И. Стоилов aka Gio, с когото още от 1992 са Second Delta Krot - изпреварил времето си и позабравен индъстриъл авангард от развиващата се тогава в България ъндърграунд сцена. Заедно двамата се отдават на страстта си към тъмни рифове и бавни ритми, което се харесва на Мишо Делирадев - барабанист на инди бандата Stop The Schizo и на Дидо Караиванов - басист на небезизвестните стоунър дуум косачи Obsidian Sea, които бързо се присъединяват. Така се ражда Robust - тежък готически рок с дуум и индъстриъл привкус и текстове, които разглеждат теми от абстрактния свят на чувствата до мистериите на познанието. След едногодишна работа е готово и дебютното 40-минутно EP "Colossal Collisions", което групата планира да издаде този месец.

Първи на сцената ще се качат 37 Black. Те са банда от София, която свири "обречен" метъл - от акустика до печал, облечен в дебел звук. През февруари бандата издаде едноименен дългосвиреща албум, а месец по-късно - още два "приспивни" сингъла, почти всички от които ще прозвучат на концерта. Сегашният състав на бандата е крайната фаза на метаморфозата на проекта Dementify. В 37 Black са Петър Димов - композиции/китари/тежки и леки вокали (екс-Dementify), Светла Михайлова (вокали), Явор Димов - китари, Edgar Montreal - бас и синтове (Enthropya, Made Оf Less) и Иван Колев - барабани (екс-Dementify, Deadscape, Ellysium).

Билети по 20 лева ще се продават само на входа.

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/389354469870674

Live & Loud е на улица "Позитано" № 8. 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички