"The Zealot Gene" на Jethro Tull в "Картини от една изложба"


"The Zealot Gene" на Jethro Tull в "Картини от една изложба"

1019

След 19 години легендарната прог-рок група Jethro Tull издаде нов студиен албум през януари 2022 година.

Лидерът Ian Anderson отбелязва как наред с многобройните солови турнета е бил погълнат от други проекти: "Бях зает с "Thick As A Brick 2", редактирах книгата "The Ballad Of Jethro Tull", което ми отне доста време и след това започнах работа по друга книга "Ian Anderson Lyric Silent Singing: The Complete Collected Lyrics Оf Ian Anderson", а и направих албум със струнен квартет ("Jethro Tull – The String Quartets", 2017), както и соловия "Homo Erraticus", 2014, и както обикновено съм доста зает".

Албумът "The Zealot Gene" ("Генът на Зилота") изследва днешната поляризация на дясното и лявото, като работата върху него започва така по думите на Ian Anderson:  "През 2017 г. реших да подготвя поредица от песни за чувства на високо ниво, става дума за екстремни чувства, и направих списък с думи, списък с чувства. Някои бяха добри, като любов и състрадание, вярност и нежност, а други бяха лоши неща – ярост и ревност, гняв и отмъщение, алчност. После реших да напиша песен за всяко едно от тези чувства или състояния. Прегледах списъка си и си помислих, че ми напомня за думи, които си спомням, че съм срещал в Библията. Направих изчерпателно изследване на Светото писание, за да намеря примери за библейски текст, който да илюстрира тези различни видове чувства. Копирах и поставих отправна точка на текстовете на песните, тогава не включих конкретни библейски послания, но в тях просто имаше препратки към различни части на Библията.

Прекарвам много време в четене и мислене за философската природа на религиозната история и сравнителната религия. Чета за други религии в опита да разбера нещо от техния произход от ранните езически вярвания до великия разказ на християнската църква. И голямото предимство е, че тя разказва историите по начин, който никоя друга религия не го прави. Християнството е история, с която можем да се свържем, и това е страхотна възможност: Има начало, доста тежко развитие в средната част; а краят изглежда смесица от трагедия и радост, с обещание за нещо повече, което предстои – това е нещо като трета серия на Netflix. Да, християнството ви предлага обещанието за серия три, и то в библейски термини.

Така се получи концептуален албум и негов източник е Библията на крал Джеймс от 1611 г., в който песните представят сценарии от реалния живот днес. Библейският текст там е свързващ фактор. След като намерих тези примери, интелектуалното ми любопитство ме подтикна да използвам тези текстове като референтни точки в това, което пиша. Понякога текстовете служеха като метафора за случващото се днес. Ревността е тема в песента "Jacob's Tales" ("Приказките на Джейкъб") с препратка към първородството на братята Яков и Исав. Доброто и злото ще откриете в "Mrs Tibbets" с напомнянето за съпругата на Лот, която поглежда назад към Содом и се превръща в солен стълб. Звучат и положителни неща като любовта например, това става в песента "Three Loves, Three" ("Три любови, три"). Така тези крайности формират гръбнака на повествованието в "The Zealot Gene", завършва харизматичният Ian Anderson.

Сергей Шишов ще представи "The Zealot Gene" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 4 юни, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички