Веселба във Времето с Arjen Lucassen и Сергей Шишов по програма "Хоризонт" тази вечер


Веселба във Времето с Arjen Lucassen и Сергей Шишов по програма "Хоризонт" тази вечер

1262

Нидерландецът Arjen Anthony Lucassen е сред най-ярките имена в съвременния рок, по-точно в стила прогресив метъл рок.

Неговото име се свързва най-вече с проекта Ayreon, в който събира възможно най-добрите певци и музиканти, които да участват в албумите му с характер на рок опери. Но това му е малко, защото го виждаме да вдъхновява и други свои еманации – Guilt Machine, Stream Оf Passion, The Gentle Storm и Star One.

"Ayreon е като корабът-майка за цялата ми музика – заявява Lucassen – Той съдържа всички музикални стилове, които обичам да слушам, и които обичам да създавам. Но винаги търся предизвикателства и се опитвам да създам нещо ново и оригинално. Работата в рамките на определени ограничения ви принуждава да правите това, така че понякога обичам да се ограничавам и да се фокусирам само върху един стил. Например със Star One се фокусирам върху металната страна на Ayreon. Това означава, че няма да чуете акустични инструменти, които толкова често звучат в албумите на Ayreon, като цигулки, духови инструменти, виолончело, валдхорни, цимбал, мандолина и т.н..."

И така с проекта Star One вездесъщият Arjen издава през февруари тази година по-твърдия албум "Revel In Time", или "Веселба във Времето“, в който всяка песен е записана в две версии. За целта към основния му състав, наред с хор, са поканени да се присъединят гост музиканти от висока класа – 17 певци, сред които Floor Jansen, Damien Wilson, Brittney Slayes, Jeff Scott Soto, Russell Allen и Joe Lynn Turner, както и 10 инструменталисти начело с Jens Johanson, Michael Romeo, Steve Vai, Adrian Vandenberg и Ron "Bumblefoot" Thal.

"Постоянно съм зает, и то на 100 процента – продължава LucassenАлбума "Транзитус" на Ayreon го правихме много време, зае близо 3 години работа. А със Star One беше много по-лесно да се направи... просто включвахме китарите и започвахме. Отне ни може би около 3 месеца. Исках "Веселба във Времето" да бъде по-спонтанен албум, да направим базиран на китари албум с много сола и с много певци, да бъде редови хард рок/ хеви метъл".

Всички текстове на песните в албума са вдъхновени от научнофантастични филми или телевизионни сериали, като се фокусират върху темата за времето – неговото манипулиране, времевите цикли и пътуването във времето. Заглавието на албума пък е вдъхновено от класиката в жанра "Blade Runner" от 1982 г. Става дума за такива ленти като "Терминаторът", "Завръщане в бъдещето", "Пряко включване", "Интерстелар", "Първичен код" и "Последно отброяване", всеки един от които е намерил своята интерпретация в отделна песен.

"Ще си призная, – споделя Arjen, – че в някои от случаите това бяха филми, които бях гледал, когато бях на 20 години, и сега си ги припомних. И си казвах "хм, не остаряват добре". Така че някои филми са трудни за възприемане в наши дни, просто времената се промениха. Сега нещата са много по-бързи. Наистина иска усилие да се нагодиш към бавната скорост на старите филми, но все пак държах да ги включа, защото са част от живота ми. Пътуването във времето е една от любимите ми теми. Купих огромен брой филми, те са в шкафа ми за DVD. Просто застанах пред шкафа си и избрах онези от тях, които бяха свързани с времето. Трябва да е имало тридесет или четиридесет заглавия, а имах само единадесет песни, така че беше наистина трудно да направя избор. Понякога за една песен имах три или четири варианта, и се питах: кой да избера? Най-често вземах филма, който смятах, че пасва най-добре на песента. Например имаме бърза песен, с която да открием албума, е, очевидно това трябва да бъде "Терминаторът". А пък ако имате мащабна епична песен, тогава изборът ще падне върху филма "Интерстелар" – завършва Arjen Lucassen.

Сергей Шишов ще представи "Revel In Time" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота, 30 юли, от 21.00 часа.  
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички