Модерният български рок - в едър план на Thin Red Rock Week 3


Модерният български рок - в едър план на Thin Red Rock Week 3

4168

Третото издание на Thin Red Rock Week, фестивалът на различната и авторска българска рок музика, провеждан по традиция в столичния бар "Тънка червена линия", мина славно между 13 и 15 декември.

За пореден път подборът на банди бе отличен, а обстановката - изключително подходяща и за публиката, и за самите музиканти.

Кастингът за групите преди самия фест наистина е бил жесток, но резултатът си пролича особено в първия ден (нощ). Избраната от феновете чрез гласуване банда - Crashbrake, стартира събитието, а фронтменът й - Иван "Ванче" Вълков, обра овации заради своята театрална импровизация като водещ при откриването. След което се оттегли и остави другите момчета на сцената за 2 инструментални парчета. Рокаджиите бяха облечени в старинни химически костюми и с маски. Вокалът се появи за третото изпълнение, но вече със сценичен грим: кръв и синя леща на едното око. Като Мерилин Менсън. Мога да кажа с ръка на сърце, че Crashbrake като че ли заложиха повече на шоуто, отколкото на самата музика, но въпреки всичко стояха съвсем на мястото си в афиша на феста.

Бандата представи свои авторски парчета, сред които и хитът "Elements Of Drama", по който се появи и видеоклип неотдавна. След ослепяващите и "задушни" пироефекти на фронтмена им, щафетата поеха Мейз (Маze)! Ако случайно сте пропуснали това име, толкова по-зле за вас. Запомнете го! Стилът им е заразителен алтърнатив с тежки рифове, бомбеният микс от който качи адреналина на присъстващите. За общото настроение спомогна и качественото озвучаване, което допълни преживяването и в трите вечери.

Димитър Гиздов (на снимката) и Ко. забиха"Delete", "Talk", "Runnin' Out Of Time" и други парчета от своя дебют. Чудесен гиг, въпреки че момчетата бързаха - престоеше им да пътуват към съседна Румъния, където бяха поканени да свирят. Апропо, те ще отбележат своя първи рожден ден в столичния клуб "Тукан" утре, 17 декември.

Последни за първата вечер бяха неотразимите Бастардоломей (Bastardolomey). Нуфри помля всички с безпардонния си глас (дар от Създателя), а другите направо ни с смачкаха с инструментален саунд. Над час и половина! Но можеш ли да уплашиш фен на резачката с тежки звуци? Обратно - прибрахме се още по-гладни за модерен (български) рок. В очакване на втората вечер на фестивала.

Многолик и алтернативен лайн-ъп завладя публиката и на 14 декември. Първа на сцената се качи младата банда Soundprophet. Въпреки че отскоро "орат" музикалната нива - заради което и разполагат с ограничен брой авторски парчета, групарите демонстрираха самочувствие, подплатено с умения на вече доказани артисти. Сетът им потопи публиката в духа на т.н. сиатълски саунд, и по-специално - в неповторимата атмосфера, която носи музиката на Пърл Джем (Pearl Jam). Купонът продължи с веселяците от Saltriver, които вдигнаха духа с непосредствено поведение и небрежни парчета, сред които и "романтичната балада" "I Want To Be In a Car Crash With You", а докато ни забавляваха, около сцената кръжеше и цял екип, снимащ новия им клип. Веселбата завърши с 4? и специфичния им алтърнатив с пост рок уклони. Съмишлениците на Смолмен (Smallman) изнесоха умело балансиран сет от песните в EP "…Is Anybody There?" и пълнокръвния студиен албум "Becoming Someone Else". Репертоарът им бе увенчан от красив кавър на Дейв Матюс, изпълнен само с акустична китара и глас. Вместо анонс към помитащия завършек с два непредвидени биса.

И в третия ден събитието бе не по-малко интересно и забавно. Освен да подберат страхотни банди, организаторите се бяха се погрижили и за много яко шоу, а именно томбола - за страхотно кожено рокерско яке, както и за тениски и аксесоари на групите. Вълнението на публиката неусетно се сля с изпълнението на първата банда -  Natural Born Wizards. Тя представи с много хъс "Hell Yeah", "Deeper", "Morning Star".... Последна "дамският" фурор на фестивала - Sevi, с техния неподправен хард-ен-хеви, примесен с алтърнатив. И мноооого чар!

И за десерт - класици! Алей Син (Alley Sin) заложиха на добрия стар и осемдесетарски и деветдесетарски рок-ен-рол. Те са българските Синдърела (Cinderella) - в динамичните части, и родните Пойзън (Poison) - в парчетата, които ни дават и глътка въздух, все пак.

Голям купон, голямо чудо!

С българки авторски рок!

В очакване на Thin Red Rock Week 4.

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички