Изкуствата в мегамикс на Жреци на музите 2012. Програма:


Изкуствата в мегамикс на Жреци на музите 2012. Програма:

1693

Талантливи деца и младежи от всички краища на страната и гости от чужбина ще се съберат в Царево за седма поредна година.

Фестивалът "Жреци на музите" е чакано събитие от всички традиционни участници, както и от публиката по южното ни Черноморие, която приема ентусиазирано младите таланти. Празникът на изкуствата се провежда по традиция от 20 до 30 август и е  младият брат на "Аполония" в Созопол.

Очаква се тази година на форума да се съберат над 600 деца и младежи на възраст от 13 до 35 години, преминали предварителна селекция, ученици от средните и висшите училища по изкуствата, както и участници в различни творчески школи, студии и формации от страната и чужбина. Участниците в ММФИ "Жреци на музите" имат възможност да се изявяват на открити сцени в осем курорта по Южното Черноморие - Синеморец, Ахтопол, Варвара, Лозенец, Приморско, Китен и Созопол, по време на петнадесет тричасови микс концерта, над десет спектакъла, осем изложби, вечери на отделните изкуства, уъркшопове, хепънинги и презентации. Над 350 участници от Южна Осетия, Македония, Сърбия, Турция и щата Пенсилвания, САЩ, се събират на младежката "Аполония", а за първи път в програмата са включени и киновечери. Страната ни ще бъде представена от артисти от Благоевград, Враца, Горна Оряховица, Казанлък, Кнежа, Лом, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Сливница, София, Хасково и Царево. Изви на общо 40 творчески формации са в афиша на събитието.

На традиционния рок маратон в Царево на 26 август ще забият групи от София, Пловдив и Сливница. Сред музикантите ще бъдат и Никола Ранкович от Сърбия и Борал Шен от Турция (звезднo перo на MySound.bg). Сред музикалните акценти тази година е и джаз концертът, който ще се състои в Ахтопол на 27 август.

Членове на BLUNEA Jazz Quarter (на снимката) са Невена Петрова – вокал,  Александър Куманов – китара, Александър Нейчев – пиано и Николай Бакалов – барабани. Формацията ще представи програмата "Лятно безвремие". Грабващ микс от джаз стандарти със суинг, боса-нова, блус и дори елементи на ейсид джаз е в репертоара на групата, чиято изява е пред читалището в Ахтопол от 20.00. Джаз вечерта е традиция за фестивала от години.

Невен Петрова и китаристът, аранжор и композитор Александър Куманов сформират Blunea Jazz Quarter. Двамата се срещнали в далечната Южна Корея преди 6 години, открили вдъхновяващото сходство в музикалните си вкусове и оттогава работят заедно. С различни формации те свирят у нас и в чужбина, пътуват в близки и далечни страни, познати и екзотични места, но предпочитанията им остават джаз, блус и модерната чил аут и лаундж интерпретация на поп песни.

На киновечерите в Лозенец ще бъде показана селекция от късометражни филми на млади кинотворци - студенти в Нов български университет, София, Югозападен университет, Благоевград и от градовете София, Казанлък, Пазарджик, Хасково и Питсбърг, Пенсилвания. Фестивала ще открие кметът на община Царево Георги Лапчев. Уникален спектакъл подготвя сдружение ТЕМП Арт. Гости на церемонията ще бъдат представители на Министерството на културата, областни управители, депутати.

"Жреци на музите" е младежки форум, на който си дават среща любители и почитатели на всички видове изкуства – певци, музиканти, танцьори, актьори, художници. Посредством концерти, спектакли, пърформънси, презентации и хепънинги, фестивалните дни се превръщат в пъстра палитра от всички видове изкуства. Младите от цял свят представят културните традиции на своите държави и изграждат творчески и приятелски контакти. Фестивалът няма състезателен характер, а представлява неформален обмен на идеи и художествени практики от различни сфери на изкуствата между творците, като дава свободата на всяка група и отделен участник да покажат таланта си пред публика, необременени от състезателен дух, а само заради магията на изкуството.

Фестивалът е създаден през 2006 като пристан за младите хора, забързани с лудостта на времето, в което живеем, за да могат в края на всяко лято да акостират своите кораби с крила от мечти и да разкажат себе си и своето изкуство на сцената на една фиеста. Събитието издържа на капризите на времето, сцената, кризата и конкуренцията вече 7 години. И доказва, че не е просто поредният фестивал, създаден по нечия хрумка, а форум, нужен на младите хора и на неспиращите им творчески пориви, не без гордост подчертават организаторите. Те не раздават награди, нямат за цел да подаряват титли и медали. Тук младите творци от цял свят се събират, за да празнуват и да раждат красота. Това прави атмосферата на феста приятелска и креативна, а връзките, които се създават, трайни и плодотворни. Някои от участниците идват тук всяка година и с нетърпение очакват срещите със стари приятели. Към тях се присъединяват нови, които се заразяват от тях. И огънят на фестивала вече е разпръснал свои искрици из всички краища на света.

Програма на фестивала:

21 август, вторник
Официална церемония по откриването на VII международен младежки фестивал на изкуствата
Микс концерт, Царево, 21.00 ч.

22 август, сряда
Микс концерт, Приморско, 20.00 ч.

23 август, четвъртък
Микс концерт, Лозенец, 20.00 ч.

25 август, събота
Рок маратон, Царево, 18.00 ч.

26 август, неделя
Микс концерт, Китен, 19.00 ч.

27 август, понеделник
Джаз вечер, Ахтопол, 20.00 ч.
Микс концерт, Варвара, 20.00 ч.
Нептунова вечер, с. Лозенец, 22.00 ч.

28 август, вторник
Микс концерт, Синеморец, 20.00 ч.

29 август, сряда

Официална церемония по закриването на фестивала
Микс концерт, Царево, 19.00 ч.

Киновечери във ваканционно селище Лозенец

Селекционер: Гергана Ангелова - НБУ, София

Над 18 нови игрални, документални, експериментални и анимационни късометражни филми на млади творци от страната и чужбина ще бъдат представени в три фестивални вечери. Предвидени са обсъждания, дискусии, обмен на творчески идеи и бъдещи планове.

Рок маратон:

Царево:

Acoustic Corporation, Пловдив
Летците, Сливница, с участието на Никола Ранкович от Сърбия.
Bright Sight, София
Paper Wings, София
SDX, София
(Борал Шен от Турция участва в последните две банди)

Джаз вечер в Ахтопол

Селекционер на музикалната секция на фестивала: Диана Шейтанова, София

Нептунова вечер в село Лозенец:

За първи път традиционната Нептунова вечер ще бъде организирана на сцената в село Лозенец, а не във ваканционно селище Лозенец. Тя се реализира от екипа на аниматорите на в.с. Лозенец с участието на младежи от различни творчески формации на Фестивала.

През 2010, след покана от един от най-представителните хотели в света – Marina Bay Sands в Сингапур, Невен Петрова и Александър Куманов канят в Blunea Jazz Quarter пианиста Александър Нейчев и барабаниста Николай Бакалов и с тази група работят там близо половин година. А чудесният музикален синхрон, създаден тогава, ги кара многократно и постоянно да музицират заедно по сцените на столичните клубове и правят редовно кратки турнета из страната.

Невен Петрова е сред най-впечатляващите и запомнящи се млади гласове и лица на българската джаз сцена. Възпитаничка е на Донка Шишманова, Стефка и Вили Оникян. Започва кариерата си предимно в сферата на поп и рок музиката, но нейната любов към джаза скоро променя посоките на развитието й. След продължителен период на работа в чужбина през последните години тя вече е постоянен участник на представителните български фестивали: на Русенската джаз среща 2009, концерт в Студио 1 на БНР 2009, Жил Рене, Венци Благоев и Олег Чали; A to JaZZ Fest 2010, "Хасково Джаз Фест" 2011; Swan Fest 2012, "Търново Джаз Фест" 2012, неколкократни телевизионни участия в Канал 1 на БНТ в предаванията "Полет над нощта", "Джаз линия", "Карай да върви, това е блус" на Васко Кръпката по телевизия СКАТ. Стилът и маниерът й на интерпретиране я нареждат сред най-ярките изпълнители на ретро звученето у нас, а афинитетът й към бразилската музика, емоционалната изтънченост на боса-нова, обичта й към блуса и често към чил-аут звученето, правят стилистичния й диапазон богат и разнообразен. Съвсем закономерно нейното име е сред често срещаните в програмите на софийските джаз клубове.

Александър Куманов – китара, е един от най-известните и утвърдени джаз музиканти у нас с многобройни формации и творчески проекти през последните 15 години. Работи едно десетилетие като лидер на диксиленд формация в Германия и след това в Република Корея; участва на българската сцена с почти всички млади български джаз музиканти, представя авторска музика в телевизионни участия в предаването "Джаз Тайм". Той е един от най-търсените изпълнители на традиционен, класически джаз като китарист, банджист и певец. През последните години предпочита да изявява себе си в съвместната си работа с Невен Петрова. Двамата заедно имат многобройни и разнообразни стилово проекти.

Александър Нейчев е пианист и мултиинструменталист с широк спектър на вкусовите и стиловите си предпочитания. Роден е в Русе, където завършва Музикалното училище с цигулка, по-късно и Музикалната академия "Панчо Владигеров" с пиано, а след това години наред свири и на бас китара в различни поп и блус формации у нас и в чужбина, като нерядко работи и като соло пианист. Интересите му в електронната музика го водят и до фестивали и продължителен престой в Линц, Австрия, и продължителна работа в Корея и Япония. Честата му поява на фестивали у нас и в чужбина утвърждава представата за него като за талантлив и оригинален джаз и блус музикант. Композира и аранжира песни на много известни български поп и джаз изпълнители, работил е с Bon Ton Roulette Band, Спринт (Sprint) и други.

Николай Бакалов – барабани, е роден през 1985 в София, но изкарва дълъг период от юношеството си в САЩ, а със завръщането си в България учи и завършва Нов български университет, където участва в майсторски класове на Милчо Левиев и Вики Алмазиду, която го наема и като перкусионист за свои концерти. Междувременно младежката тръпка на рока, реге и ска музиката го води и и към участия в няколко групи с такъв стил, най-известната от които е Мерудия. Първият му международен проект е Remembering Antonio Carlos Jobim организиран от посолството на Бразилия у нас.

Николай участва като гост музикант в първия Международен бразилски културен фестивал във Варна съвместно със знаменития бразилски перкусионист Клаудио Крон през 2007.

Видео от "Жреци на музите":

http://www.youtube.com/watch?v=BaZadvrNc3c

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички