Азис даде изкуствените си мигли за Изкушението Чалга


Азис даде изкуствените си мигли за Изкушението Чалга

6019

"Изкушението чалга" е проектът на Светлана Куюмджиева и Весела Ножарова, който ще бъде изложен в СГХГ от 1 до 31 май.

"Голям пропуск е, че българският интелектуалец досега се е държал пренебрежително към това явление", каза за "MySound.bg" Весела Ножарова, лице, известно и от предаването за култура по "ТВ 7" - "Пет по Рихтер".

"Не може да си затваряме очите пред чалгата - не само конкретна музика, а и като начин на живот, дори и да си негативно настроен към нея. Но разглеждаме феномена, вземайки за отправна точка именно музиката", допълни още тя.

Изложбата не е нито музей на чалгата, няма и претенциите да морализаторства, а само да покаже, обяснявайки. Двама куратори и 13 художници се опитват да обяснят на себе си преди всичко социо-културния феномен в последните двайсет години. Хронология и документация - Венцислав Димов.

Двете поискали косъм на Азис, но той отказал, притеснен да не му бъде направена черна магия. Но пък предоставил своите изкуствени мигли.

Публиката ще може да види касетки с чалга, издадени през 80-е и 90-те на миналия век. Предвидени са както отделни видеоматериали, така и цели филми - на Аделина Попнеделева и Ергин Чавушоглу.

Авангардните фотографи Богданов и Мисирков също ще се включат в проекта със свой цикъл, наречен "Нова митология".

"Освен това по тяхна идея в помещението ще бъде вкаран москвич, накичен с всички онези атрибути на кича и чалгата, които отлично познаваме и от бита, и от медийната среда", каза още Ножарова. Кураторите изразяват специални благодарности на техния верен сътрудник Юрий Вълковски, на екипа на градската галерия и на всички, съдействали за успешната реализация на проекта: Донка Ангелова, Розмари Стателова, Вяра Млечевска, Свилен Стефанов, Димитър Грозданов, Досю Амуджев, Йово Панчев, Рудолф Барч, Ваня Кубадинска и Ивайло Евтимов.   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички