Бащата на турбо-фолка Rambo Amadeus на Аларма Пънк Джаз №7


Бащата на турбо-фолка Rambo Amadeus на Аларма Пънк Джаз №7

18513

Рамбо Амадеус (Rambo Amadeus) (роден в Котор под името Антоние Пушич през 1963) е култова фигура не само за цяла бивша Югославия, но и в по-широкоглоблен план.

"Черногорският Франк Запа" ще се изяви и у нас в афиша на "Аларма Пънк Джаз" в столичния клуб Mixtape 5 от 21.00 ч. на 30 март, научи MySound.bg.  

Рамбо дебютира на голяма сцена с албума "O tugo jesenja" през 1988 и оттогава насам не е преставал да бъде "културен феномен №1 на Балканите", и то далеч не само от музикална гледна точка. Издаденото му творчество и неговите концерти са уникален колаж между фънк, джаз, балкански фолклор, рок-ен-рол, stand-up комедия, афробийт, политическа сатира с елементи на културологичен и социологически анализ, дръм-ен-бейс, опера, турбо-фолк, дарк-блус поезия, монголско традиционно пеене, виртуални пърформънси и всякакви други форми на креативна подривност в света на шоубизнеса.

Последната "акция" е включването му в "Евровизия" 2012 в Азербейджан като представител на Черна гора с песента "Euro Neuro". Че това участие е именно "акция", едва ли може да има някакво съмнение, предвид ироничната  констатация на  музиканта от 2005 (в албума "Oprem dobro")":"Евровизия" е турбо-фолк".

За отношенията между "Световния мегаимператор", за какъвто Рамбо сам се е провъзгласил, и турбо-фолк индустрията могат да се изпишат цели томове. Но накратко, историята е следната: твърди се, че Рамбо е измислил турбо-фолка.

"Турбо-фолкът е диагноза – тук, на Балканите. Тоест, диагноза на крупния капитал. Крупният капитал, посредством влиянието на медиите, има интерес народът да оглупява, да работи за малко пари и да не създава проблеми. А идеалният жанр в музиката, който да поддържа хората глупави, е турбо-фолкът. Аз измислих турбо-фолка, но той щеше да си съществува и без мен. Аз само го предугадих, показах грозното му лице и му дадох име. Напразно обаче, защото селяците не разбират иронията". обяснява Рамбо пред организаторите от "Аларма Пънк Джаз", който върви по програма "Христо Ботев" на БНР.

Седмото издание на международния фестивал ще бъде подгрято от Митко Таралежков, The Heartbreaker & the Proper Hands For The Job.

Билети в системата на Ticketplus и Eventim и в "Дюкян Меломан": 15 лв., промоция за фенове: първите 100 пропуска са по 10 лв.

На вход - 20 лв.

Още - на:

www.ramboamadeus.com

www.facebook.com/alarmapunkjazzfest

www.bnr.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички