Vangelis и Irene Papas в силен тандем за Odes


Vangelis и Irene Papas в силен тандем за Odes

4344

"Odes" (1979), съвместният проект на Вангелис (Vangelis) и Ирене Папас (Irene Papas), ще бъде представен в поредното издание на "Картини от една изложба".

Предаването за концептуални албуми се излъчва по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21.00 ч.
 
По време на записите на третия албум на Aphrodite's Child - "666", Демис Русос (Demis Roussos) и Loukas Sideras напускат групата през 1971, оставяйки Вангелис да го завърши както намери за добре. Сред музикантите в творбата, смятана за една от най-добрите на Aphrodite's Child, може да се спомене актрисата Ирене Папас. Нейното изпълнение на песента "Безкрайност" с яркото си чувство е причина албумът да бъде издаден с близо двегодишно закъснение.

През 1978 Вангелис и Ирене пристъпват към втория си съвместен проект - "Odes". Песните в него (с две изключения) са базирани на гръцкия фолклор и са преработени от Вангелис, като тематиката им отразява основно настроенията по време на съпротивата срещу Отоманската империя в периода до началото на XIX век.
 
"Тази музика е много важна за мен, защото е близо до моите корени. Тя обикновено се изпълнява в академичен стил, все едно че е музеен експонат. Аз исках да покажа, че това е жива музика и тя наистина постигна голям успех в Гърция, където албумът стана златен по брой на продажби. И тази "музейна" музика сега е част от гръцкото всекидневие. Ирене пее, а аз свиря мелодии от преди няколко века, които моята душа знае от детските ми години. Позволих си само да добавя отделни елементи тук и там, за да вдъхна нов живот на музиката без да променям духа й. Вие можете да импровизирате такава музика и днес по начина, по който са го правили векове преди това, и аз си мисля, че успях да докажа това", споделя Вангелис в интервю по повод преиздаването на записа, цитиран от водещия на "Картини от една изложба" Сергей Шишов.

Още - на:

http://www.kartiniotednaizlojba.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички