Приказката Zafayah и Idrens в памет на Боб Марли


Приказката Zafayah и Idrens в памет на Боб Марли

4837

И така, петък вечер е.

Правим последна проверка на събитията и ДА -  днес е време за реге. Reggae Is Good For You.

Малката зала на клуб "Микстейп 5" (Mixtape 5) е отворила за нас  врати от 22.00 ч.

От входа още се очаква, ако не друго, то при всяко излизане навън, две различни емоции да обгърнат властно възприятията ти. В голямата зала се случва "нещо страшно" - хард кор концерт, събрал не един и двама. Ветераните Ласт Хоуп (Last Hope) представят дългоочаквания си нов албум "More Than Ever". Доминиращият  звук от голямата зала те кара да изпиташ съвършено облекчение, влизайки в другата част, където предстои събитието Reggae Is Good For You.

На метри от входа на B-Side те привличат осанките на DJ Astrala и DJ Zion (дамите с предимство), които ритмично се поклащат под звуците на лежерни реге ритми. Помещението е приятно запълнено от 30-тина души, разпръстнати на удобно разстояние един от друг. Настроението на всички е доста неангажиращо и спокойно.

С напредването на времето хората като че ли се увеличават, както и разнообразието в сетовете на двамата отговорници за музиката (Astrala и Zion). И тази вечер, както на повечето подобни, се чуха няколко парчета от новия албум на Алборози, който не случайно се наложи като звучене на реге партитата у нас. Двамата диджеи споделиха времето на сцената заедно и по равно, като поддържаха ритъма, докато не стана време и домакинът на вечерта да се изяви. Selector Lazy Face застана зад грамофоните, за да изпълни своя сет на винили няколко минути след полунощ. Заедно с него на сцената се качи и вокалът на Rock A Shock, известен все още като фронтмен на бившите Senor Buffo & The Synchronizers, и по–популярен като Skapernik-a. Селекцията му от олд скуул парчета сякаш се вряза в предишното звучене на по-"модерно" реге. Атмосферата стана по-забав(е)на и ретро усещането се впи в стените на клуба. Нищо лошо, разбира се, но сякаш присъствието му не предизвика особено вълнение и у гостите. Нямаше и защо. Освен че участваше в подбора на парчетата по това време на нощта, Скаперник-ът включи микрофона, за да подсили усещането с типични ска звуци и припяванки на парчета. Беглото участие на представителя на Rock А Shock продължи 30-тина минути, като Lazy Face остана да забавлява вече около 50-та души пред себе си. Към 1 часа се усети раздвижване на сцената и 20-тина минути по-късно там се качиха Zafayah, Ясен (кийборди) и китаристът на Roots Rocket BandЛюбо. Две китари, един синтезатор и гласът на Пламен Зафиров дадоха началото на акустичния сет на Zafayah & Idrens. Светлината беше приглушена, а музиката - ефирна. Bibi Youth (сестрата на Jahmmi Youth) подкрепи магията с нежни беквокали. Очарователната девойка ни зарадва с прекрасни импровизации и ни подари моменти, в които да се полюбуваме на искрената й отдаденост и любов към този стил музика. Импровизациите започнаха в самото начало. Сред тях бе и "Running Away" – неумираща класика, като по това време Биби вече беше леко скрита зад китариста.

В репертоара на бандата бяха авторски парчета и вечни песни от наследството на Боб Марли (Bob Marley). Като отявлени фен на творчеството на Roots Rocket Band, както и поотделно на всеки изпълнител, разпознах любими парчета с крайно различен аранжимент. Явно беше, че момчетата са работили, за да осъществят този интересен акустичен вариант на познатите ни мелодии. Чухме едно парче, изцяло композирано и аранжирано от Ясен на кийбордите. В китарен вариант прозвуча и друго авторско парче на Zafayah, с леко ска звучене и много редене. Приятното чувство от това да чуеш позната и обичана песен се подсили отново благодарение на различния й аранжимент. Събитието продължи с въпрос от Зафата – в кой век живеем?, и без да изчака отговор, ни го изпя с поредно си авторско творение. Една от най-бавните негови песни – "Take It Slow", бе  разпозната моментално - за приятна изненада на присъстващите, въпреки че бе с по-бърз ритъм от оригинала. Спомням си, когато я чух за пръв път  – беше на промоцията на клипа към парчето на Руут Солджа (Root Souljah) – "Ital Livity" (виж клипа ТУК), в Sofia Life Club. Тогава бях обзета от бавния й, но завладяваш ритъм, както и от въздействащия текст. Без да мога да отсъдя сравнително, акустичната версия на парчето приятно захрани музикалния ми реге глад. Неизбежно и радващо е присъствието на Sen I, член на Roots Rocket Band. Неговият меден глас няма как да не те накара да се разтопиш и безрезервно да се отдадеш на ритъма. Беквокалите му допринасяха за завършеното звучене на изпълненията. Докато той беше на/зад/до сцената , но с микрофон в ръка, прозвуча и "Them Belly Full" на Боб Марли. Последното парче, изпълнено от любимите ни jah children, които носят посланието за мир и любов, беше отново от творчеството на легендарния Марли. За него на сцената пак се качи Sen I и подобаващо, надъхвайки с енергията си хората отпред, които вече щастливо танцуваха, приключи акустичния сет за вечерта.  

Бързо от сцената слезе китаристът Любак Обама, както го нарече Sen I, след което Zafayah смело махна микрофона от стойката и умело нарежда. Фрийстайл! Подкани Bibi Youth и около 10-тина минути, подкрепени от кийбордите на Ясен, импровизираха. Винаги съм смятала, че един истински музикант трябва без проблем да владее изкуството на импровизацията. Zafayah, Sen I, Bibi Youth, Любо и Яшата показаха, че са артисти на високо ниво, които носят любовта и музиката в душите си, и които определено могат и се забавляват докато го правят.  

В 2.30 ч. приказката, наречена Zafayah & Idrens, приключи официално и всички слязоха от сцената - заредени и щастливи. Хората започнаха бавно да напускат клуба, изпълнени с реге вибрации и с широки усмивки на лицата си. С нетърпение очаквам следващото реге събитие, на което, сигурна съм!, отново ще срещнем всички тези талантливи, креативни и млади души.

Всеки носи в себе си доброто и е въпрос на избор да живеем с него.

Обичайте се!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички